noorderlicht in IJsland

Hoe je noorderlicht fotografeert

Misschien heb je het weleens gezien, of zou je het nog eens willen zien.

Noorderlicht

Het is magnifiek.

Ben je benieuwd naar mijn noorderlichtfoto’s en hoe ik die maakte?
Lees dan zeker even verder.

 


De afgelopen dagen was ik in IJsland.
Iedere keer ben ik weer onder de indruk van de schoonheid van de natuur.
Want het is daar zo ruig en prachtig.
En we hadden ook nog het geluk dat er fantastisch noorderlicht te zien was!
Dat wil ik graag met jullie delen.

 

Hoe ontstaat noorderlicht of poollicht?

Na een uitbarsting op de zon worden heel veel elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Een gedeelte van deze deeltjes gaat richting de Aarde. Door het aardmagnetisch veld wordt de baan van deze deeltjes afgebogen richting de Noordpool en de Zuidpool.

Deze deeltjes bevatten heel veel energie. Wanneer ze onze atmosfeer binnendringen botsen ze tegen zuurstof- of stikstofatomen, waaraan ze de energie overdragen. Deze energie komt weer vrij als licht: het poollicht.

De verschillende atomen en de hoogte van de botsing boven het aardoppervlak bepaalt de kleur van het licht. De kleuren kunnen variëren van geelgroen tot rood, lila en blauw.

Poollicht dat ontstaat bij de Noordpool wordt noorderlicht of aurora borealis genoemd. Poollicht bij de Zuidpool heet zuiderlicht of aurora australis.

 

Wanneer kun je noorderlicht zien?

Om noorderlicht te kunnen zien, moeten er voldoende geladen deeltjes van de zon naar de Aarde zijn geslingerd. En daarnaast moet het helder weer zijn. Bij dichte bewolking zie je niets.

Hoe noordelijker (of zuidelijker) je bent, des te meer kans je hebt om poollicht te zien. Boven de poolcirkel maak je dus meer kans dan in Nederland of België. Maar ook hier is enkele keren per jaar noorderlicht te zien, wanneer het weer tenminste meewerkt.

 

Hoe ik deze noorderlichtfoto’s maakte?

 

ToineWesten_20151118__DSC5617

 

Voor bovenstaande foto gebruikte ik de volgende instellingen:

 • Sluitertijd: 6.0 s
 • Diafragma: f/2,8
 • ISO-waarde: 1600
 • Brandpuntsafstand: 24 mm

 

ToineWesten_20151118__DSC5638

 

De gebruikte instellingen voor deze foto zijn:

 • Sluitertijd: 6.0 s
 • Diafragma: f/2,8
 • ISO-waarde: 800
 • Brandpuntsafstand: 24 mm

Deze instellingen staan zeker niet vast voor het fotograferen van noorderlicht. Ze moeten worden aangepast aan de hand van de intensiteit van het licht, de snelheid waarmee het poollicht beweegt, de omgeving en de apparatuur die je gebruikt.

De apparatuur die ik voor deze foto’s gebruikte:

 • Camera: Nikon D800 (full-frame)
 • Objectief: Nikkor 24-70 mm f/2,8G ED AF-S
 • Statief: Gitzo Systematic tripod

Voor het fotograferen van het noorderlicht raad ik je aan om een groothoeklens te gebruiken. Het liefst van 24 mm (voor full-frame) of 18 mm (voor camera’s met een crop-factor) of wijder. Daarnaast is een stevig statief zeker aan te bevelen.

 

Pas op noorderlicht werkt verslavend 😉

Heb je de smaak te pakken gekregen? En zou je misschien ook wel mee willen naar IJsland met de kans het noorderlicht zelf te zien? En handige tips te krijgen hoe je het zelf kunt fotograferen?

Via deze link kun je vrijblijvend je interesse aangeven voor deelname aan een fotoworkshop in IJsland. Je krijgt dan als eerste informatie opgestuurd over deze workshop, zodra deze beschikbaar is.

Hieronder kun je een reactie plaatsen of een vraag stellen.
En als je mensen kent voor wie dit artikel interessant is, zou ik het super vinden als je dit blog deelt via je social media.

7 thoughts to “Hoe je noorderlicht fotografeert”

 1. Om vreselijk jaloers op te worden!! Ik was in febr. in Noorwegen, maar heb daar 6 dagen sneeuw gehad en 1 avond na 4 uren rijden een heel klein beetje licht gezien. Baaalen.

Geef een reactie of stel je vraag hieronder