Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Wat hebben wij toch een geluk gehad dat we zo zorgeloos hebben kunnen reizen.

Deze week was de reünie van de fotoreis naar de Lofoten en Vesterålen van afgelopen februari. We kwamen terug, drie weken voor de ellende losbarstte in Nederland. En zonder dat we het ons op dat moment realiseerden, hebben we kunnen genieten van een heerlijk onbezorgde reis.

Nu, zo’n half jaar later, waren de fotoselecties gemaakt en lagen er prachtige foto’s en fotoboeken op tafel. Iedereen keek ernaar uit om elkaar en elkaars foto’s weer te zien.

 

Besneeuwd strand op de VesterålenEen van de deelnemers is landschapsfoto’s aan het maken op een besneeuwd strand op de Vesterålen. Voor mij bracht een persoon de “menselijke maat” in beeld, waardoor je goed kunt inschatten hoe groot het hier is. Deze foto is gemaakt vanaf statief met een sluitertijd van 6 s, diafragma f/8 en ISO-waarde 100 op 100 mm.

 

Elke keer weer vind ik het ontzettend leuk om de foto’s naast elkaar te leggen van mensen die op hetzelfde moment op dezelfde plek waren. Soms komen de beelden redelijk overeen. Maar meestal zijn ze totaal verschillend.

Iedereen ziet iets anders. En zelfs als je hetzelfde onderwerp gekozen hebt, legt iedereen het weer anders vast.

 

Noorderlicht op de LofotenNoorderlicht is altijd anders. Tijdens onze reis was het geluk aan onze zijde en hebben we het verschillende keren mogen zien en fotograferen. Op de foto bovenaan dit artikel zie je de deelnemers aan de slag op de allereerste avond. En bovenstaande foto maakte ik een paar dagen later over zee. Naast de groene tinten is aan de bovenzijde ook het zeldzamere rode noorderlciht zichtbaar. De foto is gemaakt vanaf statief met een sluitertijd van 15 s, diafragma f/2.8, ISO 1600 en op 24 mm.

 

De een heeft een voorkeur voor macro. De ander kiest er liever voor om het landschap vast te leggen. En de volgende vindt het eigenlijk het leukste om sfeerbeelden te maken.

In dit artikel zie je een aantal van mijn eigen beelden van deze reis.

 

De walvisstaart van een potvis is heel indrukwekkendDe walvissafari werd enkele keren uitgesteld naar een later moment op de dag vanwege het weer. Het lange wachten werd beloond. Want daardoor hadden we het geluk van dit prachtige licht in de achtergrond toen een potvis naar beneden dook en zijn staart liet zien. De foto is uit de hand gemaakt met 1/640 s, f/4, ISO 800 op 280 mm.

 

Hoe je een onderwerp fotografeert, wordt beïnvloed door wat je fysiek en mentaal bij je draagt.

Wat heb je eerder gezien dat je beeld gevormd heeft? Met welke fototechnieken ben je bekend? Welke apparatuur en accessoires heb je tot je beschikking? En hoe zet je compositie in om je verhaal te vertellen?

Over sommige vragen hoef je niet na te denken. Wat je in het verleden gezien hebt, bepaalt hoe je naar het nu kijkt.

Zo maakte ik een keer een foto van grassen in de sneeuw in Japan. En die vormde de basis voor een veel subtielere foto van besneeuwde grassen anderhalf jaar later in IJsland.

Maar met andere vragen kun je juist wel aan de slag tijdens het fotograferen. Hoe kun je dat wat je ziet, zo sterk mogelijk vertalen in een beeld?

 

Detail van droogrekken voor vissen op de LofotenDe Lofoten staan bekend om de vele pittoreske vissersdorpjes. In al die plaatsjes vind je ook droogrekken voor de vissen. Die droogrekken kunnen eindeloos groot zijn en hebben verschillende houten constructies, zoals je in deze detailopname kunt zien. Ik heb de foto uit de hand genomen met 1/200 s, f/4, ISO 800 en op 185 mm.

 

Door bewust gebruik te maken van compositie, kun je een foto veel meer laten vertellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om het onderwerp los te laten komen van de omgeving. Of juist de omgeving in de foto betrekken, waardoor het beeld veel verhalender wordt.

Volgende week en volgende maand geef ik aan de deelnemers van de workshop “Hoe zíé je dat?” vijf manieren om krachtige composities in hun foto’s te brengen.

Ze hebben daarmee vijf extra gereedschappen tot hun beschikking om hun foto’s verhalen te laten vertellen.

Als je bereid bent om jouw mentale gereedschapskist verder te vullen met een andere kijk op je fotografie, ga dan naar deze pagina om je aan te melden en ook deze vijf tools in handen te krijgen: https://www.fotograferenindenatuur.nl/workshops/hoe-zie-je-dat/

Goed weekend!

Toine