Noorderlicht is altijd anders. De ene keer is het feeëriek als in een sprookje. De volgende keer knippert het als discolichten aan de hemel. In dit artikel neem ik je mee naar het hoge noorden en laat ik je foto’s van de verschillende soorten noorderlicht zien. En zoals het noorderlicht verandert, zo veranderen dus ook de instellingen van je camera.
Soorten noorderlicht
Noorderlicht is nooit hetzelfde. In de afgelopen 10 jaar ben ik bijna iedere winter op jacht geweest naar dit magnifieke natuurverschijnsel. En een van de dingen die me daarbij het meest opviel, is dat het noorderlicht elke keer anders is. En ik geef je meteen een waarschuwing: noorderlicht werkt verslavend 😉
Hieronder laat ik je vijf soorten noorderlicht zien. Inclusief de instellingen van mijn camera.
Stabiele band van noorderlicht
Noorderlicht kan zichtbaar zijn als een stabiele band boven de horizon in het noorden. Dit type noorderlicht zie je meestal alleen wanneer je je op een (hele) hoge geografische breedte bevindt. Bijvoorbeeld in Noord-Noorwegen, waar ik deze foto maakte.
Stabiele band van noorderlicht. Gefotografeerd in Noord-Noorwegen: Nikon D700 + Tokina 11-16 mm met 30 s, f/2.8, ISO 100 @ 11 mm.
Noorderlichtbogen
Noorderlichtbogen kunnen ontstaan vanuit een stabiele band, maar dat hoeft niet. Deze bogen kunnen zich heel rustig en langzaam langs het hemelgewelf bewegen. Maar ze kunnen ook snelle bewegingen maken en/of prachtige krullen vormen.
Bogen en krullen van noorderlicht. Gefotografeerd in Noord-Finland: Nikon D800 + Nikkor 14-24 mm met 10 s, f/2.8, ISO 400 @ 15 mm.
Noorderlichtgordijnen
Wanneer het noorderlicht zichtbaar is als verticale lijnen, dan noemen we dit gordijnen. De gordijnen zijn meestal groen aan de onderkant en kunnen aan de bovenzijde ook rood en/of paars van kleur zijn. De rode en paarse tinten zijn met het blote oog vaak moeilijk waarneembaar. Maar met een camera kun je deze kleuren goed vastleggen. Als er snelle veranderingen zijn in het noorderlicht lijkt het soms of de gordijnen wapperen.
Gordijnen van noorderlicht. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D800 + Nikkor 24-70 mm met 6 s, f/2.8, ISO 1600 @ 24 mm.
Corona van noorderlicht
Een van de meest spectaculaire vormen van noorderlicht is wanneer er een corona, oftewel kroon, ontstaat. Het lijkt dan of het noorderlicht vanuit één punt straalt. Dit punt staat hoog aan de hemel. En soms weet je dan niet meer waar je moet kijken, omdat het noorderlicht zich overal om je heen bevindt.
Corona van noorderlicht. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D800 + Nikkor 24-70 mm met 3 s, f/2.8, ISO 800 @ 32 mm.
Pulserend noorderlicht
Tot slot is er nog het pulserende noorderlicht. Velden van licht lijken aan en uit te springen. En vaak gebeurt dit op hoog tempo waardoor je een soort knipperend disco-effect krijgt. Dit type noorderlicht is meestal zichtbaar na een avond met flinke noorderlichtactiviteit.
Deze twee opnames van pulserend noorderlicht zijn direct na elkaar gemaakt. Verschillende vlakken van licht springen aan en uit. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D800 + Nikkor 24-70 mm met 6 s, f/2.8, ISO 1600 @ 35 mm.
Combinaties van noorderlicht
De verschillende soorten noorderlicht kunnen ook tegelijkertijd voorkomen. Vaak geeft dit een prachtig schouwspel. Waarbij verschillende vormen en kleuren door elkaar heen lopen.
Achter de voorbij drijvende wolken gloeit het noorderlicht in verschillende kleuren. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D700 + Nikkor 14-24 mm met 15 s, f/2.8, ISO 800 @ 16 mm.
Welk van de soorten noorderlicht spreekt jou het meeste aan? Laat het even weten via het reactieveld hieronder.
De volgende stap
Gratis webinar
Wil je graag nog meer te weten komen over het noorderlicht en hoe je dit kan fotograferen? Hier kun je je aanmelden voor het gratis webinar ‘Noorderlicht: van sprookje tot disco’.
Fotoreis: IJs en noorderlicht in IJsland
Zou je zelf het noorderlicht heel graag willen zien en fotograferen? Hou je van avontuur, vind je het heerlijk om landschapsfoto’s te maken en lijkt een privé-ijsgrotexcursie je geweldig? Ga dan mee naar IJsland! Via deze link vind je meer informatie over deze fotoreis naar het zuiden van IJsland.
het lijkt me geweldig om het Noorderlicht live te zien. Misschien deze winter? ik vind alle mogelijkheden die je hier laat zien enorm mooi, gaaf. maar die met het paars erin vind ik wel heel bijzonder.
Hallo Toine wat heb je prachtige foto’s gemaakt. We genieten er iedere keer weer van.
Leuk te horen, Wim!
En graag gedaan 🙂
Hartelijke groeten,
Toine
Welk soort spreekt jou het meest aan? is je vraag… Nou allemaal hoor, we zijn al heel blij wanneer we het kunnen zien, momenteel in Rovaniemi. Afkomstig uit Noorwegen waar we in Tromsø 2 x mochten Aanschouwen, vandaar via Finland naar Kautokeino en door naar Karasjok. De nacht na Kautokeino, we verbleven in de natuur met onze caravan, hadden we een zeer ‘waterige’ noorderlicht, wat ik heb geprobeerd vast te leggen. Mijn camera Coolpix B700 met (vaste) Nikkor Zoom ED VR 4.3-258 mm (1:3.3-6.5) heeft het niet goed vast gelegd, zal wel aan mij liggen natuurlijk. In Tromsø is het wel gelukt, maar ik laat het je niet zien, jij met je Magnifieke opnames. Door mijn reumatische aandoening heb ik mijn D5000 en magnifieke macro objectief er naast, moeten omruilen voor mijn huidige camera, waar ik dan wel weer blij mee ben… Ik ben dus nog (lang) niet thuis, maar zou wel heel graag willen meedoen, om te leren hoe het wel moet. Het weer is afschuwelijk de laatste 2 weken omdat het één en al dikke grijze massa is, en heeeeeeel veel regen, terwijl er hoge Solar activiteit is, dat is pas balen wanneer je hier (NU) bent. Grts, Wieny..
Hi Wieny,
Dat klinkt als een prachtige reis die jullie maken!!
Wat leuk dat het gelukt is om in Tromso het noorderlicht vast te leggen.
Ik heb mooie herinneringen aan die omgeving, omdat ik daar voor het eerst het noorderlicht zag (de eerste foto in het artikel met de band van noorderlicht).
Hopelijk knapt het weer gauw op en zijn er weer heldere hemels te zien met prachtig noorderlicht.
Hartelijke groeten uit Nederland!
Toine
De krullen en bogen spreken mij bijzonder aan, maar het echte noorderlicht zijn voor mij de gordijnen….
Bedankt voor je reactie, Ida!
Heb je het ook weleens in het echt gezien?
Fijne zondag,
Toine
Noorderlichtbogen, -gordijnen en – combinatie vind ik mooi.
Heb je nog tips voor de overbelichting bij landschapsfotografie, naast de opties HDR en filters, wanneer je zonder statief wandelt.
Hoi Ria,
Bedankt voor je reactie en je vraag.
Ik weet niet of ik je vraag helemaal goed begrepen heb.
Bedoel je overbelichting van de lucht in je landschapsfoto’s wanneer je de belichting zo instelt dat de voorgrond goed belicht is?
Zo ja, dan is mijn advies, wanneer je zonder statief fotografeert, om bracketing te gebruiken.
Dit is een lichttrapje dat je snel na elkaar kunt fotograferen.
Dus eerst de foto op ‘neutrale’ belichting voor het hele beeld.
En daarna een foto 1 stop onderbelicht en een foto 1 stop overbelicht.
En eventueel ook nog 2 stops onder- en overbelicht.
Vervolgens kun je die foto’s samenvoegen met fotobewerkingssoftware.
Dit is dus wel een soort HDR, maar iets anders dan dat of het gebruik van (analoge of digitale) filters zou ik niet weten.
Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.
Als ik je vraag niet goed begrepen heb, wil je hem dan nog wat verder uitleggen?
Hartelijke groeten,
Toine