Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Noorderlicht is altijd anders. De ene keer is het feeëriek als in een sprookje. De volgende keer knippert het als discolichten aan de hemel. In dit artikel neem ik je mee naar het hoge noorden en laat ik je foto’s van de verschillende soorten noorderlicht zien. En zoals het noorderlicht verandert, zo veranderen dus ook de instellingen van je camera.

 

Soorten noorderlicht

Noorderlicht is nooit hetzelfde. In de afgelopen 10 jaar ben ik bijna iedere winter op jacht geweest naar dit magnifieke natuurverschijnsel. En een van de dingen die me daarbij het meest opviel, is dat het noorderlicht elke keer anders is. En ik geef je meteen een waarschuwing: noorderlicht werkt verslavend 😉

Hieronder laat ik je vijf soorten noorderlicht zien. Inclusief de instellingen van mijn camera.

 

Stabiele band van noorderlicht

Noorderlicht kan zichtbaar zijn als een stabiele band boven de horizon in het noorden. Dit type noorderlicht zie je meestal alleen wanneer je je op een (hele) hoge geografische breedte bevindt. Bijvoorbeeld in Noord-Noorwegen, waar ik deze foto maakte.

 

soorten noorderlicht: stabiele bandStabiele band van noorderlicht. Gefotografeerd in Noord-Noorwegen: Nikon D700 + Tokina 11-16 mm met 30 s, f/2.8, ISO 100 @ 11 mm.

 

Noorderlichtbogen

Noorderlichtbogen kunnen ontstaan vanuit een stabiele band, maar dat hoeft niet. Deze bogen kunnen zich heel rustig en langzaam langs het hemelgewelf bewegen. Maar ze kunnen ook snelle bewegingen maken en/of prachtige krullen vormen.

 

soorten noorderlicht: bogenBogen en krullen van noorderlicht. Gefotografeerd in Noord-Finland: Nikon D800 + Nikkor 14-24 mm met 10 s, f/2.8, ISO 400 @ 15 mm.

 

Noorderlichtgordijnen

Wanneer het noorderlicht zichtbaar is als verticale lijnen, dan noemen we dit gordijnen. De gordijnen zijn meestal groen aan de onderkant en kunnen aan de bovenzijde ook rood en/of paars van kleur zijn. De rode en paarse tinten zijn met het blote oog vaak moeilijk waarneembaar. Maar met een camera kun je deze kleuren goed vastleggen. Als er snelle veranderingen zijn in het noorderlicht lijkt het soms of de gordijnen wapperen.

 

soorten noorderlicht: gordijnenGordijnen van noorderlicht. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D800 + Nikkor 24-70 mm met 6 s, f/2.8, ISO 1600 @ 24 mm.

 

Corona van noorderlicht

Een van de meest spectaculaire vormen van noorderlicht is wanneer er een corona, oftewel kroon, ontstaat. Het lijkt dan of het noorderlicht vanuit één punt straalt. Dit punt staat hoog aan de hemel. En soms weet je dan niet meer waar je moet kijken, omdat het noorderlicht zich overal om je heen bevindt.

 

soorten noorderlicht: coronaCorona van noorderlicht. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D800 + Nikkor 24-70 mm met 3 s, f/2.8, ISO 800 @ 32 mm.

 

Pulserend noorderlicht

Tot slot is er nog het pulserende noorderlicht. Velden van licht lijken aan en uit te springen. En vaak gebeurt dit op hoog tempo waardoor je een soort knipperend disco-effect krijgt. Dit type noorderlicht is meestal zichtbaar na een avond met flinke noorderlichtactiviteit.

 

soorten noorderlicht: pulserend

soorten noorderlicht: pulserendDeze twee opnames van pulserend noorderlicht zijn direct na elkaar gemaakt. Verschillende vlakken van licht springen aan en uit. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D800 + Nikkor 24-70 mm met 6 s, f/2.8, ISO 1600 @ 35 mm.

 

Combinaties van noorderlicht

De verschillende soorten noorderlicht kunnen ook tegelijkertijd voorkomen. Vaak geeft dit een prachtig schouwspel. Waarbij verschillende vormen en kleuren door elkaar heen lopen.

 

soorten noorderlicht: combinatiesAchter de voorbij drijvende wolken gloeit het noorderlicht in verschillende kleuren. Gefotografeerd in IJsland: Nikon D700 + Nikkor 14-24 mm met 15 s, f/2.8, ISO 800 @ 16 mm.

 

Welk van de soorten noorderlicht spreekt jou het meeste aan? Laat het even weten via het reactieveld hieronder.

 

De volgende stap

Gratis webinar
Wil je graag nog meer te weten komen over het noorderlicht en hoe je dit kan fotograferen? Hier kun je je aanmelden voor het gratis webinar ‘Noorderlicht: van sprookje tot disco’.

 

Fotoreis: IJs en noorderlicht in IJsland
Zou je zelf het noorderlicht heel graag willen zien en fotograferen? Hou je van avontuur, vind je het heerlijk om landschapsfoto’s te maken en lijkt een privé-ijsgrotexcursie je geweldig? Ga dan mee naar IJsland! Via deze link vind je meer informatie over deze fotoreis naar het zuiden van IJsland.