Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Heb jij ook weleens dat je een foto maakt van een bepaald onderwerp, maar dat het onderwerp niet opvalt tegen de achtergrond? Er zijn verschillende manieren om het oog van de kijker te richten op je onderwerp. Het gebruik van een natuurlijk kader is er daar eentje van.

 

Wat is een kader?

Wanneer je een compositie maakt en een standpunt kiest, bepaal je welk gedeelte van de omgeving binnen het kader van de foto valt en wat daarbuiten blijft. Dit heet kadreren. En de rand van de foto vormt daarmee automatisch het beeldkader.

Een kader is eigenlijk een soort omlijsting van je foto. Achteraf kun je een extra kader aanbrengen. Bijvoorbeeld door een passe-partout rond je foto te gebruiken in een fotolijst. Of door met Photoshop een rand om de foto te maken. Maar het is ook mogelijk om een natuurlijk kader mee te fotograferen op het moment dat je de foto maakt.

De functie van zo’n extra kader is om rust te geven aan de rand van de foto. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker gericht naar het onderwerp dat zich daarbinnen bevindt. Bovendien kan een kader dat je mee fotografeert extra diepte aan je foto geven.

 
natuurlijk kader door grot
De grot waar ik in sta vormt een natuurlijk kader. Het enige dat belicht wordt in deze foto, is wat zich buiten de grot bevindt. Hierdoor steken de silhouetten van mijn man en m’n zoontje in de grot goed af tegen de achtergrond. En dit geeft automatisch ook een gevoel van diepte.

 

Hoe creëer je een natuurlijk kader?

Natuurlijke kaders kun je op verschillende manieren creëren. Je kiest je standpunt en compositie zodanig dat er elementen zijn die een rand om het onderwerp van je foto vormen. Vaak contrasteren deze elementen in helderheid, kleur of scherpte met het onderwerp, waardoor het onderwerp beter opvalt.

Voorbeelden van elementen die een kader kunnen vormen zijn bijvoorbeeld de randen van een grot, zoals hierboven te zien is. Maar ook bijvoorbeeld takken of boomstammen, zoals in de voorbeelden hieronder.

 

natuurlijk kader door boomstammen en schaduw
De boomstammen links en rechts vormen het kader, waardoor je oog direct naar de boom in het midden geleid wordt. De rand onderin met bloemen in de schaduw werkt hier nog extra aan mee door het contrast van het donkere kader met het lichte onderwerp.

 

Een kader hoeft niet rondom de foto te lopen, maar dit kan natuurlijk wel. In het voorbeeld van de grot is een kader gebruikt aan alle vier de zijden van de foto, waarvan sommige randen breed zijn en andere smaller. In de foto met de bomen vormen de boomstammen samen met de schaduw onderin een smal kader. De foto hieronder heeft juist weer een breed kader, maar alleen boven en onderin, gevormd door de takken en het zand.

 

natuurlijk kader door takken en zand
De takken bovenin en het zand onderin de foto vormen een kader, waarbinnen het onderwerp duidelijk opvalt.

 

Maak jij gebruik van natuurlijke kaders?

Ben je door dit artikel geïnspireerd geraakt om gebruik te gaan maken van natuurlijke kaders? Ik lees het graag in de reacties hieronder! En als je ze al gebruikt, laat je dan even weten met welke elementen jij kaders vormt?

 

Vond je dit artikel interessant? En wil je nog meer leren over het gebruik van kaders om je onderwerp nog beter naar voren te laten komen? Doe dan mee met de workshop “Hoe zíé je dat?” Klik hier voor meer informatie over deze workshop.