Bij natuur- en landschapsfotografie krijg je regelmatig te maken met reflecties. Bijvoorbeeld in spiegelende wateroppervlakken, bedauwde velden of ijs. Met een polarisatiefilter kun je beïnvloeden hoe deze reflecties in je foto’s worden weergegeven. Veel creatieve mogelijkheden dus!
Het polarisatiefilter
In het filmpje hieronder geef ik je een korte introductie tot de mogelijkheden van het polarisatiefilter.
Effecten van het polarisatiefilter
Het polarisatiefilter kun je in veel verschillende situaties toepassen. Hieronder zie je de voorbeeldfoto’s die ik ook in het vlog hierboven liet zien. Zodat je ze nog eens rustig kunt vergelijken.
Het wateroppervlak kun je met behulp van een polarisatiefilter extra laten spiegelen. Waardoor je bepaalde elementen in je foto kunt laten terugkomen. Maar je kunt de weerspiegeling ook juist wegdraaien. Hierdoor wordt zichtbaar wat zich onder het wateroppervlak bevindt.
Met het polarisatiefilter kun je de spiegelingen in het wateroppervlak wegdraaien. Hierdoor kun je door het wateroppervlak heen kijken.
Door het polarisatiefilter te draaien, kun je verschillende delen van ijsstructuren benadrukken.
Het polarisatiefilter maakt bepaalde delen van het ijs beter of minder goed zichtbaar.
En waarschijnlijk is het polarisatiefilter het bekendste van het effect op de lucht. Wil je de lucht het liefst helderblauw of juist diepblauw van kleur hebben? Door het filter te draaien kun je kiezen welk effect jij het mooiste vindt.
Het polarisatiefilter geeft je de mogelijkheid om diepblauwe luchten met witte wolkjes te creëren.
De volgende stap
Lijkt het je tof om meer te leren over het gebruik van een polarisatiefilter voor het maken van sfeervolle landschapsfoto’s? Lees dan meer over de workshop Sfeervolle landschapsfoto’s. Tijdens deze workshop gaan we onder andere in op compositie bij landschapsfotografie en het gebruik van het polarisatiefilter en grijsverloopfilters.
—
Maak jij al gebruik van het polarisatiefilter? Ik lees graag je ervaringen in het reactieveld hieronder 🙂
En als je mensen kent voor wie dit artikel interessant is, zou ik het super vinden als je dit blog deelt via je social media.