Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Word jij ook zo vrolijk van de lentezon? Ik ben deze week heerlijk op pad geweest om voorjaarsbloeiers te fotograferen 🙂 Een dankbaar onderwerp voor macrofotografie. En toevallig kreeg ik daar pas een vraag over, namelijk over tussenringen.

 

Tussenringen geven je de mogelijkheid om je onderwerp groter in beeld te brengen. Maar wat zijn tussenringen nu eigenlijk en hoe gebruik je ze?

 

Wat zijn tussenringen?

Een tussenring is een ring die je tussen je objectief en je camera in kunt zetten. Het enige dat zo’n ring doet, is de afstand tussen het objectief en de sensor vergroten. Hierdoor krijg je een grotere vergrotingsfactor.

In de ring zitten geen lenzen, het is dus eigenlijk alleen een holle buis. Maar wat er wel in zit is elektronica, waardoor de camera en het objectief met elkaar kunnen blijven communiceren. Zo behoud je dus de informatie voor je belichting en dat is wel zo handig!

 

tussenringenTussenringen van verschillende lengtes: 12, 20 en 36 mm.

 

Tussenringen heb je in verschillende lengtes. Ze worden vaak als een set van drie verkocht. Je kunt dan de individuele ringen gebruiken, of ze combineren voor een nog sterker effect. Mijn set bevat bijvoorbeeld ringen met een lengte van 12, 20 en 36 mm.

 

Wat kun je met tussenringen?

Een tussenring verlengt de afstand tussen je objectief en de sensor van de camera. Hierdoor wordt de minimale scherpstelafstand verkleind en kun je dus dichter bij je onderwerp scherpstellen. Zo kun je je onderwerp dus groter afbeelden dan wanneer je het objectief zonder tussenringen had gebruikt.

Het leuke van tussenringen is dat je ze kunt combineren met verschillende lenzen. Je hoeft dus geen duur macro-objectief te hebben, om toch eens met macrofotografie aan de slag te gaan. In de foto’s hieronder laat ik je zien welke vergroting je kunt bereiken met een “normaal” 24-70 mm objectief in combinatie met verschillende tussenringen.

 

24-70 mm met tussenringenDeze foto’s zijn allemaal gemaakt met een 24-70 mm objectief (in combinatie met een full-frame D800 camera). Linksboven zonder tussenring, rechtsboven, linksonder en rechtsonder met een tussenring van respectievelijk 12, 20 en 36 mm.

 

Heb je wel een macro-objectief? Dan is het ook leuk om tussenringen te gebruiken voor een nog grotere vergroting van het onderwerp. Zoals in de voorbeelden hieronder.

 

150 mm macro met tussenringen Deze foto’s zijn gemaakt met een 150 mm macro-objectief (in combinatie met een full-frame D800 camera). Van links naar rechts: zonder tussenring, met 12 mm, 20 mm, 36 mm tussenring en met alle tussenringen (12 + 20 + 36 = 68 mm) gecombineerd.

 

Iets waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van tussenringen is dat de scherptediepte in je foto kleiner wordt. De voorbeeldfoto’s in dit artikel zijn allemaal gemaakt met een diafragma van F/2.8. Door het diafragma te verkleinen (groter diafragmagetal) kun je de scherptediepte weer iets groter maken. Dit levert dan wel langere sluitertijden en/of een hogere ISO-waarde op.

 

Doe jij weleens aan macrofotografie?

Maak jij weleens macrofoto’s? Ik ben benieuwd of en, zo ja, welke accessoires je daarbij gebruikt. Laat je het even weten in het reactieveld hieronder?

En als je nog vragen hebt, stel ze dan aanstaande donderdag in het webinar.