komeet Neowise tussen de wolken

Komeet Neowise en een dure fout

Deze week maakte ik een beginnersfout. Een kostbare blunder, kun je wel zeggen.

Ik werd ’s nachts om 02:00 uur wakker en kon de slaap niet meer vatten. Toen ik door het raam naar buiten keek, zag ik dat er flinke gaten tussen de bewolking zaten. “Mooi”, dacht ik. Toch nog een kans om komeet Neowise te fotograferen.

Ondanks dat ik al eerder wist dat deze komeet mogelijk zichtbaar werd met het blote oog, was ik nog niet op pad geweest om hem te bewonderen. Dus nu kleedde ik me aan, pakte m’n spullen en begon aan mijn nachtelijke uitstapje.

 

Al eerder die week had ik uitgezocht in welke richting ik moest kijken. Neowise zou in het sterrenbeeld Lynx staan. Tussen de Grote beer en de ster Capella uit Voerman, maar dan wat lager aan de hemel. ’s Avonds in het noordwesten en ’s ochtends meer gedraaid naar het noordoosten.

Ik fietste naar de eerste locatie die ik had uitgezocht. Vanaf hier kon ik de komeet niet vinden. Waarschijnlijk zat hij toch nog net achter de huizen, omdat hij zo laag aan de horizon staat.

Dus door naar locatie nummer twee. En hier had ik meer geluk. Na even zoeken had ik Neowise gevonden. Hij bleek eerder nog achter een wolk verscholen te zijn, maar werd nu goed zichtbaar.

 

Gauw m’n statief neergezet en m’n camera gepakt. Voor de gelegenheid had ik besloten om nu toch eens mijn 200-500 mm objectief mee te nemen. Dit objectief gebruik ik maar weinig, maar voor dit bijzondere natuurfenomeen kwam hij erg goed van pas.

M’n camera stel ik bij nachtfotografie altijd handmatig scherp. En door de helderheid van de komeet was dat nu ook goed te doen. En de eerste foto’s zagen er prima uit. De staart van de komeet was mooi te zien.

 

Totdat ik in m’n beeld het woordje “demo” zag knipperen. Oh nee, er zat geen kaartje in m’n camera!!! En ik had thuis bij het inpakken van m’n spullen nog bedacht dat ik het SD-kaartje nog moest pakken. Argggg…

Ik had de hoop dat m’n camera de drie demobeelden intern zou opslaan. Dus fietste ik snel naar huis om de beelden over te zetten. Maar dat bleek helaas niet het geval.

Vlug m’n SD-kaartje gepakt en weer terug naar mijn fotolocatie. En jawel, nu was het volledig dichtgetrokken. Slechts af en toe was er ergens een heldere plek. Dan dreef het heldere deel teveel links van de komeet langs. Dan weer net erboven…

 

Na ongeveer een uur wachten kreeg ik nog één gelegenheid van zo’n 20 seconden. Waarin ik ook nog scherp moest stellen. Want het was al zo bewolkt geweest in de tussentijd dat ik dat niet meer had kunnen doen.

Ik heb nog een paar shots kunnen maken. Maar door de sluierbewolking was daarop de staart lang niet zo mooi zichtbaar als op de foto’s eerder die avond. Alhoewel ik het toch interessante beelden vind door de omringende wolken.

 

Komeet Neowise tussen de wolken doorDe stofstaart van een komeet wordt door de zonnewind altijd in de richting van de zon af geblazen. In deze foto is de staart goed zichtbaar. De foto is gemaakt met een sluitertijd van 2 seconden, een diafragma van f/5.6, 800 ISO en een brandpuntsafstand van 500 mm op een full-frame camera, vanaf statief.

De foto bovenaan de pagina maakte ik kort daarna met dezelfde instellingen. Hier is duidelijk zichtbaar hoeveel geluk ik heb gehad dat ik toch nog een aantal foto’s van komeet Neowise heb kunnen maken.

 

komeet Neowise tussen de takkenDeze foto maakte ik een klein kwartier na de andere foto’s. Er kwam nog een gat in de bewolking langs, maar ik kon de komeet met het blote oog niet meer vinden. Ik besloot de brandpuntsafstand naar 200 mm te draaien, met 1 seconde sluitertijd, want het begon inmiddels al licht te worden. Pas op mijn computer thuis zag ik dat ook in deze foto de komeet te zien is. Deze was in de tussentijd al zover gedraaid dat hij als een helder stipje tussen de takken aan de linkerkant van de boom beland was. Hier is Neowise dus veel kleiner in beeld door de kleinere brandpuntsafstand.

 

Normaal gesproken heb ik een heel helder systeem voor het overzetten van m’n foto’s naar mijn harddisks. En voor het daarna weer terugplaatsen van de kaartjes in m’n camera en fototas. Dit was een dure les om me eraan te herinneren dat ik daar niet van moet afwijken!

Hopelijk krijg ik nog een kans. Want dit weekend is het optimale weekend om de komeet waar te nemen. Mits het helder is uiteraard.

 

Als je komeet Neowise ook wilt fotograferen, dan kun je hier duidelijke waarneemkaartjes voor zowel de avond als de ochtend vinden. Want de komeet schuift elke dag een stukje op aan de hemel.

En zorg dan ook meteen dat je je fototas overdag al klaarzet. Met opgeladen accu’s en lege geheugenkaartjes. En vergeet ook je statief niet.

Heel veel plezier met fotograferen en een mooie zomer gewenst!

Toine

 

P.S.
De workshops voor het najaar zijn weer ingepland. Met allerlei handige tips voor het voorbereiden van je fotografie en het opslaan en nabewerken van je foto’s.
Klik hier voor het workshopoverzicht.

 

16 thoughts to “Komeet Neowise en een dure fout”

 1. Hoi Toine,

  Ja dat overkomt de beste zoals blijkt en het overkomt mij ook wel eens . Even snel alles klaar zetten en toch wat vergeten.
  Heb je nog een poging om de komeet Neowisse te fotograferen?
  Afgelopen maandag 20 juli was er polaire lucht voorspeld, dus op maandag 21:30 samen met mijn vriend gewapend met 2 telescopen en een 20×100 verrekijker en mijn camera vertrokken naar Zeeland.
  Om precies te zijn naar het strand vrouwenpolder een van de donkere plekken in Nederland.
  Na 75 minuten arriveerde wij op de locatie. Wouw heldere lucht goede seeing dat beloofd wat.
  Snel alles spullen uit de auto en een beschut plekje gezocht boven op de duinen en alle apertuur opgesteld. Om 23:00 konden we de Neowisse met het blote oog waarnemen. Door de verrekijker 20×100 een adembenemend schouwspel. Ook door ons meegebrachte lenzenkijker 150 mm objectief en Nagler oculair was echt spectaculair! Naast de (Coma) was ook de 2e staart zichtbaar de blauwe stofstaart! Snel naar andere objecten gekeken zoals Sterrenstelsels o.a. Andromeda en natuurlijk naar Jupiter en Saturnus die enorm helder aan de hemel prijkten. Op Jupiter waren meerdere banden goed zichtbaar als ook de grote rode vlek een storm die al eeuwen door de atmosfeer van Jupiter raast. Natuurlijk het show object Saturnus met zijn prachtige ringen en met gemak konden we de Cassinischeiding met gemak waarnemen. Oja, zou nog foto’s maken. De Pentax K3II met een sigma 2.8 17-50 mm stonden op het statief al geruime tijd gebruiksklaar. Natuurlijk handmatig scherpstellen en belichten en gelukkig kan je het scherm in nachtstand (rood) instellen zodat je niet steeds opnieuw je ogen aan het donker moet aanpassen. Met een sluitertijd van 10 a 12 seconden was voldoende om de Komeet te kunnen vast leggen. Echter bij zomen bleek achteraf dat de scherpstel ring ook zeer gering verplaatste zodat een aantal foto’s helaas niet helemaal scherp waren. De scherpstelring draait heel soepel en kan je niet vergrendelen. Balen maar had genoeg scherpe foto’s. Volgende keer maar een vast brandpunt objectief meenemen of steeds controleren dat het scherp staat. Binnen een mum van tijd stonden 8 belangstellende mensen ook door onze telescopen te genieten en gaven we uitleg op hun vragen. Om 02:00 met tegenzin alles weer ingepakt en naar huis gereden want moet ook nog werketen de volgende dag. Kortom een super avond/nacht en voor herhaling vatbaar.
  Heb nog een foto’s toegevoegd waar je ook de positie van Neowisse goed kan waarnemen onder sterrenbeeld de grote beer en de dubbelster Alcol en Mizar gemakkelijk op de foto kan zien.
  Altijd leuk je berichten en reacties te lezen.

  Grt Adriaan

  1. Hallo Adriaan,
   Wat een ontzettend leuk verhaal heb je geschreven.
   Daarmee heb je direct m’n aandacht, want als tiener werd ik lid van de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde.
   We mochten dan gebruik maken van de telescopen van de Leidsche Sterrewacht.
   Een interesse die een groot deel van mijn fotografie bepaald heeft.
   En inderdaad ben ik zelf ook afgelopen maandag op pad geweest om foto’s van Neowise te maken 🙂
   Bedankt voor je complimenten!
   Hartelijke groet,
   Toine

 2. Van een dure fout gesproken, ik heb neowise willen fotograferen, verplaats mij omdat ik niet juist stond, leg mijn d850 en 200-500 lens neer op een tuintafel. Positioneerde mijn statief ondertussen kantelde mijn toestel en viel vd tafel. Met lens eraan. Ik ben zeer verdrietig en wacht wanneer ik mijn toestel en lens kan binnenbrengen bij nikon repaircenter… en wat gaat dit kosten….

 3. Hoi Toine

  Dat is echt balen. Zou idd een mooi moment zijn geweest. Vraagje … als de camera de foto in zijn buffer opslaat en je de camera niet uit zet, zou de foto dan niet bewaard moeten blijven ? Ik neem ook altijd mijn telefoon als backup mee mocht de camera niet mee werken. Mtvrgrt kees

  1. Hallo Kees,
   Dank voor je berichtje en je suggestie.
   Ik heb mezelf ook afgevraagd of ik de camera misschien niet uit had moeten zetten.
   Maar in de handleiding staat dat de camera de demo-beelden niet opslaat en ik heb ook geen enkele manier gevonden om ze er vanaf te krijgen.
   M’n telefoon had ik wel bij me, maar met nachtfotografie heeft dat niet zo heel veel zin…
   Bedankt voor het meedenken in ieder geval!
   Fijne dag nog,
   Toine

 4. 2 seconden Toine? Ik heb twee foto’s gemaakt van Neowise met een 2xcrop camera, met 3 molens (40mm, 13 seconden f2.8, 400iso) en met 1 molen (12mm, 25sec f2.8 en 800iso), deze heb ik op FB gezet. De eerste was onderbelicht en in LR heb ik de belichting nog omhoog gezet. De tweede was goed belicht. Een FF camera is wel lichtgevoeliger maar dit verschil vind ik wel extreem. Waar denk jij dat dit verschil door komt?
  Ik vind de bewolking wel wat toevoegen aan de foto!

  1. Ha Jan,
   Leuk, je uitgebreide reactie 🙂
   Ik denk dat het grootste verschil is dat ik een brandpuntsafstand van 500 mm en 200 mm heb gebruikt, terwijl jij met veel grotere hoeken gewerkt hebt.
   Ik had dan ook geen voorgrond die ik mee moest belichten.
   Mijn sluitertijd kon overigens niet veel langer, doordat de wolken zo snel bewogen.
   De foto’s waren iets onderbelicht, dus die heb ik wat opgelicht met behulp van Lightroom.
   Een ander belangrijk verschil is ook het tijdstip waarop je gefotografeerd hebt.
   Bij mij begon het al licht te worden, terwijl het in jouw foto’s echt donker is, waardoor je veel langer kunt belichten.
   Persoonlijk zou ik jouw foto met 1 molen iets korter belicht hebben vanwege de lichtvervuiling (het nadeel van de Randstad).
   Omdat Neowise zelf vrij licht is, heb je die hele lange sluitertijden niet nodig.
   Maar je hebt echt prachtige foto’s gemaakt! Super 🙂
   Hartelijke groeten,
   Toine

 5. Oei…das vervelend Toine 🙁
  Toch heb je uiteindelijk nog mooie foto’s kunnen maken…pffff….
  Zelf wonen we in het buitengebied (geen lichtvervuiling)en dus heb ik vanuit de voortuin een paar foto’s van de komeet kunnen maken. Erg leuk om te doen trouwens. Wellicht vannacht weer een poging.
  Groeten uit Drenthe,
  Geert

  1. Hallo Geert,
   Dank voor je berichtje.
   Heerlijk dat je gewoon vanuit je voortuin foto’s kunt maken van Neowise.
   Ben benieuwd of je nog extra beelden hebt kunnen schieten vannacht!
   Hartelijke groeten,
   Toine

   1. Hallo Toine,
    inderdaad afgelopen nacht van 12 tot half 3 nog wat extra foto’s gemaakt van NeoWise. Het was hier in Z.O. Drenthe helemaal helder, dus die kans kon ik niet laten lopen…. Je hebt dan ook voldoende tijd om wat met verschillende camera instellingen te experimenteren.
    Groet,
    Geert

    1. Hoi Geert,
     Leuk dat je nog een keer aan de slag bent gegaan.
     Ik heb diezelfde nacht inderdaad ook van de gelegenheid gebruik gemaakt nog extra foto’s te maken 🙂
     Fijne dag!
     Toine

 6. Hoi Toine, wat balen voor je als je mooie foto’s hebt gemaakt van de komeet. Is er echt geen manier om ze van je camera af te halen?

  Ik heb ook een paar mooi foto’s van Neowise kunnen maken.
  Ik was rond 23u op pad gegaan met matig resultaat, al was het kraakhelder.
  Later heb ik vanuit mijn slaapkamerraam de mooiere versie gemaakt.
  Hoe mooi dat ik vanuit daar over de andere huizen geen deze komeet kon zien en vastleggen.

  Groetjes Mirjam Leyte

  1. Hoi Mirjam,
   Wat tof dat je gewoon uit je slaapkamerraam hebt kunnen fotograferen!
   Ons huis staat daarvoor net de verkeerde kant op gedraaid, dus wij kijken dan tegen het dak van onze buren…
   Maar hopelijk vannacht een nieuwe poging 🙂
   Hartelijke groeten,
   Toine

Geef een reactie of stel je vraag hieronder