Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Je herkent dat vast wel, zo’n situatie waarbij je de belichting in je foto maar niet goed krijgt. Of de voorgrond is goed en de lucht is wit uitgebeten. Of de lucht ziet er goed uit en de voorgrond is veel te donker. Met een grijsverloopfilter kun je zulke grote lichtcontrasten overbruggen. In dit artikel leg ik je uit hoe dat werkt.

 

Grote lichtcontrasten

Regelmatig krijg je bij landschapsfotografie te maken met grote lichtcontrasten tussen een (hele) lichte lucht en een veel donkerder voorgrond. Je oog kan die grote lichtcontrasten over het algemeen goed aan. Maar je camera kan ze helaas vaak niet goed vastleggen. En hierdoor zie je geen details meer in de hele lichte of juist donkere delen van je foto.

 

Het grijsverloopfilter

Een van de manieren om met zulke grote lichtcontrasten om te gaan, is door grijsverloopfilters te gebruiken. Deze filters bestaan uit een grijs gedeelte dat verloopt naar een transparant gedeelte. Vandaar de naam grijsverloopfilter.

Het grijze deel van het filter plaats je tijdens het fotograferen voor het lichte deel in je compositie. Het transparante deel valt dan over het donkere gedeelte. Op deze manier kun je langer belichten om het donkere deel van de foto van voldoende licht te voorzien. Zonder dat het lichte deel overbelicht raakt.

In het filmpje hieronder geef ik uitleg over de werking van het grijsverloopfilter. En over de verschillende sterktes en grijsverloop-overgangen. En ik leg het verschil uit tussen grijsverloopfilters in een filtersysteem en als schroeffilters.

 

 

Voorbeelden

Hieronder kun je nog eens rustig kijken naar de verschillen tussen de foto’s die ik je liet zien in het filmpje.

 

effect van een grijsverloopfilterDe linker foto is belicht op het zand, waarbij de lucht te licht wordt. De middelste foto is belicht op de lucht, waardoor het strand te donker wordt. In de rechter foto is een 2-stops grijsverloopfilter gebruikt om de belichting tussen lucht en strand in balans te brengen.

 

De volgende stap

Ben je enthousiast geworden over grijsverloopfilters en zou je daar weleens in de praktijk mee aan de slag willen? In mijn workshop Sfeervolle landschapsfoto’s ga ik onder andere in op het gebruik van grijsverloopfilters, polarisatiefilters en compositie voor landschapsfotografie. Interesse?
Via deze link lees je meer over de workshop Sfeervolle landschapsfoto’s.

 

Ik ben benieuwd of jij al weleens met grijsverloopfilters hebt gewerkt of dit zou willen leren. Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

En als je mensen kent voor wie dit artikel interessant is, zou ik het super vinden als je dit blog deelt via je social media.