Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Het grijsfilter gebruik je om extra lange sluitertijden te creëren in je natuur- en landschapsfoto’s. Maar wat heb je nu eigenlijk aan lange sluitertijden? Daarover vertel ik je meer in onderstaand blog en vlog. En ik laat je voorbeelden zien van de toffe effecten die je met grijsfilters kunt bereiken.

 

De factor tijd

Als je foto’s maakt met korte sluitertijden, dan bevries je als het ware het beeld. Je legt 1 moment vast. Maar de natuur om je heen beweegt. En juist die beweging kan heel interessant zijn om mee te nemen in je foto’s. Want daarmee kun je een hele andere sfeer creëren. Dat kan op verschillende manieren. En een van die manieren is door gebruik te maken van lange sluitertijden. Zo neem je de factor tijd mee in je foto’s.

 

Lange sluitertijden

Maar hoe werkt dat dan in de praktijk met lange sluitertijden? Uiteraard kun je je camera instellen op een lange sluitertijd van bijvoorbeeld 10 seconden. Maar over het algemeen zullen je foto’s dan sterk overbelicht zijn.

Je kunt beginnen met je ISO op de laagste stand zetten, bijvoorbeeld 100 ISO (of wat jouw camera als laagste stand heeft). En je kunt je diafragma heel klein maken, bijvoorbeeld f/16 of f/22. Soms is dit voldoende om lange sluitertijden te krijgen.

Maar afhankelijk van het weer en de lichtomstandigheden kan het ook zo zijn dat je nog steeds een sluitertijd hebt van bijvoorbeeld 1/30 s. Niet erg lang dus!

 

Grijsfilter

Om bij relatief lichte omstandigheden toch lange sluitertijden te kunnen krijgen, kun je gebruikmaken van een grijsfilter. In het filmpje hieronder vertel ik je meer over de verschillende soorten grijsfilters.

 

 

Voorbeelden

Hieronder zie je de voorbeelden die ik ook in het filmpje liet zien. Zodat je ze nog eens even rustig kan bekijken.

 

lange sluitertijden met een grijsfilterDe linker foto is gemaakt met deze instellingen: 1/1000 s, f/4, ISO 100 @ 62 mm. Voor de rechterfoto heb ik een 10-stops grijsfilter gebruikt om een sluitertijd van 1 s te krijgen. De overige instellingen zijn gelijk gebleven: f/4, ISO 100 @ 62 mm.

 

lange sluitertijden met een grijsfilterBij deze foto’s had ik te maken met zeer wisselende lichtomstandigheden. Het linkerbeeld maakte ik met 1/5000 s, f/8, ISO 400 @ 24 mm. Voor het tweede beeld wilde ik een sluitertijd van 15 s. Hiervoor heb ik een 10-stops grijsfilter ingezet, het diafragma kleiner gemaakt naar f/16 en de ISO-waarde verlaagd naar ISO 100. Je ziet het effect van de lange sluitertijd in het water, de takken en natuurlijk de wolken.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden met lange sluitertijden en grijsfilters. Wat voor foto’s heb jij gemaakt / zou je willen maken met lange sluitertijden? Ik lees het graag in de reacties hieronder!

 

De volgende stap

Zou jij weleens met lange sluitertijden en/of grijsfilters aan de slag willen? Maar heb je liever dat iemand je het nog eens rustig uitlegt in de praktijk? Dan is de workshop Lange sluitertijden bij landschapsfotografie misschien wel iets voor jou! Klik op deze link voor meer informatie over de workshop Lange sluitertijden bij landschapsfotografie.

 

En als je mensen kent voor wie dit artikel interessant is, zou ik het super vinden als je dit blog deelt via je social media.