Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Met het hete weer van de afgelopen tijd, kreeg ik steeds meer behoefte aan ijs. Maar om elke keer de vriezer in te duiken, leek me niet zo’n goed plan. Daarom ben ik maar eens in mijn foto-archief op zoek gegaan naar mijn allerkoelste foto’s. Foto’s waar grote hoeveelheden ijs op staan. De koudste exemplaren heb ik voor je op een rijtje gezet. Inclusief uitleg hoe ik deze beelden gemaakt heb.

 

IJs in IJsland

Voor een selectie van mijn koelste beelden reizen we af naar IJsland. Tja, hoe kan het ook anders met zo’n naam 😉

 

Bevroren spray van een waterval

Ik denk dat onderstaande foto een van de meest ijzige foto’s is die ik ooit gemaakt heb. Deze trap bevindt zich vlak naast een waterval. Vanaf deze waterval komt een behoorlijke spray. ’s Zomers is dit heerlijk verfrissend. Maar in de winter, als de temperaturen onder nul liggen, bevriezen de minuscule waterdruppeltjes direct op het oppervlak waar ze neerkomen.

 

Bevroren trap overdekt met ijsTrap overdekt met een dikke laag ijs. Gefotografeerd met 1/500 s, f/4.5, ISO 1600, 200 mm, vanaf statief.

 

Ik was deze dag op pad met mijn 70-200 mm lens. En met mijn statief. Dat laatste was handig, omdat het overal spekglad was en het statief wat stabiliteit bood 🙂

Ook de volgende foto maakte ik met een brandpuntsafstand van 200 mm. Deze foto is gemaakt op dezelfde dag en locatie, maar het geeft een totaal ander beeld. De close-up laat zien hoe het ijs aangroeit aan de planten in de omgeving.

 

Aangroei van ijs op de planten rondom een waterval

Planten vormen de basis voor bijzondere ijssculpturen in de buurt van een waterval.
Instellingen: 1/800 s, f/2.8, ISO 800, 200 mm, uit de hand.

 

IJsschotsen in een gletsjermeer

Tijdens de nacht had het flink gewaaid. ’s Ochtends ging ik met de deelnemers van mijn fotoreis op pad. We kozen de zijde van het meer waar al het ijs naartoe was gedreven. En we vonden ijsschotsen in alle soorten, kleuren en maten.

Ik koos hier voor een supergroothoekobjectief om een groot deel van de rand van het meer in beeld te kunnen brengen.

 

IJsschotsen in een gletsjermeer in IJslandHet ijs in het gletsjermeer varieerde van zwart naar blauw tot wit en doorzichtig. De camera was ingesteld op 1/400 s, f/8, ISO 400, 14 mm, vanaf statief.

 

Twee dagen later kwamen we nog een keer terug bij hetzelfde meer. Deze keer fotografeerde ik met een teleobjectief om ook de verder weg gelegen, grotere ijsschotsen te kunnen fotograferen.

 

IJs in een gletsjermeerMet een telelens kun je details in het ijs laten zien van verder weggelegen ijsschotsen. Gefotografeerd met 1/15 s, f/5.6, ISO 400, 165 mm, vanaf statief.

 

IJsgrotten

Een van de meest indrukwekkende ervaringen die ik ooit heb gehad in de natuur was de eerste keer dat ik in een ijsgrot was. Man, wat voelde ik me nietig onder al die kubieke meters ijs. En wat was die natuur om me heen machtig en groots.

Sindsdien is dit een van mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen. En daarom neem ik ieder jaar mijn deelnemers aan de IJslandreis mee op excursie naar zo’n ijsgrot. Uiteraard onder begeleiding van een zeer ervaren gids.

Inmiddels heb ik al verschillende ijsgrotten mogen bezoeken en ze zijn allemaal anders!

Onderstaande foto is een “selfie”. De camera stond op statief en maakte met de interval timer automatisch elke 10 seconden een foto. Zo had ik rustig de tijd om naar mijn positie in het licht toe te lopen. De zelfontspanner van mijn camera heeft namelijk een maximum ontspantijd van 10 seconden. En om nou over die stenen en het ijs te rennen, leek me niet zo’n briljant plan.

 

Alle kleuren blauw in een ijsgrot

Alle kleuren blauw in een ijsgrot. De instellingen waren als volgt: 8 s, f/2.8, ISO 400, 21 mm, vanaf statief, staande uitsnede uit een liggende foto.

 

De tunnel was erg hoog en dat maakte deze ijsgrot zeer imposant. Ook de entree was heel bijzonder. Want die werd gesierd door een grote tros ijspegels.

 

IJspegels bij de entree van een ijsgrotLange ijspegels bij de ingang van een ijsgrot. Gefotografeerd met 0,6 s, f/8, ISO 400, 24 mm, vanaf statief.

Alle bovenstaande foto’s zijn bewerkt in Lightroom. Met name voor de foto’s in de ijsgrot kun je zo veel meer details zichtbaar maken, dan wat mogelijk is op basis van een enkele onbewerkte opname.

 

Fotoreis: IJs en noorderlicht in IJsland

Spreken de ijzige foto’s van hierboven je aan?
En lijkt het je geweldig om zelf ook zulk soort foto’s te maken?
Klik dan op de link met ijskoude foto’s en meer informatie over de fotoreis “IJs en noorderlicht in IJsland”: https://www.fotograferenindenatuur.nl/workshops/ijs-en-noorderlicht-ijsland/