Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Meteoren worden ook wel vallende sterren genoemd. Het is altijd bijzonder om zo’n lichtspoor aan de hemel te zien. Binnenkort naderen we een hele zwerm: de Perseïden. Wanneer kun je nu het beste gaan kijken en fotograferen?

 

Wat zijn meteoren / vallende sterren?

Wij zien een meteoor wanneer een gruisdeeltje uit de ruimte onze dampkring binnendringt. Door de wrijving ontstaat een lichtgevend spoor. Wanneer dit spoor fel genoeg is, kunnen wij het vanaf Aarde zien en fotograferen.

Kleine gruisdeeltjes verdampen volledig. Maar grotere stukken kunnen soms door de dampkring heen schieten en komen dan op Aarde terecht als een meteoriet.

 

De Perseïden: een meteorenzwerm

Wanneer de Aarde zich door een grotere stofwolk heen beweegt, kunnen tijdelijk veel meer vallende sterren zichtbaar zijn. Dit noemen we een meteorenzwerm. De bekendste zwerm is de Perseïden, die ieder jaar in augustus te zien is.

De vallende sterren van een zwerm lijken vanuit één punt aan de hemel te komen, de radiant genaamd. Bij de Perseïden ligt de radiant in het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam.

 

Perseïden: meteoren / vallende sterrenDeze meteoor, oftewel vallende ster, is een Perseïde die ik in 2016 fotografeerde vanuit Katwijk aan Zee. De instellingen die ik voor deze foto gebruikte zijn: 15 s, f/2.8, ISO 200, brandpuntsafstand 14 mm met een fullframe camera (Nikon D800) vanaf statief.

 

Wanneer kun je het beste kijken en fotograferen?

Dit jaar valt het maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Het beste kun je kijken rond 03:30 uur. Maar ook eerder in de nacht zijn er gelukkig al veel meteoren, dus je hoeft niet per se de hele nacht op te blijven 😉

Rond het maximum worden ongeveer 67 meteoren per uur verwacht van de Perseïden. Samen met de sporadische meteoren ligt de verwachting rond de 84 vallende sterren per uur. En gelukkig stoort de Maan dit jaar niet.

Ook in de nachten voor en na het maximum zijn meer meteoren zichtbaar dan gemiddeld. Elke nacht verder van het maximum neemt het aantal met zo’n 40% af. In de tweede tabel op deze pagina kun je zien wat de verwachting van het aantal meteoren is in de dagen rond het maximum.

 

Hoe fotografeer je meteoren?

Voor het fotograferen van meteoren maak je gebruik van lange sluitertijden. Het is dus belangrijk om vanaf statief te fotograferen, of je camera heel stabiel neer te leggen.

In dit artikel leg ik uitgebreid uit hoe je vallende sterren het beste kunt fotograferen. Met name de lichtvervuiling rond jouw locatie bepaalt hoe lang de sluitertijden kunnen zijn die je gebruikt bij het fotograferen. Hoe donkerder de omgeving, hoe langer de sluitertijden kunnen zijn.

Als je graag de Perseïden wilt fotograferen, dan is het een goed idee om in de nachten daarvoor al wat testfoto’s van de sterren te maken. Zodat je weet met welke instellingen je het beste aan de slag kunt op jouw locatie.

 

Ga jij dit jaar een poging wagen om vallende sterren te fotograferen?
Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

 

De volgende stap

Heb je de smaak van nachtfotografie te pakken? Meld je dan aan voor het webinar Noorderlicht: van sprookje tot disco. Tijdens deze gratis online training vertel ik hoe je de kans op het zien van noorderlicht kunt vergroten en hoe je het noorderlicht fotografeert.
Aanmelden voor het noorderlicht webinar kan via deze link.

 

Ken je anderen voor wie dit artikel of het webinar interessant zou kunnen zijn? Stuur hen dan de link naar dit artikel even door, of deel het artikel op je social media.