Regelmatig krijg ik de vraag hoe je je foto’s spannender maakt.
Of interessanter om naar te kijken.
Daar zijn verschillende manieren voor.
In dit artikel laat ik je een aantal mogelijkheden zien.
Aan de hand van voorbeeldfoto’s.
Wanneer je iets ziet dat je graag wilt fotograferen, wat doe je dan? Je pakt je camera, richt op het onderwerp en drukt af.
En waar in de foto staat het onderwerp dan meestal?
In het midden.
Er is natuurlijk niets mis met het midden van een foto. Het ligt zelfs voor de hand om het onderwerp daar te plaatsen. Maar spannend maakt het de foto meestal niet.
Hieronder zie je twee voorbeelden.
Beide foto’s tonen een spin in haar web. Toch is er een verschil.
Wanneer je het onderwerp in het midden van een foto plaatst, dan gebeurt er niet zo veel. Je kijkt, in dit geval, naar de spin. Misschien even naar iets daarbuiten. Maar direct daarna weer naar de spin.
Plaats je het onderwerp buiten het midden, dan gaat je oog vanzelf door het beeld bewegen. Van het onderwerp, naar andere elementen die in het beeld staan.
Bovendien ontstaat er op die manier “ruimte” naast het onderwerp. En in die ruimte kun je nog andere beeldelementen laten zien.
In het tweede voorbeeld kijk je bijvoorbeeld eerst naar de spin. En daarna via het web naar dat wat er in het web gevangen zit.
Je ogen onderzoeken het beeld. En dit maakt het spannender om naar de foto te kijken.
Je kunt de kijker ook helpen. Door gebruik te maken van een beperkte scherptediepte in de foto, bijvoorbeeld.
Deze techniek is ook toegepast in de spinnenfoto’s. Slechts een klein gedeelte van de spin en haar web zijn scherp. Waardoor je aandacht niet wordt afgeleid door de achtergrond.
Hieronder vind je een voorbeeld dat het verschil tussen veel en weinig scherptediepte illustreert.
De foto waarin een grote scherptediepte is gebruikt, komt druk en rommelig over. Het is niet in één oogopslag duidelijk wat het onderwerp van deze foto is.
In de tweede foto is het meteen duidelijk dat het om de kastanje gaat. De kleine scherptediepte brengt rust in deze foto.
Rust is een zeer krachtig middel.
De ogen van de kijker worden direct geleid naar datgene wat jij interessant vindt om te laten zien.
Vond je deze tips nuttig? En zou je nog veel meer tips willen horen en uitproberen om je foto’s spannender en sprekender te maken?
Doe dan mee met de workshop Maak meer impact met je foto’s.
Heel interessant. Blij dat ik iets vind in het Nederlands. Ik heb een Nikon D750 full frame,welke laptop zou ik moeten kopen om in RAW bestand te kunnen werken. Mijn oude is te licht om mijn foto’s te bewerken.
Hoi Christine,
Bedankt voor je berichtje.
Fijn te lezen dat je het een leuk artikel vindt 🙂
Ik kan je geen specifieke laptop aanraden.
Waar je in ieder geval op kunt letten is dat de laptop voldoende intern geheugen heeft (minimaal 4 Gb, maar liever 8 of zelfs 16 Gb).
En verder is het beeldscherm heel belangrijk; probeer verschillende schermen en bekijk wat jij prettig vindt werken.
Veel plezier met de aanschaf van je nieuwe laptop en het bewerken van je foto’s!
Hartelijke groeten,
Toine
Hallo eerst Vooral ook een fijn 2016,voor die spinnenweb welke macro lens is hier gebruikt? Zijn altijd mooi foto’s, maar voor macro objectief zeggen ZE niet veel welke aankoop je best doet. Voor druppel fotografie insgelijk. Groetjes Ann
Hoi Ann,
Bedankt voor je complimenten.
Ik kan je niet zomaar zeggen welk objectief je het beste kunt kopen.
Dat ligt helemaal aan jouw eigen wensen.
Wil je superdicht op je onderwerp zitten, of liever ietsje verder er vanaf?
Welke reproductiemaatstaf wil je? Beeldstabilitatie of niet? Enzovoort…
Ik kan je natuurlijk wel vertellen hoe deze foto is gemaakt.
Ik maak gebruik van een Nikon D800 (full frame) camera, in dit geval gecombineerd met een Sigma 150 mm F2.8 macrolens.
1/250 seconde | f / 8 | ISO 400
Ik hoop dat je hiermee een handvat hebt om je er verder in te verdiepen.
Hartelijke groeten,
Toine
Hoi Toine,
Ik heb geprobeerd om het water van een meertje, die rimpelig was van de wind, glad op de foto te krijgen. Het was pas geleden op een mooie dag waarbij de zon regelmatig scheen. Ik had de camera op statief gezet en de draadontspanner aangesloten. Wat ik ook probeerde, manuele stand of diafragma- en sluitertijdvoorkeuze, ik kreeg de sluitertijd niet laag genoeg om een strakke wateroppervlak te krijgen zonder de foto ver over te belichten. Zijn hier nog trucjes voor of ben ik aangewezen op hulpmiddelen/filters? Ik heb een Canon 700D en Canon 15-85mm lens.
Hoi Jacob,
Je kunt je sluitertijd verlengen door een zo klein mogelijk diafragma te kiezen (dus een zo groot mogelijk getal). En door je ISO zo laag mogelijk te zetten. Als je sluitertijden met deze combinatie nog niet lang genoeg zijn, dan raad ik je aan om een neutraal grijsfilter te gebruiken. Die bestaan in verschillende gradaties om verschillende hoeveelheden licht tegen te houden.
Hartelijke groeten,
Toine