Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Reisfotografie is ontzettend populair. En vermoedelijk heb jij ook je camera bij je als je op reis gaat. Maar hoe zorg je er nou voor dat je bij terugkomst een mooie set van beelden hebt? In dit artikel geef ik je 10 tips en een bonustip om afwisseling in je foto’s te creëren.

 

Als ik met m’n gezin op reis ben, dan zoeken we eigenlijk altijd mooie natuurgebieden op. Vaak ben ik dan geneigd alleen natuurfoto’s te maken. En af en toe een familiekiekje. Maar reisfotografie heeft zoveel meer te bieden!

 

Reisfotografie

Reisfotografie beslaat vele genres van fotografie. Onder andere landschappen, portretten / mensen, steden, cultuur, dieren, natuur, vervoersmiddelen, etc.

Afwisseling in je foto’s kun je in principe op twee manieren bereiken. Enerzijds door afwisselende onderwerpen te fotograferen. En anderzijds door een onderwerp op verschillende manieren in beeld te brengen.

Hieronder geef ik 10 tips hoe je afwisseling in je reisfoto’s kunt krijgen. Alle beelden zijn gemaakt met een iPhone 5 tijdens onze vakantie in IJsland.

 

1. Diepte in het landschap

Soms ben je in een overweldigend mooi landschap. Maar als je thuis de foto’s bekijkt, lijken ze allemaal een beetje ‘plat’. Je kunt op verschillende manieren diepte in je foto’s creëren. Bijvoorbeeld door te zoeken naar (leidende) lijnen in je beeld. Of door een voorgrondsonderwerp mee te nemen in de foto.

 

reisfotografie in IJslandDeze alleenstaande rots lijkt vanaf de zijkant op een prehistorisch dier. De kiezels in de voorgrond geven diepte aan de foto. En de mensen rondom de rots geven een idee van de grootte hiervan.

 

2. Menselijke maat

Soms is het moeilijk in te schatten hoe groot het onderwerp op de foto is. Je kunt de kijker een aanwijzing geven door een persoon, of iets anders waarvan je de grootte in kunt schatten, in je beeld te plaatsen.

 

reisfotografie in IJslandIn IJsland zijn vele warme bronnen. IJslanders nemen dan ook graag een warm bad, waarbij dit meteen een sociale bijeenkomst is. Rondom vele bronnen zijn zwembaden gemaakt. Maar mijn favoriete natuurlijke bron ligt middenin de natuur. Doordat ik erin zit, zie je hoe klein dit badje eigenlijk is. En oh ja, hou je vinger niet voor de lens 😉

 

3. Gebruik details om het grote plaatje aan te vullen

Vaak maken we op reis foto’s van weidse landschappen. Om het verhaal compleet te maken, is het leuk om de landschappen (of andere overzichtsfoto’s) aan te vullen met detailbeelden. Met deze details kun je laten zien wat jou in het bijzonder aansprak.

 

reisfotografie in IJslandDe vulkanen en geothermische gebieden in IJsland leveren regelmatig de prachtigste kleuren in het landschap op. Soms zijn zelfs hele bergen gekleurd. Ik maakte deze detailopname toen ik door een rivierbedding liep waarin ik al deze kleuren zag terugkomen in de stenen.

 

4. Breng de cultuur in beeld

De cultuur van een land is waardoor het ene land zich onderscheidt van het andere. Dat maakt het natuurlijk interessant om ook hiervan elementen in beeld te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bepaalde gebruiken, rituelen of (kunst)voorwerpen in beeld te brengen.

 

reisfotografie in IJslandDe cultuur in IJsland is voor een groot deel bepaald door de Vikingen. Dit is op vele plaatsen in het land terug te vinden. Er zijn bijvoorbeeld weinig natuurlijke bossen meer in IJsland, waarschijnlijk omdat de Vikingen de bomen hebben gekapt als bouwmateriaal en brandhout. Deze sculptuur van een Vikingschip vat dit onderdeel van de cultuur voor mij mooi samen.

 

5. Laat meer zien in je selfie / familiefoto’s

Natuurlijk maak je tijdens je reis ook foto’s van je familie / reisgenoten. En wellicht maak je ook selfies. Wanneer je de personen in de foto een beetje aan de zijkant plaatst, is er ook nog ruimte over om te laten zien waar je bent. In mijn uiteindelijke fotoselectie beperk ik meestal het aantal familiekiekjes.

 

reisfotografie in IJslandDeze foto maakte ik, omdat er een wens van m’n man en mij in vervulling ging. Namelijk zwemmen in dit vulkaanmeertje. 11 jaar geleden waren we er maar een paar kilometer vandaan en hadden we hiernaartoe gewild. Maar dit werd onmogelijk door een plotselinge omslag in het weer. Een kwartiertje na deze foto is het dus toch gelukt!

 

6. Vertel een verhaal met je foto

Door verschillende elementen in een foto op te nemen, kun je een verhaal vertellen. Kies hierbij bijvoorbeeld een compositie en standpunt waarbij niet alleen het onderwerp in beeld komt. Maar zorg dat er ook ruimte is om de context van het onderwerp te laten zien.

 

Wij houden van wildkamperen middenin de natuur. Deze foto laat je niet alleen onze auto met daktent zien. Maar ook dat de auto in z’n eentje staat in een natuurlijke omgeving. En als je dan ’s avonds wordt getrakteerd op het uitzicht op een walvis, dan is de ervaring compleet 🙂

 

7. Kies eens een ander beeldformaat

De meeste foto’s worden gemaakt in ‘landscape’. Dit zijn dus liggende foto’s. Voor de afwisseling is het ook aardig om rechtopstaande foto’s te maken, in ‘portrait’. En daarnaast kun je ook kiezen om eens een andere beeldverhouding te gebruiken, bijvoorbeeld vierkant.

 

reisfotografie in IJslandDeze foto komt uit een serie van een geiser die water spuwt. Alle foto’s zijn in portrait gemaakt. Maar doordat ik dit moment heb gekozen, vlak nadat de waterstraal uit de waterbel omhoogkomt, is de rest van de foto ‘overbodig’ geworden. Om de aandacht meer op het water te richten, heb ik gekozen voor een vierkante uitsnede.

 

8. Vrolijk je foto’s op met kleur

Ondanks dat we meestal wel in kleur fotograferen, zijn toch niet alle foto’s erg kleurrijk. Door bewust gebruik te maken van kleur en kleurcontrasten, kun je extra nadruk geven op het onderwerp.

 

reisfotografie in IJslandIJslanders zijn werkelijk dol op drop en ijs. IJs wordt in vele verschillende smaken verkocht. Maar ook softijsjes met alle soorten toppings zijn mogelijk!

 

9. Omzetten naar zwart-wit

Wanneer je foto’s maakt waar veel contrast in zit, dan kun je er ook eens over denken om deze foto’s om te zetten naar zwart-wit. Dit kun je van tevoren in de camera instellen. Maar als je in RAW fotografeert, is het ook mogelijk om deze omzetting achteraf te doen. In nabewerkingssoftware heb je hier namelijk meer controle over.

 

In de IJslandse mythen en sagen komen trollen regelmatig voor. Stenen die door erosie in ‘plakjes’ gebarsten zijn, worden dan ook trollenbrood genoemd. Deze contrastrijke foto heb ik omgezet naar zwart-wit.

 

10. Kies een ander standpunt

Natuurlijk kom je tijdens je reis ook langs de toeristische trekpleisters. Je zult zien dat bijna iedereen vanuit hetzelfde standpunt fotografeert. Je kunt dan eens kijken of je het onderwerp ook vanuit een andere hoek in beeld kunt brengen. Of met een ander objectief.

 

reisfotografie in IJslandDeze waterval is zeer bekend, omdat je erachter langs kunt lopen. Hij wordt dan ook veelvuldig gefotografeerd. Ik heb in deze foto getracht een origineler kader te kiezen en daarmee een wat abstractere foto te creëren.

 

11. Laat je verrassen

Tja, en lang niet alles is te plannen. Laat je tijdens je reis altijd verrassen door de omgeving 🙂

 

Toen we door Akureyri reden zagen we overal stoplichten met een rood hart als stopteken. Ik vroeg me af waarom dit was en zocht het op. Na de financiële crisis in 2008 was er behoefte aan positiviteit. De stoplichten zijn toen aangepast en ook in de winkeletalages en op borden in de stad vind je rode harten. Om zo nadruk te leggen op wat echt belangrijk is.

 
 

Wat vind jij belangrijk in reisfotografie? Ik lees het graag hieronder!

 

De volgende stap

Hou jij net als ik van reizen en van IJsland? In november ga ik weer die kant op en je kunt met me mee! Die reis zal in het teken staan van prachtige landschappen, gletsjerijs, een avontuurlijke privé-excursie naar een ijsgrot en met een beetje geluk het noorderlicht! Meer info over de IJslandreis vind je hier.