Regelmatig krijg ik de vraag wat de beste camera instellingen zijn om, bijvoorbeeld, een landschapsfoto te maken.
Deze vraag is heel begrijpelijk. Maar mijn reactie is dat dé beste instellingen niet bestaan. Die instellingen hangen af van de omstandigheden waarin je fotografeert en hoe jij graag wilt dat de foto eruit komt te zien.
Wil je bijvoorbeeld een technisch goed belichte foto maken die de omgeving zo natuurgetrouw mogelijk laat zien? Of kies je juist liever voor een wat creatievere insteek? De foto die jij in gedachten hebt, bepaalt wat hiervoor de beste instellingen zijn.
Wanneer je fotografeert met je camera op de automatische stand, dan kiest de camera de instellingen. De camera kan natuurlijk niet weten welke foto jij voor ogen hebt. Dus soms kiest hij instellingen die aansluiten bij jouw idee, maar andere keren levert het een totaal ander resultaat op dan jij had verwacht. Vaak met teleurstelling tot gevolg.
Zelf de camera instellingen kiezen
Door de camera zelf handmatig in te stellen, kun je precies die instellingen kiezen die passen bij het idee voor jouw foto. Hierdoor bepaal je dus zelf (en niet de camera) hoe de foto eruit komt te zien!
Wanneer je creatievere foto’s wilt gaan maken, bijvoorbeeld met lange sluitertijden, dan wordt het nog belangrijker dat je zelf weet hoe je de instellingen moet kiezen. En ook dat je ze zonder al te veel nadenken kunt instellen en aanpassen aan de situatie.
De drie belangrijkste camera instellingen
Eigenlijk zijn er maar drie camera instellingen echt van belang: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Deze instellingen hebben alle drie invloed op zowel de belichting als de scherpte van de foto. Hieronder heb ik ze heel kort samengevat.
Sluitertijd
Met behulp van de sluitertijd stel je in hoe lang er licht op de sensor valt. Hoe langer de tijd, hoe lichter de foto wordt en hoe meer bewegingsonscherpte ontstaat.
Diafragma
Het diafragma is een instelbare opening in het objectief waarmee je kunt regelen hoeveel licht er naar binnenvalt op de sensor. Hoe groter de opening, hoe lichter de foto en hoe kleiner het scherptedieptegebied.
ISO-waarde
Met de ISO-waarde stel je de gevoeligheid van de sensor in. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe minder licht je nodig hebt om een foto te kunnen maken, maar hoe hoger de kans is op ruis in de foto.
Een aantal voorbeelden
Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van natuur- en landschapsfoto’s. De camera instellingen staan in het onderschrift bij elke foto. Zo zie je dat deze instellingen sterk kunnen wisselen bij verschillende onderwerpen en omstandigheden.
Voor deze landschapsfoto gebruikte ik de volgende camera instellingen:
6.0 sec, f/11, ISO 100, 24-70 mm @ 38 mm.
In deze “nightscape” zijn de camera instellingen totaal anders:
6.0 sec, f/2.8, ISO 1600, 24-70 mm @ 24 mm.
De camera instellingen zijn weer volledig anders in deze close-up:
1/400 sec, f/4.0, ISO 100, 150 mm.
Alleen voor mensen die meer controle willen over hun camera en hun foto’s
Wil jij leren hoe je zelf het resultaat van je foto’s bepaalt? En wil je aan de slag met het handmatig instellen van je camera, maar heb je dit nog nooit gedaan, of heb je hier moeite mee?
Dan heb ik leuk nieuws!
Ik heb een online training ontwikkeld, die interessant is voor jou als je graag wil leren hoe je je camera handmatig instelt, zodat je zelf de controle over je foto’s hebt. Interesse? Hier lees je meer over de online cursus.
Vragen?
Wil je nog iets weten? Bijvoorbeeld over je camera instellingen of over een van de voorbeeldfoto’s? Zet je vraag of je opmerking dan in het reactieveld hieronder.
Hoi Toine.
Allereerst bedankt voor je duidelijke omschrijving.
Ik heb toch nog wel enkele vragen.
Allereerst, je laat 3 foto’s zien met totaal andere instellingen, waarom heb je juist voor DEZE instellingen gekozen?
Ten tweede, wat zou het resultaat van de foto zijn bij een totaal andere instelling?
Hoi Téjo,
Bedankt voor je complimenten.
Waarom ik voor bepaalde instellingen kies, is volledig afhankelijk van het onderwerp.
Bij de eerste foto ging het me erom dat er beweging in het ijs te zien was, vandaar de langere sluitertijd.
Bij het tweede beeld is er maar weinig licht, terwijl het onderwerp ver weg is, dus daarom een groot diafragma (klein diafragmagetal).
En bij de laatste foto heb ik gekozen voor een 150 mm macro-objectief om het onderwerp groot in beeld te krijgen. In combinatie met een diafragma van f/4 gaf dit de scherptediepte die ik voor ogen had.
Wanneer je totaal andere instellingen zou kiezen, krijg je ook volledig andere foto’s.
In de eerste foto, bijvoorbeeld, zou je met een kortere sluitertijd geen beweging zien in het ijs (terwijl dit juist was wat ik wilde benadrukken).
Het gaat erom dat je begrijpt wat de invloed van een bepaalde instelling is, zodat je die vervolgens creatief kunt toepassen om het beeld te kunnen maken dat je voor ogen hebt.
Heb ik hiermee je vragen beantwoord?
Hartelijke groeten,
Toine
Wellicht is het ook een goede aanvulling of je een statief of misschien bij de laatste wel een monopod hebt gebruikt en heb je daarbij nog een speciale voorkeur.voor de draadontspanner, de afstandsbediening of vertraagd afdrukken en klap je voor die tijd de spiegel op of is dat niet nodig?
Hoi Ben,
De eerste twee foto’s heb ik inderdaad gefotografeerd vanaf statief.
De derde foto heb ik uit de hand geschoten.
Wanneer ik vanaf statief werk, gebruik ik vaak de draadontspanner.
Zo voorkom ik dat ik extra trillingen in de camera introduceer tijdens het indrukken van de ontspanknop.
En bovendien vind ik het prettig werken.
Ik klap de spiegel meestal niet van tevoren op; daar heb ik nog geen positief effect van ervaren in mijn foto’s.
Hartelijke groeten,
Toine
KLARISKA HOLLAND kijk hier eens, super goed, zo heb ik alles geleerd van de FZ200, super. http://www.youtube.com/user/ghough12/featured
Maarten.
Hoi,
Ik vind landschappen gaaf om te fotoraveren. Maar ik twijfel nogal eens of de kwaliteit van met name de lucht dan wel goed is. Wanneer mag je ruis zien. (Hoever je m mag uitvergroten voor je dat ziet bedoel ik).
Ik fotograveer (nog) het meest in p en a waarin in de kleurtemperatuur, diafragma, onder/overbelichten, en scherpstelpunt(en) wel zelf aanpas naar mn eigen inzicht.
Groet klariska Holland.
Ps. K heb een lumix fz200. F2.8 tot 8.0 zoom 24× (Tot 48 in de auto stand) maar de diafragma blijft 2.8 tot 24.
Hoi Klariska,
Bedankt voor je reactie en je vraag!
Ruis kan ontstaan wanneer je fotografeert met een hoge ISO-waarde (bij weinig licht).
In de lucht heb je meestal juist veel licht en zul je weinig last hebben van ruis.
Wanneer je foto’s flink gaat uitvergroten kan het zijn dat je de “pixels” gaat zien, wanneer je camerasensor niet zoveel megapixels heeft.
Ik ben niet bekend met de eigenschappen van jouw specifieke model camera, maar normaal gesproken is het geen enkel probleem om een foto uit te vergroten naar bijvoorbeeld A4 (of zelfs A3) voor een goede afdruk.
Het makkelijkste is om gewoon eens een print te (laten) maken van een foto die je mooi vindt, dan weet je het.
Heb ik hiermee je vraag beantwoord?
Hartelijke groeten,
Toine
Dank je wel!
Graag gedaan, Klariska!