Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Zondagochtend ging ik met m’n camera op pad op de Veluwe. In de hoop nog wat sneeuw te treffen voor mooie winterse foto’s. Dit keer kwam ik niet met landschappen of sneeuwkristallen thuis, maar met sporen. IJskoude sporen.

Zoals ik eerder schreef, volg ik dit jaar een opleiding over leven met de natuur. De laatste keer hadden we het over sporen. Pootafdrukken, loopritmes, knaagsporen, geursporen, uitwerpselen, braakballen, enzovoort.

Wanneer je naar losse prenten kijkt, dat zijn dus de pootafdrukken, dan maakt het heel veel uit op wat voor een ondergrond ze geplaatst zijn. De prenten zijn veel duidelijker zichtbaar in nat zand of modder, dan bijvoorbeeld op gras of mos.

In grasland vind ik het best lastig om loopsporen te vinden en te volgen. Maar zondag was het werkelijk een sporenparadijs. De sneeuw maakte zoveel meer zichtbaar 🙂

Dit was het eerste spoor dat ik tegenkwam.

Prenten in de sneeuw

Prenten in de sneeuw. Fotograaf: Toine Westen.

Dit groepje van pootafdrukjes maakt onderdeel uit van een langer spoor. Met steeds twee kleinere afdrukjes gevolgd door twee grotere naast elkaar. Op basis van het loopritme verwacht ik dat dit een konijn of een haas is geweest.

Het volgende spoor dat ik vond, was een heel lang spoor.

Sporen in een paadje op en neer.

Sporen in een paadje op en neer. Fotograaf: Toine Westen.

Het lijkt erop dat er een dier zowel heen als terug heeft gelopen op hetzelfde paadje. Bij deze prenten staan de voorste twee tenen echt voor de achterste twee tenen. En de prent is vrij smal. Daarom vermoed ik dat het hier gaat om een vos.

De laatste foto laat twee sporen zien. Een wat groter en een veel kleiner spoor.

Twee typen sporen door elkaar.

Twee typen sporen door elkaar. Een spoor met grote prenten van linksonder naar middenboven. En met kleine prenten van linksmidden naar rechtsonder. Fotograaf: Toine Westen.

Met name van het kleine spoor weet ik nog niet wat het is. Er staan steeds twee afdrukjes naast elkaar. En de sporen leidden naar een holletje onder de braamstruiken. Mogelijk is het één set sporen het holletje uit en een andere set het holletje weer in. De sporen lijken gemaakt te zijn in sprongetjes. Misschien een muis?

Mocht je een idee hebben, dan hoor ik graag je onderbouwing! Altijd fijn om weer iets nieuws op te steken 😉

Een heel goed weekend gewenst!

Toine

 

P.S.
Dit weekend ga ik de laatste hand leggen aan een heel leuk project. Daarover volgende keer meer!