Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Misschien heb je het weleens gezien, of zou je het nog eens willen zien.

Noorderlicht

Het is magnifiek.

Ben je benieuwd naar mijn noorderlichtfoto’s en hoe ik die maakte?
Lees dan zeker even verder.

 


De afgelopen dagen was ik in IJsland.
Iedere keer ben ik weer onder de indruk van de schoonheid van de natuur.
Want het is daar zo ruig en prachtig.
En we hadden ook nog het geluk dat er fantastisch noorderlicht te zien was!
Dat wil ik graag met jullie delen.

 

Hoe ontstaat noorderlicht of poollicht?

Na een uitbarsting op de zon worden heel veel elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Een gedeelte van deze deeltjes gaat richting de Aarde. Door het aardmagnetisch veld wordt de baan van deze deeltjes afgebogen richting de Noordpool en de Zuidpool.

Deze deeltjes bevatten heel veel energie. Wanneer ze onze atmosfeer binnendringen botsen ze tegen zuurstof- of stikstofatomen, waaraan ze de energie overdragen. Deze energie komt weer vrij als licht: het poollicht.

De verschillende atomen en de hoogte van de botsing boven het aardoppervlak bepaalt de kleur van het licht. De kleuren kunnen variëren van geelgroen tot rood, lila en blauw.

Poollicht dat ontstaat bij de Noordpool wordt noorderlicht of aurora borealis genoemd. Poollicht bij de Zuidpool heet zuiderlicht of aurora australis.

 

Wanneer kun je noorderlicht zien?

Om noorderlicht te kunnen zien, moeten er voldoende geladen deeltjes van de zon naar de Aarde zijn geslingerd. En daarnaast moet het helder weer zijn. Bij dichte bewolking zie je niets.

Hoe noordelijker (of zuidelijker) je bent, des te meer kans je hebt om poollicht te zien. Boven de poolcirkel maak je dus meer kans dan in Nederland of België. Maar ook hier is enkele keren per jaar noorderlicht te zien, wanneer het weer tenminste meewerkt.

 

Hoe ik deze noorderlichtfoto’s maakte?

 

ToineWesten_20151118__DSC5617

 

Voor bovenstaande foto gebruikte ik de volgende instellingen:

 • Sluitertijd: 6.0 s
 • Diafragma: f/2,8
 • ISO-waarde: 1600
 • Brandpuntsafstand: 24 mm

 

ToineWesten_20151118__DSC5638

 

De gebruikte instellingen voor deze foto zijn:

 • Sluitertijd: 6.0 s
 • Diafragma: f/2,8
 • ISO-waarde: 800
 • Brandpuntsafstand: 24 mm

Deze instellingen staan zeker niet vast voor het fotograferen van noorderlicht. Ze moeten worden aangepast aan de hand van de intensiteit van het licht, de snelheid waarmee het poollicht beweegt, de omgeving en de apparatuur die je gebruikt.

De apparatuur die ik voor deze foto’s gebruikte:

 • Camera: Nikon D800 (full-frame)
 • Objectief: Nikkor 24-70 mm f/2,8G ED AF-S
 • Statief: Gitzo Systematic tripod

Voor het fotograferen van het noorderlicht raad ik je aan om een groothoeklens te gebruiken. Het liefst van 24 mm (voor full-frame) of 18 mm (voor camera’s met een crop-factor) of wijder. Daarnaast is een stevig statief zeker aan te bevelen.

 

Pas op noorderlicht werkt verslavend 😉

Zou je zelf het noorderlicht heel graag willen zien en fotograferen? Hou je van avontuur, vind je het heerlijk om landschapsfoto’s te maken en lijkt een privé-ijsgrotexcursie je geweldig? Ga dan met me mee op fotoreis: IJs en noorderlicht in IJsland! Via deze link vind je meer informatie over deze fotoreis naar het zuiden van IJsland.

Hieronder kun je een reactie plaatsen of een vraag stellen.
En als je mensen kent voor wie dit artikel interessant is, zou ik het super vinden als je dit blog deelt via je social media.