Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Afgelopen week zouden vijf deelnemers en ik eigenlijk in IJsland zijn voor een fotoreis. Jammer genoeg kon de reis โ€“ net als veel andere leuke dingen โ€“ vanwege corona niet doorgaan.

Dat voelde zuur natuurlijk, want we hadden er allemaal erg naar uitgekeken. Maar het positieve nieuws was dat het mogelijk bleek om de reis naar volgend jaar te verzetten. Dus we hebben nog iets heel leuks in het vooruitzicht ๐Ÿ™‚

En laten we wel wezen, bovenal ben ik dankbaar dat mijn dierbaren en ik gezond zijn. En ik hoop dat dat voor jou ook geldt.

 

De IJslandreis plan ik altijd rond deze tijd van het jaar. De winter is daar dan al begonnen. Soms zie je slechts een dun laagje ijs op de meertjes. Maar andere keren valt er al sneeuw en wordt het uitzicht in een wit sprookjeslandschap omgetoverd. Daarmee is deze reis voor mij een soort omslagpunt geworden.

Na IJsland begint voor mij het winterseizoen. Om ook dit jaar in een winterse stemming te komen, ben ik deze week eens lekker in mijn fotoarchief van IJsland gedoken. En ik heb een paar van mijn old time favourites uitgekozen.

De komende tijd zal ik de verhalen achter deze fotoโ€™s vertellen. Natuurlijk laat ik daarbij de beelden zien. En geef ik uitleg over hoe ik deze opnames maakte.

 

We hadden heerlijk gegeten en liepen buitenlangs terug van het restaurant naar onze kamer in het guesthouse. Het was kraakhelder.

In de verte bij de horizon dacht ik iets te zien wat weleens noorderlicht kon zijn. De bevriende fotografe met wie ik op pad was, zei: โ€œNee joh, dat is gewoon een wolk.โ€

Toegegeven, het was ook niet erg duidelijk, maar ik vertrouwde op mโ€™n gevoel. Ik liep de kamer in, pakte mโ€™n camera en maakte een testfoto met een lange sluitertijd.

Knalgroen.

Dit was dus wel degelijk noorderlicht, ondanks dat er voor die avond weinig voorspeld was. Vlug kleedden we ons warm aan en pakten onze spullen.

 

Mโ€™n collega liep alvast naar de auto en raakte daar aan de praat met een IJslander. Hij was gekleed in een fel oranje winter-overall. En ook hij bleek net zโ€™n spullen gepakt te hebben om het noorderlicht te gaan fotograferen.

Doordeweeks werkte hij als noorderlichtgids. Maar nu was het weekend en ging hij zelf op pad. Hij nodigde ons uit om met hem mee te gaan.

Nu heb ik vroeger natuurlijk van mโ€™n moeder geleerd om nooit zomaar met vreemde mannen mee te gaan. Maar dit was een superkans die we niet wilden laten liggen ๐Ÿ˜‰

 

Deze man kende de omgeving als zโ€™n broekzak. Met zijn grote 4×4 reden we een kwartier over hobbelige slingerpaadjes de bergen in. We stopten even om alvast wat fotoโ€™s te maken, want het noorderlicht begon nu echt door te zetten.

Maar op zijn aanraden, hobbelden we daarna nog 10 minuten verder. We stapten uit en met gepaste haast kozen we een mooie plek waarvandaan we konden fotograferen.

De rit was duidelijk niet voor niets geweest. We stonden nu aan de rand van een prachtig gletsjermeer. Met ijsschotsen voor ons en bergen in de achtergrond.

En ook Lady aurora stelde ons niet teleur. Het noorderlicht begon met prachtige groene bogen. Daarna begonnen er gordijnen te wapperen. En vervolgens werd het poollicht zelfs rood.

 

Een van mijn favoriete foto's van rood en groen noorderlicht in IJsland.

Rood en groen noorderlicht boven een gletsjermeer in IJsland. Deze foto is genomen met een sluitertijd van 6 seconden, diafragma f/2.8, ISO-waarde 1600, brandpuntsafstand 24 mm en vanaf statief. Fotograaf: Toine Westen.

 

De relatief lange sluitertijd, van 6 seconden in dit geval, zorgt dat de kleuren in de foto intenser worden dan wat je met het blote oog ziet. En met name het rood in de foto heeft hier baat bij, omdat je oog daar minder gevoelig voor is dan voor groen.

Het bovenstaande beeld is een van mijn favoriete foto’s van die avond. Die nacht maakte ik ook nog een tweede foto die in mijn lijstje met old time favourites is beland. Maar daarover een volgende keer meer.

Fijne dag!

Toine

P.S. Ik ben benieuwd of je het leuk vindt om dit soort achtergrondverhalen met uitleg over een foto te lezen. Ik hoor het graag in de comments hieronder!