Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Pas vroeg een van mijn deelnemers mij: “Welke lens kan ik het beste gebruiken om de boshyacinten te fotograferen?” Mijn vraag aan hem was: “Wat wil je graag in beeld brengen?” Op het eerste gezicht misschien een beetje een flauwe tegenvraag, maar deze raakt wat mij betreft de kern van fotografie: verbeeldingskracht.

 

Verbeeldingskracht

Voor mij is verbeeldingskracht het zien van wat er zou kúnnen zijn. De vaardigheid om je iets voor te stellen dat er (nog) niet is.

Wanneer ik door een bos loop – of op een andere mooie locatie – dan zie ik natuurlijk van alles. Maar dat fotografeer ik niet allemaal. Ik fotografeer alleen dat wat mij echt raakt, bijvoorbeeld:

  • De prachtige lichtval door de frisgroene, jonge beukenbladeren.
  • De intrigerende patronen in de bast van een boom.
  • Of de sprookjesachtige sfeer in het bos.

 

Het geheim

Verbeeldingskracht is volgens mij het geheim achter vele prachtige foto’s.

Wanneer je iets moois tegenkomt, begin je vaak direct met het registreren van wat je ziet. En dat is prima. De eerste verwondering is vastgelegd en dat creëert rust.

Nu heb je twee keuzes:

  • Of je gaat door naar het volgende wat je aandacht trekt.
  • Of je werkt dit onderwerp verder uit.

Wanneer je voor de tweede optie kiest, maak je tijd en ruimte om een stap verder te gaan en je verbeelding de vrije loop te laten. Je gaat je inleven in het moment en begint de situatie eens vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Wat wil je eigenlijk laten zien of vertellen met dit beeld? En wanneer je dat weet, kun je je afvragen hoe je dat dan het beste in beeld kunt brengen.

Op deze manier leg je je eigen interpretatie van dit onderwerp in de foto. Je brengt een diepere laag aan, waardoor de foto interessanter wordt om naar te kijken.

 

Een voorbeeld

Afgelopen woensdag was ik met een groep deelnemers voor een inspiratiedag in het Hallerbos. Het paarse bloementapijt maakte van het bos een feeëriek geheel. En het leverde uiteraard prachtige fotografiemogelijkheden op.

Het beeld dat ik zelf graag wilde maken, zou deze sprookjesachtige sfeer overbrengen. Maar hoe? Ik wilde uiteraard graag iets doen met de wilde boshyacinten. En iets met het kleurcontrast tussen de paarse bloemen en het frisgroene blad van de jonge beukenbladeren.

We zijn bijna de hele dag in het bos geweest en zijn op verschillende locaties geweest. We hebben een heerlijk zonnetje gehad, maar ook bewolkte momenten. Dus allerlei weervarianten. En toch wilde het niet echt lukken.

Tot de dag bijna ten einde liep. Opeens zag ik het. Een boom waar net het licht mooi op viel. De boom was zodanig groot dat ik koos voor m’n 24-70 mm objectief. Compositie bepaald, camera op statief gezet, belichting ingesteld. En vervolgens gekozen voor een dubbele belichting om de sprookjesachtige sfeer te benadrukken.

 

verbeeldingskracht

De sprookjesachtige sfeer van het Hallerbos.

 

Vind jij dit ook lastig?

Heb jij ook weleens dat je iets ziet, maar het lastig vindt om het in beeld te brengen? Ik lees je ervaringen graag in het reactieveld hieronder!

Als je je hier graag verder in wilt verdiepen en wilt ervaren hoe je dat wat je ziet nu ook echt overbrengt in je foto, lees dan even verder over de workshop “Hoe zié je dat?”.