Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Deze week maakte ik een beginnersfout. Een kostbare blunder, kun je wel zeggen.

Ik werd ’s nachts om 02:00 uur wakker en kon de slaap niet meer vatten. Toen ik door het raam naar buiten keek, zag ik dat er flinke gaten tussen de bewolking zaten. “Mooi”, dacht ik. Toch nog een kans om komeet Neowise te fotograferen.

Ondanks dat ik al eerder wist dat deze komeet mogelijk zichtbaar werd met het blote oog, was ik nog niet op pad geweest om hem te bewonderen. Dus nu kleedde ik me aan, pakte m’n spullen en begon aan mijn nachtelijke uitstapje.

 

Al eerder die week had ik uitgezocht in welke richting ik moest kijken. Neowise zou in het sterrenbeeld Lynx staan. Tussen de Grote beer en de ster Capella uit Voerman, maar dan wat lager aan de hemel. ’s Avonds in het noordwesten en ’s ochtends meer gedraaid naar het noordoosten.

Ik fietste naar de eerste locatie die ik had uitgezocht. Vanaf hier kon ik de komeet niet vinden. Waarschijnlijk zat hij toch nog net achter de huizen, omdat hij zo laag aan de horizon staat.

Dus door naar locatie nummer twee. En hier had ik meer geluk. Na even zoeken had ik Neowise gevonden. Hij bleek eerder nog achter een wolk verscholen te zijn, maar werd nu goed zichtbaar.

 

Gauw m’n statief neergezet en m’n camera gepakt. Voor de gelegenheid had ik besloten om nu toch eens mijn 200-500 mm objectief mee te nemen. Dit objectief gebruik ik maar weinig, maar voor dit bijzondere natuurfenomeen kwam hij erg goed van pas.

M’n camera stel ik bij nachtfotografie altijd handmatig scherp. En door de helderheid van de komeet was dat nu ook goed te doen. En de eerste foto’s zagen er prima uit. De staart van de komeet was mooi te zien.

 

Totdat ik in m’n beeld het woordje “demo” zag knipperen. Oh nee, er zat geen kaartje in m’n camera!!! En ik had thuis bij het inpakken van m’n spullen nog bedacht dat ik het SD-kaartje nog moest pakken. Argggg…

Ik had de hoop dat m’n camera de drie demobeelden intern zou opslaan. Dus fietste ik snel naar huis om de beelden over te zetten. Maar dat bleek helaas niet het geval.

Vlug m’n SD-kaartje gepakt en weer terug naar mijn fotolocatie. En jawel, nu was het volledig dichtgetrokken. Slechts af en toe was er ergens een heldere plek. Dan dreef het heldere deel teveel links van de komeet langs. Dan weer net erboven…

 

Na ongeveer een uur wachten kreeg ik nog één gelegenheid van zo’n 20 seconden. Waarin ik ook nog scherp moest stellen. Want het was al zo bewolkt geweest in de tussentijd dat ik dat niet meer had kunnen doen.

Ik heb nog een paar shots kunnen maken. Maar door de sluierbewolking was daarop de staart lang niet zo mooi zichtbaar als op de foto’s eerder die avond. Alhoewel ik het toch interessante beelden vind door de omringende wolken.

 

Komeet Neowise tussen de wolken doorDe stofstaart van een komeet wordt door de zonnewind altijd in de richting van de zon af geblazen. In deze foto is de staart goed zichtbaar. De foto is gemaakt met een sluitertijd van 2 seconden, een diafragma van f/5.6, 800 ISO en een brandpuntsafstand van 500 mm op een full-frame camera, vanaf statief.

De foto bovenaan de pagina maakte ik kort daarna met dezelfde instellingen. Hier is duidelijk zichtbaar hoeveel geluk ik heb gehad dat ik toch nog een aantal foto’s van komeet Neowise heb kunnen maken.

 

komeet Neowise tussen de takkenDeze foto maakte ik een klein kwartier na de andere foto’s. Er kwam nog een gat in de bewolking langs, maar ik kon de komeet met het blote oog niet meer vinden. Ik besloot de brandpuntsafstand naar 200 mm te draaien, met 1 seconde sluitertijd, want het begon inmiddels al licht te worden. Pas op mijn computer thuis zag ik dat ook in deze foto de komeet te zien is. Deze was in de tussentijd al zover gedraaid dat hij als een helder stipje tussen de takken aan de linkerkant van de boom beland was. Hier is Neowise dus veel kleiner in beeld door de kleinere brandpuntsafstand.

 

Normaal gesproken heb ik een heel helder systeem voor het overzetten van m’n foto’s naar mijn harddisks. En voor het daarna weer terugplaatsen van de kaartjes in m’n camera en fototas. Dit was een dure les om me eraan te herinneren dat ik daar niet van moet afwijken!

Hopelijk krijg ik nog een kans. Want dit weekend is het optimale weekend om de komeet waar te nemen. Mits het helder is uiteraard.

 

Als je komeet Neowise ook wilt fotograferen, dan kun je hier duidelijke waarneemkaartjes voor zowel de avond als de ochtend vinden. Want de komeet schuift elke dag een stukje op aan de hemel.

En zorg dan ook meteen dat je je fototas overdag al klaarzet. Met opgeladen accu’s en lege geheugenkaartjes. En vergeet ook je statief niet.

Heel veel plezier met fotograferen en een mooie zomer gewenst!

Toine

 

P.S.
De workshops voor het najaar zijn weer ingepland. Met allerlei handige tips voor het voorbereiden van je fotografie en het opslaan en nabewerken van je foto’s.
Klik hier voor het workshopoverzicht.