Word jij ook zo vrolijk van de lentezon? Ik ben deze week heerlijk op pad geweest om voorjaarsbloeiers te fotograferen 🙂 Een dankbaar onderwerp voor macrofotografie. En toevallig kreeg ik daar pas een vraag over, namelijk over tussenringen.
Tussenringen geven je de mogelijkheid om je onderwerp groter in beeld te brengen. Maar wat zijn tussenringen nu eigenlijk en hoe gebruik je ze?
Wat zijn tussenringen?
Een tussenring is een ring die je tussen je objectief en je camera in kunt zetten. Het enige dat zo’n ring doet, is de afstand tussen het objectief en de sensor vergroten. Hierdoor krijg je een grotere vergrotingsfactor.
In de ring zitten geen lenzen, het is dus eigenlijk alleen een holle buis. Maar wat er wel in zit is elektronica, waardoor de camera en het objectief met elkaar kunnen blijven communiceren. Zo behoud je dus de informatie voor je belichting en dat is wel zo handig!
Tussenringen van verschillende lengtes: 12, 20 en 36 mm.
Tussenringen heb je in verschillende lengtes. Ze worden vaak als een set van drie verkocht. Je kunt dan de individuele ringen gebruiken, of ze combineren voor een nog sterker effect. Mijn set bevat bijvoorbeeld ringen met een lengte van 12, 20 en 36 mm.
Wat kun je met tussenringen?
Een tussenring verlengt de afstand tussen je objectief en de sensor van de camera. Hierdoor wordt de minimale scherpstelafstand verkleind en kun je dus dichter bij je onderwerp scherpstellen. Zo kun je je onderwerp dus groter afbeelden dan wanneer je het objectief zonder tussenringen had gebruikt.
Het leuke van tussenringen is dat je ze kunt combineren met verschillende lenzen. Je hoeft dus geen duur macro-objectief te hebben, om toch eens met macrofotografie aan de slag te gaan. In de foto’s hieronder laat ik je zien welke vergroting je kunt bereiken met een “normaal” 24-70 mm objectief in combinatie met verschillende tussenringen.
Deze foto’s zijn allemaal gemaakt met een 24-70 mm objectief (in combinatie met een full-frame D800 camera). Linksboven zonder tussenring, rechtsboven, linksonder en rechtsonder met een tussenring van respectievelijk 12, 20 en 36 mm.
Heb je wel een macro-objectief? Dan is het ook leuk om tussenringen te gebruiken voor een nog grotere vergroting van het onderwerp. Zoals in de voorbeelden hieronder.
Deze foto’s zijn gemaakt met een 150 mm macro-objectief (in combinatie met een full-frame D800 camera). Van links naar rechts: zonder tussenring, met 12 mm, 20 mm, 36 mm tussenring en met alle tussenringen (12 + 20 + 36 = 68 mm) gecombineerd.
Iets waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van tussenringen is dat de scherptediepte in je foto kleiner wordt. De voorbeeldfoto’s in dit artikel zijn allemaal gemaakt met een diafragma van F/2.8. Door het diafragma te verkleinen (groter diafragmagetal) kun je de scherptediepte weer iets groter maken. Dit levert dan wel langere sluitertijden en/of een hogere ISO-waarde op.
Doe jij weleens aan macrofotografie?
Maak jij weleens macrofoto’s? Ik ben benieuwd of en, zo ja, welke accessoires je daarbij gebruikt. Laat je het even weten in het reactieveld hieronder?
En als je nog vragen hebt, stel ze dan aanstaande donderdag in het webinar.
ik ga proberen een link te zetten nr de afbeelding, als dit niet toegelaten is, begrijp ik dit , groeten Ingrid https://www.dropbox.com/s/q1cmeul3aqal932/rijstzak%20voorbeeld.jpg?dl=0
ik maak al jaren macro foto’s, momenteel gebruik ik m’n nieuwe Canon EOS 5D mark IV met de Canon macro 100 mm L f2.8 IS USM, waar ik al jaren heel tevreden over ben. bedankt vr je fijne uitleg ivm tussenringen. Momenteel aan het twijfelen om een Helios lens aan te schaffen, vr de softheid en speciaal effecten, waar je dan ook tussenringen vr nodig hebt. Maar vind als ik met m’n macro lens f2.8 gebruik kom ik al dicht in de buurt en waarom dan extra uitgavens 😉
Hi Ingrid,
Bedankt voor je reactie.
Zelf heb ik geen ervaring met een Helios lens.
Maar als je al blij bent met je resultaten, zou ik zeker geen nieuwe apparatuur aanschaffen.
Tot het moment dat je tegen de grenzen aanloopt van de dingen die je wilt doen en je huidige apparatuur daarin niet meer volstaat.
Fijne avond!
Toine
ik heb de 105 28 macro lens van Sigma erg blij mee . ik heb wel is de tussen ringen gebruikt. en toen heb ik erg lang zitten kloten om uit de lossen hand een foto te nemen. en de foto was ook nog mooi geworden ik had als truck gebruik de zonnekap had ik ergens op laten leunen werkten als een statief min of meer. mijn vraag zijn er meer van dit soort trucjes die je toe kan passen in de praktijk . een ander die ook wel is gebruik me camera op een trui leggen om heel laag bij de grond te komen . en dan met een afstandsbeding de foto maken .
met sportieve groet Cyril Maurer
Hi Cyril,
Bedankt voor je berichtje!
Ja, er zijn zeker meer van dit soort oplossingen.
Zelf ga ik vaak op m’n buik liggen, met m’n bovenarmen plat op de grond en de camera tegen m’n gezicht.
Zo vorm je met je armen en je lijf een driehoek die meer stabiliteit geeft dan uit de hand fotograferen.
Ook kun je een rijstzak gebruiken als je nog dichter bij de grond wilt fotograferen.
Veel plezier met fotograferen!
Toine
Cyril, als ik je een tip mag geven vr macro dicht tegen de grond, gebruiken wij een zelf gemaakte bonenzak opgevuld met EPS korrel voor zitzakken, veel lichter. Vr de afmetingen gewoon een langwerpige keukenhanddoek dubbelvouwen en dicht stikken aan drie zijde, een plastieken (tegen het vocht) zak ter grote van de andere zak en met de eps korrels opvullen en dan in de stoffen zak steken. Niet te vol vullen zodat je deze zak nog kan vouwen. spijtig dat ik geen afbeelding kan toevoegen van m’n eigen creatie.
Leuke tip, Ingrid!
En als je op reis gaat, kun je de vulling eventueel zelfs thuislaten voor het gewicht en volume in je bagage.
Op locatie verkopen ze dan wel weer bonen of rijst 🙂
Groeten,
Toine
Toine, gewicht zal je amper voelen, heb 2 versies en de grootste weegt amper 150 gr, heb daar een musketonhaak aan vast gemaakt en kan je dan ergens aan je rugzak hangen.Groeten Ingrid
Dat is inderdaad niet veel!
Ik heb een Canon EOS750d met een tamron lens 18-270. Is het mogelijk om hiermee ook met tussenringen te werken zonder direct een macro lens te kopen?
Hoi Mieke,
Bedankt voor je vraag.
Ik vermoed dat dat gewoon mogelijk is, al ben ik geen expert in alle verschillende modellen van camera’s en objectieven.
Als je overweegt om met tussenringen aan de slag te gaan, dan zou ik even op internet zoeken of er iets bekend is over deze specifieke combinatie.
En anders kun je je daarover laten voorlichten in een fotozaak.
Hartelijke groeten,
Toine
Toine, bedankt voor je uitleg. Ik heb een paar jaar terug Sony tussenzetringen voor mijn spiegelreflexcamera. Dezelfde maten als jij genoemd hebt, alleen de kleinste maat is bij mij 13 mm. Een aantal keren mee geoefend en inderdaad zijn er fraaie resultaten mogelijk. Het meest heb ik geoefend met vaste lens 50 mm.
Zoomlenzen heb ik hiervoor nog minder gebruikt.
Je werkt wel stimulerend om daar weer eens mee aan de slag te gaan.
Hartelijk dank en vriendelijke groet,
Minne Dijkstra
Hi Minne,
Leuk dat je geïnspireerd bent geraakt om er weer eens mee aan de slag te gaan!
Het is een goed idee om de tussenringen te combineren met een lens met vaste brandpuntsafstand, omdat die vaak minder lensfouten hebben dan zoomlenzen.
Fijn weekend nog,
Toine
Ik probeer het wel maar het lukt nog niet altijd nog geen geduld en te weinig ervaring gebruik hier voor 55 – 85 lens van canon en 70 -300 van tamron
Hoi J.W.,
Wellicht is het leuk om gewoon eens een middagje ermee te experimenteren.
En te kijken hoe het voor je verschillende lenzen uitpakt.
Veel plezier met fotograferen!
Toine
Welke ringen gebruik jij met je D800? En kun je dan nog gebruik maken van de automatische scherpstelling van de camera of moet je overschakelen naar handmatig scherp stellen?
Hi Diana,
Leuke vragen!
Ik werk met alledrie de ringen, meestal afzonderlijk en soms gecombineerd.
Welke ring(en) ik gebruik hangt af van het onderwerp en de situatie.
Autofocus werkt soms nog wel met de enkele ringen, maar meestal niet met de gestapelde ringen.
Bij dit soort fotografie stel ik eigenlijk altijd handmatig scherp.
Hartelijke groeten,
Toine
Bedankt voor de uitleg. Ik had al tussenringen en in het verleden maakte ik gebruik van een balg. Toen nog analoog.
Je geeft aan, dat bij verkleinen van het diafragma een langere sluitertijd of hogere ISO waarde gebruikt moet worden. Zelf ben ik van mening dat verhoging van de ISO-waarde een extra mogelijkheid geeft om te experimenteren met een grovere structuur in de foto. Het kan een verrassend effect geven.
Maar, zoals met alle onderwerpen, zet tien personen bij elkaar en je hebt 11 meningen over één onderwerp.
Ha Ernst,
Ja, dat klopt helemaal, wat je zegt over die meningen.
Leuk dat je ook met een balg gewerkt hebt!
Dat is eigenlijk een traploze variant van de tussenringen en vaak zijn hier nog grotere vergrotingen mee te bereiken.
Gebruik je de balg nu nog weleens?
Fijne zondag,
Toine
Bedankt voor het delen van deze informatie.
Graag gedaan, Peter!
Fijn weekend nog,
Toine
Interessant verhaal!
Ik gebruik zelf een omkeer ring waardoor je de lens achterstevoren op de camera kunt zetten en de minimale scherpstel afstand ook heel klein wordt naarmate het aantal millimeters minder wordt.
Het is een goedkoop maar doeltreffend middel.
Hi Gert,
Leuk dat jij met een omkeerring werkt!
Die heb ik zelf nog nooit gebruikt, maar lijkt me leuk om eens mee te experimenteren 🙂
Hartelijke groeten,
Toine
dank voor je tussenringen-uitleg.
Ik heb ze niet, maar ik behelp me wel eens met het uitsnijden van dat deel van de foto dat ik interessant vind en dan vergroot afdrukken met PSP. moet dan wel oppassen met de zichtbaarheid van de pixels !.
Hi Wyb,
Graag gedaan 🙂
Ja, het uitsnijden in de nabewerking geeft uiteindelijk wel andere resultaten dan wanneer je tussenringen gebruikt, maar het is zeker ook een optie om te vergroten.
Goed weekend nog,
Toine