Camera-accessoires

Onmisbare camera-accessoires

Camera-accessoires: welke zijn belangrijk en welke niet? In onderstaande vlogs ga ik in op het UV-filter en de zonnekap. En ik geef een korte introductie op de drie belangrijkste filters voor natuur- en landschapsfotografie: het polarisatiefilter, het grijsverloopfilter en het grijsfilter.

 

Misschien weet je dat ik al een paar jaar blog voor Zoom.nl. Het leek me leuk om ook in samenwerking met hen te gaan vloggen. En het idee werd daar enthousiast ontvangen.

Maaruh, hoe doe je dat eigenlijk? Vloggen bleek wel even een andere tak van sport dan bloggen!

Een flinke sprong in het diepe dus. Maar al doende leert men. En persoonlijke groei ontstaat wanneer je je comfort zone oprekt πŸ˜‰

 

Vlogs over accessoires voor je fotografie

Hieronder vind je de eerste drie vlogs van een nieuwe reeks die ik maak over camera-accessoires. De eerste accessoires die ik bespreek zijn:

 • UV-filter: wel of niet?
 • Zonnekap: tegen zonlicht, regen en stoten
 • Filters: polarisatiefilter, grijsfilter en grijsverloopfilter

In deze reeks gaan zeker nog meer vlogs volgen. Uiteraard hou ik je daarvan op de hoogte.

 

UV-filter: wel of niet?

 

 

Zonnekap: tegen zonlicht, regen en stoten

 

 

Filters: polarisatiefilter, grijsfilter en grijsverloopfilter

 

 

Jouw reactie

Maak jij al gebruik van een van bovenstaande accessoires? Of is er een accessoire waarvan je graag hebt dat ik daar een keer uitleg over geef? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

 

De volgende stap

Zou jij het leuk vinden om met mij dieper in te gaan op het gebruik van filters voor landschapsfotografie en/of lange sluitertijden? Zodat je niet alleen leert hoe het in theorie werkt, maar juist ook praktisch ermee aan de slag gaat? Kijk dan even of een van deze workshops iets voor jou is:

Workshop Sfeervolle landschapsfoto’s
Breng de sfeer in je foto’s tot leven met het polarisatiefilter en het grijsverloopfilter.

Workshop Lange sluitertijden bij landschapsfotografie
Leer hoe je rust brengt in je beelden met behulp van grijsfilters.

10 thoughts to “Onmisbare camera-accessoires”

 1. Ik ga nooit meer op pad zonder polarisatie, grijsfilter en verloopfilter. Als je eenmaal gewend bent wil je nooit meer zonder. Zeker de watervallen in Ijsland worden veel mooier met de grijsfilters. Dank voor het leuke filmpje.

  1. Hoi Colette,
   Bedankt voor je reactie πŸ™‚
   Ik ben het helemaal met je eens dat als je eenmaal de voordelen kent van de filters, dat je dan niet meer zonder wilt.
   Behalve dan wanneer ik ook flinke afstanden wil wandelen, dan neem ik alleen mijn losse polarisatiefiler mee.
   Goed weekend alvast!
   Toine

 2. Dank je Toine voor de fijne uitleg en ik zal je vloggen volgen. Ik heb een polarisatiefilter en ook de ND filter 10 stops waar je fijne resultaten mee kan krijgen door de dag. Wat ik wel heb met de polarisatiefilter,,,,als ik ze erop heb staan in begin draai ik eraan maar dan ben ik zo intensief bezig dat ik vergeet dat ze er nog op is. Maar ja dat ligt niet aan de filter maar aan mij hahaha. Dank je nogmaals
  Lucienne

 3. Hallo Toine, ik zag laatst je vlog met een opname vlak bij de zee. Het geluid van je stem kwam heel helder over zonder al te veel storingen door windruis. En dat bij de zee! Ik ben benieuwd hoe je het geluid voor zo’n vlog opneemt. Kun je me daarover wat meer vertellen? Naast foto’s maak ik regelmatig videofilmpjes met een videocamera. Ik heb daarbij vaak last van storende windgeluiden in mijn microfoon op mijn camera, ondanks het gebruik van een dead cat over de microfoon. Vandaar mijn belangstelling.

  1. Hoi Lex,
   Leuk dat je me daarnaar vraagt, want het waaide flink die dag πŸ™‚
   Ik maak gebruik van een heel klein extern microfoontje, de SmartLav+ van RΓΈde.
   Deze wordt geleverd met een standaard windscreen.
   Maar op het strand heb ik een minifur-windscreen gebruikt.
   Hartelijke groeten,
   Toine

 4. Ik heb een polisasifilter maar weet nie hoe hij juist werkt maar had graag over en grijs.filter en nd filter wat ivm.gewild welke goed zijn en.waar voor ze dienen

  1. Hoi Koen,
   Leuk dat je al een polarisatiefilter hebt!
   In de komende vlogs zal ik meer uitleg geven over de verschillende filters.
   Ik vertel dan meer over wanneer je ze kunt gebruiken en welk type filters handig is.
   Dus hou mijn vlogs in de gaten πŸ™‚
   Hartelijke groeten,
   Toine

 5. Hartelijk dank Toine, het moet nog even wennen hΓ¨. Ik heb me nogal eens verdiept in de boeken van Scott Kelby en Kloskovski. Van daaruit heb ik me aangeleerd om standaar UV filter te gebruiken en bij omstandigheden met meer licht een polarisatiefilter. Met grijsverloopfilter heb ik ook wel een ‘gestoeid’, maar veel minder. Ik moet nog oefenen met variabel grijsfilter.
  Dus standaard UV, polarisatie, en ook standaard zonnekap.
  Ik blijf dan ook aan de veilige kant omdat ik me wat minder professioneel voel.
  Vriendelijke groet,
  Minne Dijkstra

  1. Ha Minne,
   Bedankt voor je reactie!
   Mooi dat je al een aantal van deze accessoires gebruikt.
   En het is altijd leuk om te experimenteren met je andere filters πŸ™‚
   Wellicht iets voor de komende tijd?
   Hartelijke groeten,
   Toine

Geef een reactie of stel je vraag hieronder