Veel foto’s worden snel gemaakt.
Maar dat levert lang niet altijd de beste beelden op.
Door 3 dingen te checken, kun je veel sterkere foto’s maken.
Lees hier waar je op moet letten voor je op het knopje drukt.
1. Licht
Vraag je allereerst af uit welke richting het licht komt. Heb je het licht in de rug, van opzij, tegenlicht of diffuus licht? Haal het beste uit het soort licht dat er is.
Het licht kan hard zijn, met harde schaduwen. Dit geeft diepte aan je onderwerp en kan ook prachtige grafische effecten opleveren.
Maar je kunt ook te maken hebben met zacht, diffuus licht, bijvoorbeeld op een bewolkte dag. Dit licht is prachtig voor (dier)portretten, of onderwerpen waarvan je de kleuren wilt laten spreken.
Probeer in zo’n richting te fotograferen, dat het licht en de eventuele schaduwen echt bijdragen aan de foto.
Ben je langer op dezelfde plek? Dan kun je ook kijken welk moment van de dag het mooiste licht geeft op je onderwerp.
Wat mij in dit beeld aansprak was het spel tussen de sprieten en hun schaduwen.
2. Compositie
Hoe kun je het oog van de kijker naar het onderwerp (en eventuele andere belangrijke beeldelementen) leiden? Hier zijn verschillende manieren voor en ik licht er hier drie van toe.
Je kunt op zoek gaan naar een kader rondom je onderwerp. Natuurlijke kaders kunnen bijvoorbeeld gevormd worden door rotsbogen of overhangende takken. Ze geven een doorkijkje en leiden het oog van de kijker van buiten naar binnen in de foto.
Ook kun je gebruik maken van leidende lijnen. Deze lijnen leiden de blik van de kijker door de foto in de richting van jouw onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een weggetje, een tak of de oever van een meer.
Het is natuurlijk ook van belang waar je het onderwerp in je beeld plaatst. Vaak werkt het goed om het onderwerp buiten het midden van de foto te plaatsen. Dit geeft meer spanning in het beeld. Maar in een symmetrische foto kan dit juist wel heel goed werken. Probeer eens verschillende plaatsingen uit.
Deze foto bestaat voor het grootste deel uit kader, de grot. Door het tegenlicht worden de personen, mijn man en m’n zoontje, als silhouetten weergegeven. Voor het mooie had ik een stap naar rechts gedaan, zodat het silhouet van mijn man los was gekomen van de boomstammen in de achtergrond.
3. Achtergrond
Kijk goed naar de beeldelementen achter je onderwerp. Zijn hier bijvoorbeeld felle lichtbronnen, drukke patronen of sterke kleurcontrasten zichtbaar? Dan kunnen deze het oog van de kijker afeiden van het onderwerp.
Probeer in zo’n geval of je een (iets) ander standpunt in kunt nemen, zodat deze storende elementen buiten beeld vallen. Een rustige achtergrond laat het onderwerp veel meer naar voren komen.
Dit effect kun je nog versterken door gebruik te maken van een beperkte scherptediepte. Dit bereik je met een grote diafragma-opening (dus een klein getal, bijvoorbeeld F2.8). De achtergrond wordt dan wazig, terwijl het onderwerp daar scherp tegen afsteekt.
Voor dit portret van een Japanse sneeuwmakaak heb ik gekozen voor het water als een rustige achtergrond. Hierbij heb ik dus andere apen en de randen van de warme bron buiten beeld laten vallen. Door gebruik te maken van een telelens in combinatie met een grote diafragma-opening ontstaat een kleine scherptediepte, waardoor de makaak mooi los komt van de achtergrond.
3 dingen om te checken voor je op het knopje drukt
Als je sterkere beelden wilt maken, druk dan niet direct op het knopje als je een interessant onderwerp ziet. Kijk eerst even goed rond voor je je camera pakt.
Vraag je eerst af waar het licht vandaan komt en hoe je hier gebruik van kunt maken. Kies vervolgens een interessante compositie om het oog van de kijker naar je onderwerp te leiden. En bekijk tot slot of er storende elementen in de achtergrond van je onderwerp zitten en hoe je die buiten beeld kunt houden.
Heel veel succes met fotograferen!
Heb je een vraag?
Heb je naar aanleiding van dit artikel een opmerking of een vraag?
Stel hem dan in de comments hieronder.
Vond je dit artikel nuttig?
Deel het dan via jouw social media!
Ger Kilsdonk
Heel belangrijk,goede nuttige tips,bedankt.
Dankje, Ger!
Helder en duidelijk. Dank je wel!
Graag gedaan, Minne!
Altijd super heldere uitleg.
Bedankt, Ben!