Je ogen hebben een kwartier nodig om aan het duister te wennen. Maar binnen een paar seconden zijn ze gewend aan het licht. Als je dus in het donker aan het fotograferen bent en je doet je zaklamp aan om de instellingen op je camera aan te passen. Dan is je nachtzicht dus in één klap verdwenen. In dit artikel geef ik je een eenvoudige tip om ’s nachts te kunnen zien en toch je nachtzicht te behouden.
Een van mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen is noorderlicht. Maar ook andere nachtelijke fenomenen vind ik tof om vast te leggen. Zoals bijvoorbeeld vallende sterren of star trails.
Wanneer je niet blindelings weet waar iedere knop op je camera zit, heb je een lampje nodig om je instellingen te veranderen.
Een mooie uitdaging in het donker: het fotograferen van noorderlicht! Deze foto maakte ik tijdens de fotoworkshop in IJsland, afgelopen november.
Je ogen laten wennen aan het donker
Wanneer je in het donker bent, duurt het een tijdje voordat je ogen aan de duisternis gewend zijn. Hoe langer je bijvoorbeeld naar de sterren kijkt, hoe meer je er gaat zien. En pas na ongeveer een kwartier hebben je ogen hun maximale nachtzicht bereikt.
Het lastige is dat het wennen aan licht veel sneller gaat. Dat gebeurt namelijk binnen enkele seconden. Dus wanneer je je zaklamp aan doet om een instelling op je camera te veranderen is je nachtzicht binnen no time verdwenen. En dan moet je opnieuw beginnen aan de 15 minuten om je ogen aan het donker te laten wennen…
Een simpele oplossing
Het probleem zit hem in het witte licht van je zaklamp. Dit vaak felle licht verblindt als het ware de lichtgevoelige cellen in je oog.
Je nachtzicht wordt veel minder beïnvloed wanneer je gedimd rood licht gebruikt. Hier zit dus de oplossing.
Er bestaan hoofdlampjes die zowel wit als rood licht kunnen schijnen, waarbij het rode licht dan ook nog eens minder fel is dan het witte licht. Maar ook een eenvoudig fietsachterlichtje met rode LEDjes en een halfvolle batterij doet prima dienst.
Met dit zwakke rode licht kun je vaak voldoende zien om de instellingen aan te passen, terwijl je nachtzicht niet (veel) minder wordt.
Fotografeer jij weleens in het donker? Ik ben benieuwd wat je dan zoal fotografeert! Ik lees het graag in het reactieveld hieronder 🙂
De volgende stap
Zou jij ook weleens willen fotograferen op een plek waar het echt donker wordt? En daar misschien zelfs wel het magnifieke noorderlicht willen zien?
Fotoreis: IJs en noorderlicht in IJsland
Hou je van avontuur, de kans op noorderlicht, vind je het heerlijk om landschapsfoto’s te maken en lijkt een privé-ijsgrotexcursie je geweldig? Ga dan mee naar IJsland! Via deze link vind je meer informatie over deze fotoreis naar het zuiden van IJsland.
Ik doe aan astrofotografie, en dus sta ik meestal in het donker. En dan is het een “ must op met rood licht te werken. Houd ook rekening met omgevings licht ( bv de buren en straatlantaarns.
Mocht je je camera via een laptop aansturen , vergeet dan niet deze in nachtgoed te zetten.
Ha Gerard,
Bedankt voor je reactie en de handige aanvullingen!
Fijne dag,
Toine
afgelopen week op maandag en op woensdag (de “supermaan”) geschoten. voor een eerste poging was ik zeer tevreden en kreeg ook veel goede reacties. verder te weinig nachtfotografie eigenlijk. moeten we iets aan gaan doen. je tip met het rode lampje ga ik zeker in de toekomst gebruiken.
Hi Nico,
Leuk dat je aan de slag bent geweest met de supermaan!
Veel plezier met het verder ontdekken van de fotografiemogelijkheden in de nacht 🙂
Hartelijke groeten,
Toine
slimme truc, kende ik niet. Ik fotografeer bijna nooit in de avond/nacht
Hoi Lidwien,
Ja, supermakkelijk 🙂
En misschien daagt dit je uit om eens in de avond of nacht aan de slag te gaan?
Dan is er veel leuks te fotograferen!
Hartelijke groeten,
Toine