Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Afgelopen maart was ik op de Lofoten, een prachtige eilandengroep in Noord-Noorwegen. En hier werd ik getrakteerd op heerlijke winterse landschappen. Een schril contrast met de tropische hitte van afgelopen week.

Ik had nog een flinke stapel foto’s van deze reis die ik graag verder wilde uitzoeken en bewerken. En daar heb ik deze week eens lekker de tijd voor genomen.

Je kent het wel. De beste foto uit een serie gelijkende beelden selecteren. Panorama’s stichen. Timelapses maken. Dat soort werk.

Voor dit artikel heb ik een aantal verkoelende taferelen uitgezocht. En ik geef ook uitleg over hoe ik de beelden maakte.

 

De prachtigste kleuren onderwater

Schijn bedriegt. Hoewel de kleuren op deze foto warmte uitstralen, was het water ijzig fris. De dagen ervoor was het net boven het vriespunt waardoor de sneeuw gesmolten is. En de temperatuur van dit water zou je zeker verkoeling geven 😉

Voor het maken van deze foto gebruikte ik een polarisatiefilter. Hiermee nam ik de sterkste schitteringen van het water weg. Daardoor kijk je door het wateroppervlak heen en zie je de prachtige kleuren en vormen onderwater.

 

Prachtige kleuren en vormen onderwater
Soms vind je de mooiste kleuren en vormen onderwater. Sluitertijd 1/100 s, diafragma f/4, ISO-waarde 800, brandpuntsafstand 70 mm, met polarisatiefilter (fotograaf: Toine Westen).

 

Besneeuwde berglandschappen

Terwijl ik een nieuw paadje aan het verkennen was, kreeg ik de ene verrassing na de andere. Het startte met een ontiegelijke hagelbui. Maar daarna werd ik getrakteerd op uitzichten met winterse landschappen en de prachtigste wolken.

Deze besneeuwde bergtoppen vormden een grote boog om me heen. Ik kon ze onmogelijk in één foto vastleggen. Daarom besloot ik een panorama te maken. Dit panorama bestaat uit 12 staande foto’s. De beelden heb ik aan elkaar gestiched met Lightroom.

 

Winterse landschappen met besneeuwde bergtoppen
Panorama van besneeuwde bergen. De losse foto’s zijn gemaakt met 1/400 s, f/8, ISO 800 op 35 mm, uit de hand (fotograaf: Toine Westen).

 

IJsschotsen langs de kust

Op de Lofoten rijd je heel veel langs de kust en af en toe kwam ik dit soort ijsschotsen tegen. Over het algemeen bevriest het zeewater niet zo snel door het zoutgehalte en de constante beweging van het getij. Maar wanneer het water door een natuurlijke afscherming lang genoeg stil heeft kunnen staan, krijgt het soms toch de kans om te bevriezen. Na een aantal dagen dooi is dit ijs weer in stukken gebroken, wat een mooie voorgrond geeft voor dit winterse tafereel.

Ook voor deze foto maakte ik gebruik van een polarisatiefilter. Dit zorgde voor een groter contrast tussen het donkere water en het lichte ijs. Hierdoor komen de ijsschotsen nog sterker naar voren.

 

Winterse landschappen met ijsschotsen
IJsschotsen langs de kust. De foto is gemaakt met de volgende instellingen: 1/200 s, f/8, ISO 800 op 35 mm, met polarisatiefilter, vanuit de hand (fotograaf: Toine Westen).

 

Sprookjesachtig noorderlicht

Noorderlicht associeer ik ook met winterse landschappen. Waarschijnlijk omdat ik die landschappen vooral tegenkom als ik reizen naar het noorden maak, op jacht naar het noorderlicht 😉

Wanneer je noorderlicht fotografeert, ben je automatisch ook bezig met lange sluitertijden. Een statief is daarbij een niet te missen hulpmiddel. Verder is het belangrijk om handmatig scherp te stellen, zodat de autofocus niet steeds gaat “zoeken” met onscherpe foto’s tot gevolg.

 

noorderlicht op de Lofoten
Magisch noorderlicht tijdens een spectaculair schouwspel van Lady Aurora. Sluitertijd 3 s, diafragma f/2.8, ISO-waarde 1600 op 16 mm, vanaf statief (fotograaf: Toine Westen).

 

Winterse landschappen op de Lofoten

De reis waarin ik bovenstaande foto’s maakte, was ter voorbereiding op een nieuwe fotoreis naar de Lofoten in 2020. Wil jij ook lekker aan de slag met winterse landschappen en misschien zelfs met het fotograferen van het noorderlicht? Klik dan op deze link waar je alles leest over de nieuwe fotoreis naar de Lofoten. Inclusief nog meer foto’s van deze prachtige omgeving en een timelapse van het noorderlicht.

Heb je interesse om mee te gaan? Wacht dan niet met je aanmelden, want er is nog maar 1 plekje beschikbaar.