Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Ik moet het toegeven – regen – ik word er niet direct enthousiast van. Een nat pak is niet iets waar ik naar uitkijk… Maar er zitten ook hele positieve kanten aan de regen, vooral voor je fotografie! Lees dus zeker even verder.

 

De herfst is bij uitstek een mooi moment om te gaan fotograferen in de natuur. De kleuren zijn dan prachtig. Maar de kans op een regenachtige dag is groot en dat vinden de meeste mensen niet erg aantrekkelijk.

Laat jij je tegenhouden door (de kans op) regen?

Ik moet mezelf wel altijd even motiveren om in de regen te gaan fotograferen. Maar met warme en waterdichte kleding is dat eigenlijk geen probleem. Kijk, het moet niet de hele dag plenzen. Dat vind je camera ook niet zo leuk. Maar met miezer of af en toe een buitje gaat het prima en levert het echt iets extra op.

 

De voordelen van regen

 

Intense kleuren

Wanneer een oppervlak nat wordt, krijgt het een intensere kleur. De dunne waterfilm zorgt voor een andere breking van het licht, waardoor het oppervlak donkerder en sprankelender oogt.

 

regen maakt kleuren levendigerDoor de regen zijn de bladeren veel levendiger van kleur, dan wanneer ze droog zouden zijn.

 

Met behulp van een polarisatiefilter kun je dit effect nog versterken. Met dit filter kun je als het ware door het water heen kijken en de reflecties van het licht op het water wegfilteren.

 

polarisatiefilter neemt reflecties van de regen wegMet een polarisatiefilter neem je de reflecties weg, waardoor de kleuren nog intenser worden.

 

Verschil tussen nat en droog

Hoe poreuzer het materiaal, des te groter het kleurverschil tussen nat en droog. Zand is hiervan een goed voorbeeld. Nat zand is donker, terwijl droog zand veel lichter van kleur is.

 

regen geeft een kleurcontrast tussen nat en droogHet zand tussen het zeewier is al opgedroogd en veel lichter van kleur dan het omringende zand dat nog nat is. Dit geeft een mooi kleurcontrast.

 

Druppels

Tijdens een fikse bui kan het van die dikke druppels regenen. Als deze neerkomen in een plas, spatten ze prachtig op. Je kunt ze natuurlijk fotograferen in close-up, of met de omgeving erbij.

 

regen spat op van de straatTijdens deze hoosbui vormde de regen een film van water op de brug waarin de druppels opspatten. De paraplus en de houding van de mensen maken het regenachtige verhaal compleet.

 

In bovenstaande foto zie je ook de neervallende druppels als strepen tegen de donkere achtergrond van de paraplu en de kleding van de rechter persoon. Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/120 s, waardoor lange strepen ontstaan. Wil je liever kortere strepen of stipjes regen, kies dan een kortere sluitertijd. Vind je dit effect leuk, zorg dan voor een (egale) donkere achtergrond, zodat je de druppels goed kunt zien.

Na een bui is het ook interessant om met de achtergebleven druppels aan de slag te gaan. Bloemen, bladeren en insecten lenen zich goed als onderwerp in combinatie met druppels.

 

regen ligt als parels op deze grassprietenDruppels liggen als parels op deze grassprieten na een regenbui.

 

Regenplassen

Zowel tijdens als na een bui kunnen regenplassen een mooi fotografieonderwerp vormen. Een spiegelglad oppervlak, of juist met beweging door de druppels of de wind. Allemaal interessant om mee te experimenteren.

 

regen plas weerspiegelt bomenBoomtoppen en de wolkenlucht weerspiegeld in een plas.

 

Na regen komt…

Tja, na regen kan van alles komen… Prachtige wolkenluchten, indrukwekkende onweersbuien of een mooie regenboog. Maar na een paar dagen regen – en een aantal mooie foto’s – heb ik toch weer het liefste zonneschijn 🙂

 

na een hevige regen bui breekt de zon doorNa een hevige bui met indrukwekkende wolkenluchten brak de zon door.

 

Blijf jij meestal binnen op een regenachtige dag? Ga er dan eens op uit en experimenteer met deze (nieuwe) fotomogelijkheden.

Denk dan wel aan waterdichte kleding en schoenen voor jezelf en een regenhoes voor je camera. Vergeet ook niet je zonnekap. Dat klinkt wat vreemd, maar is superhandig tegen druppels op je frontlens. En neem tot slot voldoende droge lensdoekjes mee om de eventuele druppels weer van je objectief af te kunnen halen.

Heel veel plezier!

 

Ga jij aan de slag met regen?

Ik lees hieronder graag wat je van het artikel vond en of je nog nieuwe ideeën hebt opgedaan. Heb je nog aanvullende vragen over of tips voor fotograferen in de regen? Zet ze dan ook even hieronder, dan kunnen anderen daar weer van leren 🙂

 

 

Binnenkort geef ik de laatste live workshop van dit jaar. Hierin leer je anders kijken naar doodgewone dingen, zoals bijvoorbeeld regen. Wil jij nieuwe dingen gaan zien en het niveau van standaardfoto’s overstijgen? Kijk dan hier voor meer informatie over de workshop “Hoe zíé je dat?”