Lenzen verwisselen is niet moeilijk. Maar als je het niet goed doet, kun je schade aan je apparatuur veroorzaken. Of een heleboel stofjes op je sensor verzamelen. Heb jij geen zin in dure reparaties? Of in het verwijderen van vlekken uit je foto’s? Lees dan deze tips & tricks.
Terwijl we over de Plitvice meren in Kroatië voeren, zag ik iemand op de boot lenzen verwisselen. Mijn eerste gedachte was: “Oei, als dat maar goed gaat!” Ik zag in gedachte dat objectief al in het water plonzen…
Hieronder vind je een aantal tips om schade aan je apparatuur en stof op je sensor te voorkomen.
Camera uitschakelen
Het is belangrijk dat je je camera uitschakelt voordat je een lens gaat verwisselen. In je camera en je objectief zitten kleine elektronische contacten. Hiermee kan je lens zich aanpassen aan de instellingen op je camera.
Wanneer je het objectief eraf draait als de camera nog aan staat, kunnen deze contacten beschadigen. Waardoor de informatie niet, of niet volledig, wordt doorgegeven. Je beeldstabilisatie kan daardoor bijvoorbeeld slechter gaan presteren of helemaal uitvallen.
Door thuis te oefenen, word je handig en snel in lenzen verwisselen. Zo verklein je de kans op stofjes op de sensor van je camera.
Waar leg je je lens neer?
Tijdens het wisselen van een lens zit je met een camera en twee lenzen, die je niet alle drie tegelijk kunt vasthouden. Je kunt een lens even neerleggen, maar kijk goed waar je dat doet. Een objectief is rond en heeft de neiging om weg te rollen!
Om het wegrollen te voorkomen, kun je het objectief ook neerzetten op de voorkant. Zorg dan wel dat het lenskapje erop zit, want anders beschadig je de frontlens. Een veilig plekje in je cameratas is natuurlijk altijd een goed idee.
Afsluiten tegen zand en stof
Vaak fotografeer je buiten. Zolang je camera en objectief dan niet aan elkaar vast zitten, hebben zand en stof vrij spel. En het stof verzamelt zich om de een of andere reden het liefst op je sensor. Of aan de achterkant van je lens. Met vervelende vlekjes in je foto’s als gevolg.
Zorg dus dat je camera niet te lang “open” ligt. Door thuis een aantal keer te oefenen, word je er handig en snel in. Dat verkleint de kans op stof op je sensor, wanneer je op locatie je lens verwisselt.
Ondersteboven lenzen verwisselen
Houd je camera met de opening naar beneden wanneer je het objectief eraf draait. Op die manier valt stof minder snel naar binnen. Draai dus ook je lens even om, als je hem van de camera af hebt gehaald, zodat de opening naar beneden wijst. En doe dan zo vlug mogelijk het kapje erop.
Waar wissel je je lens?
Sta je buiten te fotograferen, maar ben je dicht bij een “binnen” locatie, zoals bijvoorbeeld je auto? Dan is het handig om daar je lenzen te verwisselen om de kans op stof op je sensor te verkleinen.
Heb je geen binnen-locatie in de buurt? Draai dan met je rug naar de wind. Je lichaam wordt zo een soort windscherm waarachter je je lenzen kunt wisselen.
Veel plezier met het fotograferen op locatie!
De prachtige watervallen bij de Plitvice meren.
Heb jij nog een handige tip over het verwisselen van je lenzen op locatie?
Zet die dan hieronder even in het reactieveld 🙂
De volgende stap
Wil jij graag weten welke lens je het beste wanneer kunt inzetten? En leren hoe je precies die foto maakt die je voor je zag? Dan raad ik je aan om mee te doen met de workshop “Hoe zie je dat?”.
Hier vind je meer informatie over deze workshop.
Toine, wat ben ik blij met mijn bridge-camera. Geen gedoe met lenzen verwisselen. Van macro tot 600 mm met één lens: heerlijk !
Hoi Henk,
Ja, met een bridgecamera is de kans op vuil in je camera zeker een stuk kleiner 🙂
Hartelijke groeten,
Toine
Een tip over het verwisselen van lenzen op locatie is het niet, meer een waarschuwing. Verwissel NOOIT je lens op een winderig strand. Als het geen zandkorreltje is die je camera binnendringt dan is het wel een druppeltje zout zeewater. Gegarandeerd vlekjes op je sensor!
Misschien wel een tip: neem 2 camera’s met verschillende lenzen (brandpuntsafstanden) mee, dan hoef je niets te verwisselen. Of accepteer gewoon de lens die je op je camera hebt en ga met je creativiteit aan de slag.
Hoi Frans,
Ja, als de omstandigheden er niet naar zijn om lenzen te wisselen, dan is het zeker goed om te accepteren dat de huidige lens op je camera zit en hier creatief mee aan de slag te gaan.
Grote kans dat je op die manier verrassende beelden maakt!
Fijne zondag!
Toine
ik gebruik ook een apparte tas aan riem, met 2 vakken.
als je die openrits komt er een leeg vak vrij en in de andere zit de tweede lens.
je kunt de eerste lens erbij hangen , om die te sluiten moet je de tweede lens op de camera zetten
Hallo Theo,
Ja, zo’n tas voor het lenzen wisselen werkt inderdaad handig.
Ik heb zulke tassen ook aan mijn fotovest.
Fijne dag!
Toine
Ik wissel mijn lens wanneer ik de camera om mijn nek heb en de lens afhaal en de camera naar mijn borst draai zodat de cameraopening zoveelmogelijk is afgesloten en ik mijn handen vrij heb voor de lens. Ik heb de leskap al gepakt en zet de lens op de kop neer en doe de lenskap erop. Dan pak ik mijn andere lens. Zo gaat het meestal goed. Maar stof is bijna niet te vermijden. Dus af en toe de sensor schoon( laten) maken.
Hoi Ida,
Ja, de camera om je nek hangen en naar je toe draaien is inderdaad ook een handige tip!
Fijne zondag,
Toine
Nuttig artikel, maar dat geldt helaas niet voor mij.
Vroeger had ik altijd div. lenzen bij me en moest ik vaak wisselen, maar na een stevige rugoperatie werk ik nog uitsluitend met één 18-300 mm lens.
Minder scherp dan “vast glas”, maar dat is een geval van acceptatie en keuzes maken.
groet, Wyb Mylius.
Hoi Wyb,
Fijn in ieder geval dat je nog steeds op pad kunt met je camera en de 18-300 mm lens.
En als voordeel heb je dan dat als je niet wisselt, dat er ook minder kans is op stof in de camera 🙂
Hartelijke groeten,
Toine
goed beschreven, een kleine aanvulling: vuile sensor is moeilijker schoon te krijgen dan een lens, dus altijd body naar beneden en (zeker als het even duurt) direct een bodydop erop, dan heb je alle tijd om eerst de lens beschermen en op te bergen voordat je de nieuwe pakt. Als je de oude lens wil opbergen past ie soms even niet goed in de tas, doppen geven minder stress
Hallo Lidwien,
Een extra setje doppen kan inderdaad rust brengen bij het verwisselen als je daar nog niet zo snel mee bent.
Fijne zondag,
Toine