Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Er is een bloedmaan op komst, oftewel een totale maansverduistering. De verduistering duurt maar liefst 1 uur en 44 minuten en is daarmee de langste van de eeuw. In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli 2018 vindt dit natuurverschijnsel plaats. Weet jij hoe je dit fenomeen met de camera vastlegt?

 

Wat is een totale maansverduistering?

Bij een maansverduistering staan de Zon, de Aarde en de Maan op één lijn. De Maan beweegt zich hierbij door de schaduw van de Aarde. Zolang er nog licht rechtstreeks van de Zon op de Maan kan vallen, bevindt de Maan zich in de bijschaduw van de Aarde. Zodra er geen direct zonlicht meer op de Maan valt, beweegt de Maan zich door de kernschaduw van de Aarde. Hoe verder de Maan achter de Aarde schuift, hoe donker de Maan wordt.

Wanneer de Maan zich in de kernschaduw van de Aarde bevindt, valt er dus geen direct zonlicht meer op. Toch is het mogelijk dat er nog wat licht de Maan bereikt. De lichtstralen van de Zon worden door de atmosfeer van de Aarde afgebogen en alleen de lange (rode) lichtgolven bereiken de Maan nog. Dit geeft de Maan een roodachtige gloed. Vandaar de naam Bloedmaan.

 

maansverduistering & bloedmaanFotoserie van de maansverduistering op 28 september 2015. De instellingen van de camera bij het eerste beeld zijn: f/11, 1/200 s en ISO 160. Bij de bloedmaan, het derde beeld, zijn de instellingen: f/11, 1 s en ISO 3200. Alle foto’s zijn gemaakt met een fullframe camera en een 70-200 mm objectief met 2x teleconverter, dus effectief 400 mm. De 6 beelden zijn naderhand met Photoshop samengevoegd.

 

De maansverduistering van 27/28 juli 2018

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli vindt de volgende maansverduistering plaats. Dit is de langste totale maansverduistering van deze eeuw. De totaliteit duurt maar liefst 1 uur en 44 minuten. Vanuit Nederland en België kunnen we dit fenomeen voor een groot deel volgen. Het begin zullen we hier helaas moeten missen, want de Maan komt op rond de tijd dat de totale verduistering begint.

Hieronder vind je een overzicht van de tijden die voor deze verduistering van belang zijn.

19:13 – begin van de gedeeltelijke eclips in de bijschaduw (de Maan is nu nog onder de horizon)
20:24 – begin van de gedeeltelijke eclips in de kernschaduw (de Maan is nog steeds onder)
21:30 – opkomst maan
21:31 – begin totaliteit
21:38 – ondergang zon
22:22 – maximum van de eclips (het donkerste moment)
23:14 – einde totaliteit
00:20 – einde van de gedeeltelijke eclips in de kernschaduw
01:31 – einde van de gedeeltelijke eclips in de bijschaduw

Deze tijden zijn berekend voor de stad Utrecht en kun je als leidraad gebruiken. In deze tabel vind je de exacte tijden voor een aantal andere plaatsen in Nederland en België.

 

Hoe fotografeer je een bloedmaan?

Eerder schreef ik al een artikel over hoe je de maan kunt fotograferen. De tips uit dat artikel kun je uiteraard ook toepassen bij het fotograferen van de maansverduistering. Wat nog wel belangrijk is om je te realiseren, is dat de instellingen van je camera gedurende de nacht veranderen.

Op het moment dat de Maan opkomt, is deze al volledig verduisterd. Je zult dan dus gevoeliger instellingen (langere sluitertijd, hogere ISO) nodig hebben dan wanneer de maan gedeeltelijk of niet verduisterd is. Blijf je de eclips voor langere tijd volgen, zorg dan dat je je instellingen in de gaten houdt en aanpast wanneer dat nodig is.

Bedenk ook dat de Maan laag bij de horizon staat, in zuidoostelijke richting. Denk vooraf dus alvast na waarvandaan je goed zicht hebt op de Maan om er foto’s van te kunnen maken.

En dan nu maar duimen voor een heldere nacht!

 

Ik ben benieuwd of jij de bloedmaan gaat fotograferen. Laat je het even weten in het reactieveld hieronder?