Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Selecteren van foto’s kan een tijdrovende klus zijn. Zeker wanneer je na een vakantie thuiskomt met honderden of misschien zelfs duizenden foto’s. In dit artikel geef ik je tips hoe je snel een selectie kunt maken met behulp van sterren. En welke foto’s je vervolgens kiest voor de nabewerking. Plus extra tips voor sneller werken in Lightroom.

 

Selecteren van je foto’s

Als je thuiskomt na een intensieve dag fotograferen of na een reis dan heb je vaak vele foto’s om uit te zoeken. Misschien zelfs honderden of duizenden. Zelf vind ik het selecteren van foto’s een lastig onderdeel van de fotografie. In ieder geval het moeilijkste in het proces na het fotograferen.

Het selecteren van je foto’s kun je doen met verschillende programma’s. Zelf gebruik ik meestal Lightroom. En als ik echt veel foto’s heb, gebruik ik PhotoMechanic. Dat programma laat namelijk ook raw-beelden supersnel zien. In zulke programma’s kun je de foto’s vaak waarderen met sterren.

Tijdens het selecteren ga ik in verschillende rondes door mijn foto’s heen. In de eerste ronde kijk ik welke foto’s wel of niet gelukt zijn. De gelukte foto’s geef ik één ster.

In de volgende ronde filter ik eerst op alle foto’s met een ster. Vervolgens ga ik nogmaals door deze foto’s heen en selecteer ik de foto’s die ik goed gelukt vind. Die foto’s geef ik twee sterren.

Dit zijn meestal de foto’s die het verhaal vertellen. Of, wanneer ik meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp heb gemaakt, de foto met het mooiste licht of met de meest sprekende gelaatsuitdrukking.

Daarna doe ik vaak nog een derde ronde. Ik filter dan eerst op de foto’s met twee sterren en hieruit kies ik de topfoto’s. Die krijgen drie sterren.

 

De eindselectie

Zeker met fotografie hang ik de uitdrukking “Less is more” aan. Wanneer ik mijn (vakantie)foto’s aan familie of vrienden laat zien, dan heb ik liever dat ze na het laatste beeld vragen “Oh, heb je nog meer foto’s?”, dan dat ze geeuwend denken “Oh, hoe lang nog?”. Ik geef mezelf dan vaak een maximum aantal foto’s voor een reis, bijvoorbeeld 50.

Zelf ben ik net terug van een vijf weken durende reis naar IJsland. In totaal heb ik zo’n 7000 foto’s geschoten. Dat is dus een gemiddelde van ongeveer 200 per dag. Als ik van zo’n reis uiteindelijk 50 foto’s wil overhouden, betekent dat dat minder dan 1% van de foto’s overblijft in de eindselectie.Alleen de foto’s die in die laatste selectie overblijven, ga ik nabewerken. Dit scheelt ontzettend veel tijd. Bovendien duren de bewerkingen die ik doe meestal niet meer dan een halve minuut per foto.

 

Tips om sneller te werken in Lightroom

Als je Lightroom gebruikt dan heb ik nog een paar tips voor je zodat je er sneller mee kunt werken.

Een van de nadelen van Lightroom is dat voorvertoningen (previews) langzaam getoond worden. Hierdoor kun je niet in een hoog tempo door je foto’s heen kijken. Wanneer je voordat je je foto’s gaat uitzoeken alvast de voorvertoningen inlaadt, dan kun je het selectieproces veel sneller laten verlopen.

Het inladen van je foto’s kan ofwel bij het importeren van de beelden onder het kopje Bestandsafhandeling (File Handling). Of, wanneer de foto’s al geimporteerd zijn, via Bibliotheek > Voorvertoningen (Library > Preview). Het duurt even om de voorvertoningen te maken, maar hierna kun je je foto’s veel sneller beoordelen.

Wanneer je de foto’s gaat waarderen met sterren dan kun je de CapsLock aanzetten. Lightroom springt dan vanzelf steeds naar de volgende foto om die te beoordelen. Je hoeft dan niet elke keer op het pijltje te drukken om naar de volgende foto te gaan.

Soms heb je veel soortgelijke foto’s van een onderwerp. Het kan dan handig zijn om de Vergelijkingsweerave (Compare View, C-toets) te gebruiken. Hierbij worden twee foto’s naast elkaar getoond, zodat je ze gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken.

 

Foto's selecteren met LightroomMet Compare View (C) kun je de eerste foto selecteren (wit stipje in de balk met thumbnails onderaan) en daarna met de pijltjes steeds naar een volgende foto gaan (zwart stipje). Wanneer een andere foto beter is dan de eerste, dan maak je hiervan de geselecteerde foto en ga je deze met de overige kandidaten vergelijken.

 

Wil je weer gewoon één foto in beeld? Typ dan de E. Wil je liever je foto’s als thumbnails zien, dan kies je de Grid View (G).

Als je je foto’s graag op een groter formaat wilt beoordelen, dan kun je op F drukken. De foto wordt dan full-screen getoond. Wanneer je nogmaals op F drukt ga je weer naar de gewone weergave.

 

Tot slot

Heb jij ook nog tips om snel een selectie uit je foto’s te maken? Dan lees ik (en de andere lezers) jouw tip graag onderaan in de comments.

Wil jij graag foto’s die meer pit uitstralen, en die je ook weer makkelijk terugvindt? En wil je nog meer praktische tips en tricks leren voor nabewerken met Lightroom? Kijk dan hier voor meer informatie over de workshop Haal het maximale uit je foto’s met Lightroom.