maansverduistering & bloedmaan

Bloedmaan: hoe fotografeer je een maansverduistering?

Er is een bloedmaan op komst, oftewel een totale maansverduistering. De verduistering duurt maar liefst 1 uur en 44 minuten en is daarmee de langste van de eeuw. In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli 2018 vindt dit natuurverschijnsel plaats. Weet jij hoe je dit fenomeen met de camera vastlegt?

 

Wat is een totale maansverduistering?

Bij een maansverduistering staan de Zon, de Aarde en de Maan op één lijn. De Maan beweegt zich hierbij door de schaduw van de Aarde. Zolang er nog licht rechtstreeks van de Zon op de Maan kan vallen, bevindt de Maan zich in de bijschaduw van de Aarde. Zodra er geen direct zonlicht meer op de Maan valt, beweegt de Maan zich door de kernschaduw van de Aarde. Hoe verder de Maan achter de Aarde schuift, hoe donker de Maan wordt.

Wanneer de Maan zich in de kernschaduw van de Aarde bevindt, valt er dus geen direct zonlicht meer op. Toch is het mogelijk dat er nog wat licht de Maan bereikt. De lichtstralen van de Zon worden door de atmosfeer van de Aarde afgebogen en alleen de lange (rode) lichtgolven bereiken de Maan nog. Dit geeft de Maan een roodachtige gloed. Vandaar de naam Bloedmaan.

 

maansverduistering & bloedmaanFotoserie van de maansverduistering op 28 september 2015. De instellingen van de camera bij het eerste beeld zijn: f/11, 1/200 s en ISO 160. Bij de bloedmaan, het derde beeld, zijn de instellingen: f/11, 1 s en ISO 3200. Alle foto’s zijn gemaakt met een fullframe camera en een 70-200 mm objectief met 2x teleconverter, dus effectief 400 mm. De 6 beelden zijn naderhand met Photoshop samengevoegd.

 

De maansverduistering van 27/28 juli 2018

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli vindt de volgende maansverduistering plaats. Dit is de langste totale maansverduistering van deze eeuw. De totaliteit duurt maar liefst 1 uur en 44 minuten. Vanuit Nederland en België kunnen we dit fenomeen voor een groot deel volgen. Het begin zullen we hier helaas moeten missen, want de Maan komt op rond de tijd dat de totale verduistering begint.

Hieronder vind je een overzicht van de tijden die voor deze verduistering van belang zijn.

19:13 – begin van de gedeeltelijke eclips in de bijschaduw (de Maan is nu nog onder de horizon)
20:24 – begin van de gedeeltelijke eclips in de kernschaduw (de Maan is nog steeds onder)
21:30 – opkomst maan
21:31 – begin totaliteit
21:38 – ondergang zon
22:22 – maximum van de eclips (het donkerste moment)
23:14 – einde totaliteit
00:20 – einde van de gedeeltelijke eclips in de kernschaduw
01:31 – einde van de gedeeltelijke eclips in de bijschaduw

Deze tijden zijn berekend voor de stad Utrecht en kun je als leidraad gebruiken. In deze tabel vind je de exacte tijden voor een aantal andere plaatsen in Nederland en België.

 

Hoe fotografeer je een bloedmaan?

Eerder schreef ik al een artikel over hoe je de maan kunt fotograferen. De tips uit dat artikel kun je uiteraard ook toepassen bij het fotograferen van de maansverduistering. Wat nog wel belangrijk is om je te realiseren, is dat de instellingen van je camera gedurende de nacht veranderen.

Op het moment dat de Maan opkomt, is deze al volledig verduisterd. Je zult dan dus gevoeliger instellingen (langere sluitertijd, hogere ISO) nodig hebben dan wanneer de maan gedeeltelijk of niet verduisterd is. Blijf je de eclips voor langere tijd volgen, zorg dan dat je je instellingen in de gaten houdt en aanpast wanneer dat nodig is.

Bedenk ook dat de Maan laag bij de horizon staat, in zuidoostelijke richting. Denk vooraf dus alvast na waarvandaan je goed zicht hebt op de Maan om er foto’s van te kunnen maken.

En dan nu maar duimen voor een heldere nacht!

 

Ik ben benieuwd of jij de bloedmaan gaat fotograferen. Laat je het even weten in het reactieveld hieronder?

 

34 thoughts to “Bloedmaan: hoe fotografeer je een maansverduistering?”

 1. Hoi Toine,
  ondanks dat de bewolking in z.o. Drenthe het fotograferen van de bloedmaan bijna onmogelijk maakte, is het op de valreep toch gelukt.
  Natuurlijk m.b.v. jouw tips 🙂
  Groet, Geert

 2. Het was wel even wachten maar uiteindelijk wel de bloedmaan gezien en op de foto. Van tevoren de adviezen gelezen maar ik heb gekozen voor een grotere diafragma om met een lagere ISO waarde te kunnen fotograferen. Dit leek me een beter resultaat dan bij f/11 en hogere ISO. Naast de bloedmaan ook mars en toevallig zelfs ISS op sommige foto’s, blij mee.
  Groetjes, Andrea

  1. Hoi Andrea,
   Leuk dat je even laat weten hoe het gegaan is 🙂
   En nog leuker dat het gelukt is om foto’s te maken!
   Ja, een prima plan om een groter diafragma met een lagere ISO te kiezen.
   En wat gaaf dat je ook Mars en ISS op de foto hebt.
   Goed weekend,
   Toine

 3. Hoi Toine,
  Gister in Cronesteyn gestaan: bomen op de voorgrond was het idee. Het scherpstellen bleek het lastigste te zijn. Met Live view was het niet duidelijk op het schermpje te zien of ik goed zat en op oneindig draaien bleek ook niet de oplossing. Heb jij hier nog tips over? (ondanks mijn gemopper wel een leuke avond gehad hoor!)
  Groeten, Jan

  1. Hey Jan,
   Nou, dan hebben we elkaar misgelopen, want ik was ook in Cronesteijn 🙂
   Als ik het niet goed kan zien, dan draai ik meestal tot oneindig en dan een klein slagje terug.
   En dan altijd even de scherpte controleren door in te zoomen op het beeld achterop de camera.
   Tegenwoordig kunnen objectieven tot voorbij oneindig scherpstellen.
   Vandaar dat het niet goed werkt om hem helemaal in de uiterste stand te zetten.
   Fijn dat je de bloedmaan wel hebt gezien en een leuke avond hebt gehad!
   Goed weekend,
   Toine

 4. Heb gebruik gemaakt van jou tips. Daarmee is het me gelukt. Ik had wel last van de sterke wind wat me wel wat scherpte heeft gekost. Maar in ieder geval weer een ervaring rijker.

  1. Hoi Cor,
   Dat hangt af van de hoeveelheid licht (wel/geen bewolking, etc.) en de brandpuntsafstand die je gebruikt.
   In het onderschrift bij de foto vind je wat handvatten die je kunt gebruiken om mee te starten.
   En dan kun je de instellingen vanaf daar verder aanpassen.
   Hartelijke groeten,
   Toine

 5. Hallo Toine, ik woon in zuid Spanje en ga het vanavond ook proberen vast te leggen. Ik heb een Nikon P900 en deze camera heeft een programma voor maanfotografie. Is het beter om het programma te gebruiken of handmatig?
  Groet
  Joost

  1. Hoi Joost,
   Ik zie je vraag pas net…
   Ik ben benieuwd wat je gebruikt hebt!
   Het is altijd handig als je zo’n programma hebt voor maanfotografie om het gewoon eens te testen bij een “gewone” maan en te vergelijken met fotograferen via de handmatige instellingen.
   Hartelijke groeten,
   Toine

 6. Hallo Toine, bedankt voor de uitleg. Vanaf het dak van het appartementencomplex hoop ik mooie foto’s te kunnen maken.

  Gr. Bert

 7. Hoi Toine, ik ga zeker vrijdag proberen de maan er goed op te krijgen. De vorige keer heb ik het geprobeerd met het silhouet van een boom erbij en dat is goed uitgevallen; beide dezelfde kleur. Deze keer moet ik het op een andere plek uitproberen en dat maakt het lekker spannend. Bedankt voor je tips!

 8. Toine, dank je wel. Ik ben inderdaad van plan om de bloedmaan weer te fotograferen. Waarschijnlijk zonder of met een heel simpele achtergrond. Ook in 2015 heb ik haar kunnen fotograferen met een Sony DSLR-A350, F5,6, ISO 100, 3,2 sec.
  Ik ben benieuwd.
  Vriendelijke groet,
  Minne Dijkstra

 9. Hoi Toine, ik ga het proberen. Alleen, ik ben in het bezit van een Panasonic Lumix FZ-300. Wat kun je met dit toestel instellen. Kun je me een tip geven? Bij voorbaat hartelijk dank. Henk

  1. Hoi Henk,
   Ik ken dit toestel niet uit persoonlijke ervaring. Maar ik heb het net even opgezocht op internet en als ik het goed begrijp, komt de maximale optische zoom van deze camera overeen met 600 mm. Uitermate geschikt dus voor de maan. Wanneer je deze camera op manueel (M-stand) zet, kun je alles zelf instellen. Heb je hier ervaring mee?
   Hartelijke groeten,
   Toine

Geef een reactie of stel je vraag hieronder