Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Misschien is het jezelf weleens overkomen, of anders ken je vast wel iemand bij wie het is gebeurd. Een gecrashte harde schijf waardoor je (een deel van) je digitale foto’s kwijt bent… Met een back-up systeem kun je dit risico minimaliseren.

 

Tussen het moment dat je je foto’s maakt en dat ze in een (digitaal) fotoalbum zitten, doorlopen je foto’s een aantal stappen. Ga jij tijdens al deze stappen veilig met je foto’s om, of loop jij het risico dat je je herinneringen kwijtraakt?
 
Welke stappen doorlopen je foto’s?
1. Wanneer je foto’s maakt, worden deze opgeslagen op de geheugenkaart in je camera.
2. De foto’s van de geheugenkaart zet je over op je computer.
3. Eventueel kun je de foto’s nog bewerken.
4. Tot slot kies je de mooiste foto’s en die bewaar je in een apart mapje of daar maak je een (digitaal) fotoalbum van.

Tijdens al deze stappen bestaat het risico dat je foto’s kwijtraakt. In dit artikel leg ik uit hoe je dit risico kunt minimaliseren.
 
 

Stap 1: risico’s voor foto’s op je geheugenkaartje

 
Zolang je geheugenkaartje nog in je camera zit, is er een aantal risico’s op het verliezen van je foto’s. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat het geheugenkaartje crasht, je camera in het water valt of je camera wordt gestolen.
 
Nu is het al erg genoeg als je je camera kwijt zou raken, maar als daarmee dan ook nog eens de foto’s en herinneringen van de dagen en/of weken ervoor verloren zouden gaan, maakt dat de situatie nog verdrietiger.
 
Wanneer ik op reis ga, neem ik daarom niet alleen mijn camera mee, maar ook m’n laptop en één of twee externe harde schijven (van klein en draagbaar formaat). Daarnaast neem ik ook meerdere geheugenkaartjes mee.

 

Tip: Maak (op vakantie) iedere avond een back-up van de foto’s die je die dag gemaakt hebt.

 
 
Op die manier raak je hooguit de foto’s van de laatste dag kwijt, wanneer er iets met je camera of je geheugenkaartje gebeurt.

 

Tip: Is je geheugenkaartje vol? Pak dan een ander kaartje en laat de foto’s op het volle kaartje staan.

 

Zo heb je altijd twee kopieën van je foto’s: eentje op het volle geheugenkaartje en eentje in je back-up. Pas nadat je thuis de foto’s op je computer hebt gezet, maak je de geheugenkaartjes weer leeg.

 

Tip: Berg de lege en volle geheugenkaartjes op een andere plek op, bijvoorbeeld in gemarkeerde hoesjes.

 

Gebruik bijvoorbeeld een groen hoesje voor de lege geheugenkaartjes en een rood hoesje voor de volle. Zo hoef je niet te zoeken naar een leeg kaartje, wanneer je dat snel wilt wisselen tijdens een mooi fotomoment.

 

Stap 2: risico’s tijdens het overzetten van je foto’s

 
Tijdens het overzetten van je foto’s naar je computer heb je twee opties: “kopiëren en plakken” òf “knippen en plakken”.

 

Tip: Kies tijdens het overzetten van je foto’s van het geheugenkaartje naar je computer altijd voor kopiëren en plakken.

 

Mocht er tijdens het overzetten iets niet goed gaan, dan staan de foto’s in ieder geval nog op je geheugenkaartje en ben je ze niet kwijt.
 
Bij het kopiëren van de foto’s naar je computer komt dan ook meteen de vraag op waar je je foto’s opslaat. Heb jij daar een vast systeem voor? Of heb jij mapjes, met daarin mapjes met foto’s en nog meer mapjes en zie je door de bomen inmiddels het bos niet meer?

 

Tip: Maak gebruik van een programma of een vast systeem om je foto’s op te slaan.

 

Zelf gebruikte ik in het begin mapjes per onderwerp: bloemen, dieren, landschappen, etc. Heel handig, totdat je op vakantie gaat en foto’s maakt uit meerdere categorieën. Verdeel je dan de foto’s over de verschillende mapjes, of wil je ze bij elkaar houden?
 
Ik ging op zoek naar een handiger systeem en kwam na verschillende tussenoplossingen uit bij Adobe Lightroom. In Lightroom kun je:

  • foto’s eenvoudig opslaan (bijvoorbeeld in mapjes met een datum),
  • automatisch een back-up maken tijdens het importeren van de foto’s en
  • labels aan de foto’s hangen (zoals IJsland, landschap, noorderlicht, winter, etc.).

Hiermee wordt het veel gemakkelijker om je foto’s weer terug te vinden, ook na verloop van jaren. Of wanneer je vele honderden, duizenden of tienduizenden foto’s verder bent.

 

Lightroom back-up systeemDe bibliotheek (Library) is het hart van Lightroom, waarin je al je foto’s kunt bekijken.

 

Tip: Maak altijd direct een back-up wanneer je je foto’s overzet van je geheugenkaartje naar je computer.

 

Op die manier heb je een vast moment voor het maken van een back-up en vergeet je het minder snel. Zet deze back-up dan op een tweede (externe) harde schijf of in de “cloud”. Mocht je computer dan ooit crashen, dan ben je in ieder geval je foto’s niet kwijt.

 

Stap 3: risico’s tijdens het bewerken van je foto’s

 
Wanneer je een foto bewerkt, breng je hier veranderingen in aan. Als je daarbij werkt met de originele bestanden, dan kun je deze aanpassingen opslaan over het origineel heen. Wanneer je dan niet tevreden bent over het resultaat, is er geen weg meer terug.

 

Tip: Wanneer je een foto wilt bewerken, maak dan altijd eerst een kopie of gebruik een niet-destructieve methode.

 

Zo’n niet-destructieve methode wordt bijvoorbeeld toegepast in het programma Lightroom. Het handige daarvan is dat de aanpassingen niet in je originele bestand worden gemaakt. Ze zitten in een soort laag die over je foto heen ligt. Je kunt de aanpassingen dus op ieder moment weer veranderen of resetten.
 
Maak je geen gebruik van Lightroom?

 

Tip: Sla de kopie die je wilt bewerken op onder een herkenbare naam die een relatie heeft met de originele naam.

 

Gebruik bijvoorbeeld de originele naam gevolgd door een streepje en de bewerking die je gedaan hebt, zoals DSC12345_ZwartWit. Op die manier kun je het origineel van je foto altijd weer gemakkelijk terugvinden, ook al zit deze misschien in een andere map op je computer.
 
 

Stap 4: risico’s van het bewaren van je mooiste foto’s in een apart mapje

 
Wanneer je je (vakantie)foto’s uitzoekt, maak je waarschijnlijk een selectie van foto’s die je wilt laten afdrukken. Of die je wilt laten zien aan familie en vrienden. Of de mooiste natuurfoto’s die je gemaakt hebt. Of de leukste familiefoto’s van het afgelopen jaar. Of …
 
Sommige foto’s horen thuis in meerdere selecties. Hoe ga jij hiermee om? Doe je de selecties in verschillende mapjes? En maak je dan kopieën van de foto’s als ze in meerdere mapjes thuishoren?
 
Dit was wel de manier die ik in eerste instantie gebruikte. Maar op een gegeven moment werd dit toch erg onoverzichtelijk en kon ik foto’s niet (snel) meer terugvinden. Ook hier biedt Lightroom uitkomst. Je foto’s kunnen deel uitmaken van meerdere selecties tegelijkertijd (zonder dat dit extra opslagruimte kost) en je kunt ze direct beoordelen tijdens het uitzoeken.

 

Tip: Beoordeel je foto’s tijdens het uitzoeken in Lightroom met 0 tot 5 sterren om snelle selecties te kunnen maken.

 

Geef bijvoorbeeld 1 ster aan foto’s die je aan anderen wilt laten zien, 2 sterren aan de foto’s die je wilt printen en 3 sterren aan de beste foto’s van je vakantie. Als nu je familie langs komt, kies je alle foto’s die minimaal 1 ster hebben om te laten zien.
 
Heb je een mooie selectie gemaakt die je graag wilt laten afdrukken bij een fotograaf of print service?

 

Tip: Neem een kopie van je mooiste foto’s mee op een USB-stick, in plaats van je geheugenkaartje.

 

Mocht je dan de USB-stick vergeten of kwijtraken, dan ben je in ieder geval niet je originele digitale bestanden kwijt.
 
Heb je eenmaal je foto’s of fotoalbum laten printen? Heerlijk, dan heb je het eindproduct in handen. En dat is een stuk minder vluchtig dan bestanden op je computer!

 

Back-up jij je foto’s regelmatig?

Hoe ga jij om met het maken van back-ups van je foto’s? Ik lees het graag in de reacties hieronder. Misschien is jouw reactie wel een goede tip voor iemand anders!

 

 

Mocht je je tijdens het lezen van dit artikel hebben afgevraagd of ik aandelen heb in Adobe (de maker van Lightroom), dat is niet het geval 😉 Ik vind Lightroom gewoon een superhandig programma en ik kan het je van harte aanbevelen. Wil je het ook eens testen? Met een proefversie kun je het volledig werkende programma Lightroom 30 dagen gratis proberen.
 
Zie je het niet zitten om zelf uit te zoeken hoe Lightroom werkt? Of vind je het gewoon handig als iemand je een heleboel tips & tricks laat zien? Dan is de workshop “Haal het maximale uit je foto’s met Lightroom” misschien iets voor jou.

Tijdens de workshop leer je hoe je snel en eenvoudig foto’s opslaat en bewerkt in Lightroom, zodat je je beelden makkelijk terugvindt en je het maximale uit je foto’s haalt. Meer informatie over de workshop vind je via deze link.