Heb jij ook weleens het gevoel dat je alleen mooiere foto’s zou kunnen maken als je een betere camera had of een andere lens? En zie je er tegenop om bakken met geld uit te geven aan nieuwe apparatuur? Vaak is dat helemaal niet nodig. Interessantere foto’s maak je door het onderwerp pakkender in beeld te brengen. Maar hoe doe je dat? Het heeft alles te maken met compositie. Daarom geef ik je in het artikel van deze week drie tips om sterkere beelden te maken met behulp van compositie.
Compositie
Wanneer wij om ons heen kijken, zien we de wereld in 3D. Maar als je een foto maakt, wordt deze wereld weergegeven in een plat vlak, 2D dus. Hierdoor krijgen alle beeldelementen een vaste plaats in de foto.
Compositie is het ordenen van alle beeldelementen tot een geheel. Dus eigenlijk het kiezen van welke beeldelementen je laat zien en welke plaats ze precies ten opzichte van elkaar krijgen in de foto.
Er zijn vele mogelijkheden om met behulp van compositie je foto’s sterker te maken. Hieronder geef ik je er drie.
Tip 1: Laat lijnen naar het onderwerp toe lopen
Met onze ogen zien we in de ruimte om ons heen objecten en personen. En onze hersenen interpreteren die als afzonderlijke elementen. De camera daarentegen ziet alleen lijnen en vormen in een plat vlak. Hierdoor lijkt het soms of er een verband is tussen twee elementen. Maar dat verband zien we vaak pas in de foto, omdat het in werkelijkheid door onze hersenen anders werd geïnterpreteerd. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe de camera de wereld om ons heen vastlegt.
Lijnen bestaan er in alle soorten en maten. Dik, dun, sterk, subtiel, etc. De belangrijkste lijnen zijn de lijnen die het kader (de rand) van je foto vormen. Daarmee bepaal je wat je wel en niet laat zien in je foto. Lijnen binnen de foto kunnen het beeld in vlakken verdelen.
Verticale lijnen zijn vaak krachtig en laten onze ogen van boven naar beneden door het beeld gaan. Horizontale lijnen brengen rust en kunnen een basis vormen in het beeld. Diagonale lijnen creëren dynamiek en energie in een foto. En naast rechte lijnen zijn er natuurlijk ook gebogen en organisch gevormde lijnen, zeker in de natuur!
Wanneer je een compositie maakt, probeer dan lijnen uit de omgeving richting het onderwerp te laten lopen. Deze lijnen leiden de ogen van de kijker dan vanzelf naar het onderwerp waar jij ze naar wilt laten kijken. Hoe schuiner deze lijnen naar je onderwerp wijzen, hoe sneller het oog ernaartoe gaat.
Bijna alle lijnen in deze rotsen wijzen naar de kiezel. Je oog wordt hier dus als vanzelf naartoe getrokken.
Tip 2: Geef belangrijke beeldelementen de ruimte
De plaatsing van de verschillende beeldelementen in je foto is afhankelijk van het standpunt van waaruit jij fotografeert. Kies daarom je standpunt (en daarmee je compositie) zo, dat je belangrijke beeldelementen de ruimte geeft.
Die ruimte kun je bijvoorbeeld creëren door het onderwerp te isoleren. Isoleren betekent in dit geval het vrijmaken van het onderwerp ten opzichte van de achtergrond. Dit kun je onder andere doen door lege ruimte over te laten rondom het onderwerp. Of door een beperkte scherptediepte te gebruiken. Waardoor het onderwerp scherp afsteekt tegen een wazige achtergrond.
Deze boshyacinth komt mooi los van de achtergrond door te kiezen voor een beperkte scherptediepte.
Tip 3: Breng lagen aan in je beelden
Door je beelden in lagen op te bouwen, kun je het gevoel van diepte creëren. Bijvoorbeeld door een voorgrondsonderwerp te kiezen, een beeldelement in het midden en iets op de achtergrond. Je hersenen snappen direct dat deze elementen zich op verschillende afstanden bevinden en interpreteren dit als diepte in je foto.
Ook in figuurlijke zin kun je lagen in je foto’s aanbrengen, waardoor je beelden interessanter worden om naar te kijken. Bijvoorbeeld door elementen te kiezen die een bepaalde betekenis hebben die je direct ziet en herkent. En details die pas opvallen wanneer je langer naar het beeld kijkt. Hierdoor valt er steeds meer te ontdekken.
Door het beeld in lagen op te bouwen, creëer je het gevoel van diepte. In dit geval dus door het zeewier in de voorgrond, het bootje in het midden en de bergen op de achtergrond.
Hoe gebruik jij compositie in je foto’s? Of als je dat nu nog niet bewust doet, hoe zou je het willen gaan toepassen? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!
De volgende stap
Wil jij graag sterkere beelden maken? Zodat je de natuur of het landschap nog mooier in beeld kunt brengen? In de workshop “Hoe zíé je dat?” ontdek je verschillende aspecten van compositie. We gaan direct aan de slag met deze compositietechnieken, zodat je leert hoe je interessantere foto’s kunt maken. En door de kleine groep van maximaal 4 personen is er voldoende individuele aandacht voor elke deelnemer.
Hier vind je meer informatie over de workshop “Hoe zíé je dat?”.
Beste Toine, bij de boshyacinth die je in dit artikel laat zien, schrijf je dat hij “mooi los van de achtergrond”. Maar het is natuurlijk maar net waar je interesse ligt. Ik kweek orchideeën en maak daar ook foto’s van, maar met grotere scherptediepte. Ik ben namelijk geïnteresseerd in de gehele bloem, en niet een deel daarvan.
Niettemin is de foto op zich aangenaam om te zien.
Groeten,
Gerard
Hoi Gerard,
Bedankt voor je reactie.
Je raakt een zeer terecht punt.
Het is maar net wat jij graag wilt laten zien in een foto, welke instellingen daarbij passen.
In het geval van de boshyacinth ging het mij alleen om de bloemkelk en wilde ik de achtergrond mee laten doen om de kleur en de sfeer te laten zien.
Heel veel plezier met fotograferen van je orchideeën!
Hartelijke groeten,
Toine