Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Een catalogus exporteren en/of importeren met Lightroom is een praktische manier om (een deel van) je foto’s te verplaatsen van de ene naar de andere computer. Inclusief de trefwoorden, bewerkingen etc. die je al gedaan hebt. Er zijn een paar dingen waar je even rekening mee moet houden bij het overzetten. In dit artikel leg ik uit hoe je een catalogus importeert en exporteert en waar je op moet letten.

 

Misschien heb jij net als ik een laptop bij je wanneer je op reis bent en heb je thuis een desktop waar al je foto’s op staan. Of heb je een andere reden waarom je foto’s van de ene naar de andere computer wilt overzetten.

Als ik op reis ben, vind ik het handig om mijn beelden alvast op mijn laptop te bekijken, uit te zoeken en te bewerken in Lightroom. Thuis heb ik op mijn desktop een grote catalogus in Lightroom waarin al mijn beelden staan.

Maar uiteraard heb ik geen zin in dubbel werk als ik thuiskom na een reis. Dus ga ik niet opnieuw mijn beelden inladen in Lightroom, uitzoeken, trefwoorden geven en dezelfde bewerkingen nog een keer doen. Daarvoor bestaat een oplossing die veel handiger is.

Je kunt (een deel van) je beelden exporteren als een catalogus op je laptop. En vervolgens kun je ze met bewerkingen en al weer importeren op je desktop.

 

Foto’s exporteren als catalogus met Lightroom

Meestal maak ik op m’n laptop een nieuwe catalogus aan in Lightroom wanneer ik op reis ga. Hierin staan dan alleen de foto’s van die ene reis. Op die manier hoef ik helemaal geen catalogus te exporteren, maar kan ik gewoon de hele catalogus overzetten. Lekker makkelijk dus.

Maar wellicht wil je foto’s overzetten vanuit een catalogus waar ook al andere beelden in staan op je laptop. Dan kun je (een deel van) deze beelden exporteren in een eigen catalogus, zodat je ze makkelijk weer kunt inlezen in Lightroom op een andere computer.

Het exporteren van je beelden doe je als volgt:

 1. Selecteer de (mappen met) beelden die je wilt overzetten.
 2. Klik bovenin je beeld op: Bestand > Exporteren als catalogus…
 3. Kies de locatie waar je de catalogus op wilt slaan, bijvoorbeeld een externe harde schijf.
 4. Geef de catalogus een herkenbare naam.
 5. Zet vinkjes bij jouw keuzes onderaan het scherm (zie onderstaande foto):
  • Zet een vinkje bij de optie “Alleen geselecteerde foto’s exporteren” wanneer je dat wilt, anders neemt hij de gehele map mee in de export.
  • Let op!! “Negatiefbestanden exporteren” vink je aan wanneer je daarna ook de beelden nog wilt kunnen bewerken. De originele bestanden worden dan ook geëxporteerd. Anders zitten er alleen voorvertoningen in de catalogus, waardoor je de beelden wel kunt bekijken, maar niet kunt aanpassen.
  • Vink “Slimme voorvertoningen maken/opnemen” aan wanneer je dit wilt.
  • Tijdens het bekijken van je beelden zijn er al voorvertoningen gemaakt. Wanneer je “Inclusief beschikbare voorvertoningen” aanvinkt, worden de voorvertoningen meegenomen, waardoor je de beelden veel sneller kunt bekijken na de import in een andere catalogus. Bedenk wel dat dit extra schijfruimte en kopieertijd vraagt.

 

catalogus exporteren vanuit LightroomLet op welke mogelijkheden je wel en niet aanvinkt!

 

Je hebt de catalogus nu opgeslagen op een externe harde schijf. Het bestand heet NAAM.lrcat Als je ook de voorvertoningen hebt geëxporteerd, is er nog een tweede bestand met NAAM previews.lrdata

 

Catalogus importeren in Lightroom

De externe harde schijf kun je nu aansluiten op je desktop om de catalogus te importeren in Lightroom. Het importeren gaat als volgt:

 1. Ga in Lightroom naar Bestand > Importeren uit een andere catalogus…
 2. Ga naar het catalogus-bestand dat je hebt opgeslagen op je externe harde schijf.
 3. Kies de opties die jij wilt:
  • Bij inhoud catalogus: Alle mappen (tenzij je alleen specifieke mappen wilt).
  • Bij nieuwe foto’s: Nieuwe foto’s naar een nieuwe locatie kopiëren en importeren. Zo kopieer je de bestanden naar je desktop en voeg je ze toe aan je grote catalogus. Wanneer je kiest voor “Nieuwe foto’s aan catalogus toevoegen zonder ze te verplaatsen” dan blijven de bestanden op je externe harde schijf staan. Deze moet dan aangesloten zijn om de bestanden te kunnen bewerken. Anders zie je alleen de voorvertoningen in de catalogus. Wanneer je “Geen nieuwe foto’s importeren” kiest, dan worden alleen foto’s geïmporteerd die al in de huidige catalogus staan.
  • Kies de locatie waar de foto’s naartoe gekopieerd mogen worden.
 4. Klik nu op Importeren. Het importeren kan even duren, afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die je importeert.

Na het importeren staan je foto’s nu in de grote catalogus op je desktop en kan je er daar mee aan de slag.

 

Gebruik jij Lightroom ook weleens op je laptop wanneer je op vakantie bent? En zo ja, hoe zet je de foto’s dan over naar je computer? Ik lees het graag in de reacties hieronder!

 

De volgende stap

Wil jij meer leren over de mogelijkheden van het opslaan, selecteren en bewerken van je foto’s in Lightroom? Lees dan hier verder over de workshop Haal het maximale uit je foto’s met Lightroom.