Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Schroeffilters of schuiffilters. Welk type kies je als je wilt beginnen met het gebruiken van filters? In dit artikel zet ik een aantal voordelen en nadelen van schroeffilters en schuiffilters op een rij.

 

Filtermaat

Schroeffilters hebben als voordeel dat je ze zo op je objectief kunt schroeven. Je hebt geen houders of iets dergelijks nodig. Het nadeel is dat het filter alleen op objectieven past met dezelfde filtermaat. Voor objectieven met een andere doorsnede moet je een ander filter kopen. Wanneer je maar één type filter gebruikt is dit nog wel te doen. Maar wanneer je meerdere soorten filters wilt toepassen op verschillende objectieven kun je handiger kiezen voor een filtersysteem met schuiffilters.

Schuiffilters schuif je in een houder. En deze houder bevestig je met een adapterring op je objectief. Je hoeft dus alleen een adapterring aan te schaffen voor iedere filtermaat van de objectieven die je wilt gebruiken. En dan kun je al je filters met al je objectieven combineren.

 

adapterring voor houder van schuiffiltersDe adapterring schroef je in de filterschroefdraad van je objectief. Hieraan kun je dan de filterhouder bevestigen voor de schuiffilters.

 

Grijsfilters

Bij grijsfilters maakt het in principe niet uit of je schroeffilters of schuiffilters gebruikt. Het effect is hetzelfde. Wanneer je hele donkere varianten gebruikt kan het zijn dat je camera er niet meer doorheen kan meten (voor belichting en/of autofocus). Dit betekent dat je 1. het filter eraf moet schroeven, 2. daarna alle instellingen goed moet zetten en 3. het filter er weer op moet schroeven. Bij de laatste stap loop je het risico dat je per ongeluk een draairing verzet. Waardoor je onderwerp uit focus is, of je beelduitsnede net anders wordt dan je bedoeld had.

Wanneer je schuiffilters gebruikt, is het eenvoudiger om het filter weg te halen en weer terug te schuiven. Zonder dat je daarbij instellingen verandert.

Een bijzondere variant van de schroeffilters is het variabele grijsfilter. Dit filter bestaat uit twee delen die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Hiermee kun je regelen hoe donker het filter uiteindelijk wordt. Met één filter kun je daardoor verschillende hoeveelheden licht doorlaten. En dus ook hele verschillende effecten creëren. Let wel op dat er in de donkerste stand soms een donker kruis in de foto kan verschijnen.

 

schuiffilter grijsfilterMet behulp van grijsfilters kun je rust in je beelden creëren. Dit beeld is gemaakt met 30 s, f/16, ISO 100 en een 6-stops grijsfilter (een schuiffilter, de Little stopper van LEE Filters). Fotograaf: Toine Westen.

 

Grijsverloopfilters

Bij grijsverloopfilters is het een ander verhaal. Wanneer je een schroeffilter met een grijsverloop gebruikt, zal dit verloop altijd in het midden zitten. Meestal is dat niet waar je de horizon wilt hebben in je foto. Je wordt hierbij dus erg beperkt in de mogelijkheden voor je compositie.

Voor grijsverloopfilters heb ik dus een zeer sterke voorkeur voor schuiffilters. Deze filters kun je vrij schuiven in hun houder. Waardoor je helemaal zelf kunt bepalen waar de horizon komt te liggen. Je kunt er zelfs voor kiezen om het verloop schuin te plaatsen, bijvoorbeeld langs de rand van een berg, als dat je beter uitkomt.

 

schroeffilters en schuiffiltersVerschillende filters en accessoires. Linksboven een filterhouder met een 3-stops hard grad grijsverloopfilter, middenboven een filterhouder met een polarisatiefilter, rechtsboven een 1-stops soft grad grijsverloopfilter, in het midden twee adapterringen voor 72 en 77 mm, linksonder een 10-stops grijsfilter en rechtsonder een 6-stops grijsfilter. Het enige schroeffilter is een variabel grijsfilter middenonder in beeld.

 

Gebruik jij grijsfilters en/of grijsverloopfilters? En zo ja, wat voor soort filters heb je en wat is je ervaring hiermee? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

 

De volgende stap

Ben je van plan om filters aan te schaffen, of heb je al filters maar weet je niet zo goed hoe je er mooie foto’s mee kunt maken? Overweeg dan eens om mee te doen aan een workshop. Ik bied twee workshops aan waarin je leert om met filters te werken en hier supertoffe resultaten mee te behalen.

Sfeervolle landschapsfoto’s
Je leert hoe je een veel sterkere sfeer in je landschapsfoto’s kunt creëren door het gebruik van grijsverloopfilters en polarisatiefilters. Meer info over de workshop Sfeervolle landschapsfoto’s vind je hier.

Lange sluitertijden voor landschapsfotografie
Tijdens deze workshop leer je hoe je meer kracht of juist rust in je landschapsfoto’s brengt met behulp van grijsfilters. Meer info over de workshop Lange sluitertijden voor landschapsfotografie vind je hier.