Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Na het groen van de zomer, brengt de herfst weer warme kleuren in het landschap. Een zonnige herfstmiddag is natuurlijk heel uitnodigend om naar buiten te gaan. Maar als jij graag de herfstkleuren van je foto’s wilt laten spatten, is dat niet het beste moment om te fotograferen.

In dit artikel lees je 7 tips voor intense, warme kleuren in je herfstfoto’s.
 

Bewolking en regen

Op een zonnige dag heb je te maken met hoge contrasten. Sommige delen van je foto worden fel verlicht en andere hebben diepe schaduwen. Je ogen kunnen deze contrasten goed verwerken, maar je camera helaas niet. Je verliest hierdoor informatie in de lichte en/of donkere gebieden van de foto.

Op een bewolkte dag zijn de contrasten veel lager. Hierdoor kan de sensor van je camera wel alle beschikbare informatie verwerken. Waardoor de prachtige kleurnuances veel beter worden weergegeven.

Tip 1. Fotografeer op een bewolkte dag.

Het licht dat op een nat voorwerp valt, wordt anders teruggekaatst naar je oog, dan wanneer het oppervlak droog was. Natte bladeren, bijvoorbeeld, krijgen hierdoor een intensere kleur.

Alhoewel het voor jou en voor je apparatuur misschien niet zo prettig is om in de regen te fotograferen, levert dit wel kleurrijkere foto’s op.

Tip 2. Maak foto’s tijdens of kort na een regenbui.

Wanneer je in jpg fotografeert, dan wordt je foto warmer van kleur wanneer je de witbalans op bewolkt zet. Schiet je in raw, dan maakt de witbalans instelling in principe niet uit. Je kunt de kleur dan in de nabewerking naar je eigen smaak aanpassen.

Tip 3. Zet de witbalans op bewolkt wanneer je in jpg schiet.
 

Filters

Een polarisatiefilter geeft je de mogelijkheid om reflecties te beïnvloeden. Nu denk je bij een reflectie misschien aan een spiegeling in een rimpelloos meertje. Maar reflecties kunnen ook ontstaan op bijvoorbeeld paddenstoelen of bladeren.

Hieronder zie je een voorbeeld van twee foto’s die met exact dezelfde instellingen zijn gemaakt. Het enige verschil is dat het polarisatiefilter bij de eerste foto een kwartslag gedraaid staat ten opzichte van de tweede foto.
 

polarisatie met maximale schittering
 

polarisatie met minimale schittering
 

Beide foto’s hebben een hele andere sfeer. De eerste foto toont maximale reflecties en wordt hierdoor grauwer van kleur. Doordat bij de tweede foto de schitteringen zijn weggedraaid, houd je diepere kleuren over. Hierdoor heeft deze foto veel warmere tinten.

Tip 4. Maak gebruik van een polarisatiefilter.

Het effect van een polarisatiefilter kun je in nabewerkingsprogramma’s niet nabootsen. Sommige andere effecten, zoals het aanpassen van de kleurtemperatuur van de foto, kun je op verschillende manieren verkrijgen. Ofwel tijdens het maken van de foto in het veld, of door middel van nabewerking.

In het veld kun je warmere tinten in je foto bereiken door het gebruik van “opwarm”-filters. Hieronder zie je daarvan twee voorbeelden. De eerste foto is zonder filter gemaakt. Voor de tweede foto is een “coral 4” Lee-filter gebruikt, waardoor deze veel warmer van kleur is.
 

geen filter
 

opwarm filter
 

Tip 5. Kleurenfilters geven een andere sfeer aan je foto’s.

De ene persoon heeft een sterke voorkeur om de foto al zoveel mogelijk “af” te hebben in het veld. Een ander besteedt liever wat meer tijd aan de nabewerking. In het eerste geval bieden kleurenfilters een uitkomst. Deze zijn ook interessant bij deelname aan wedstrijden, waarvoor digitale fotobewerkingen vaak slechts beperkt zijn toegestaan.
 

Nabewerking

Met een nabewerkingsprogramma, zoals bijvoorbeeld Lightroom, kun je de kleuren in je foto ook warmer maken. En geheel naar eigen smaak aanpassen. Je kunt dit voor de hele foto tegelijk doen door aanpassingen te maken in de temperatuur, de kleurtint, de levendigheid en/of de saturatie.

Tip 6. Met behulp van de temperatuur, kleurtint, levendigheid en saturatie pas je de kleuren in je volledige foto aan.

Daarnaast kun je ook specifieke kleuren opwarmen, terwijl je andere kleuren met rust laat. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de gele, oranje en rode herfsttinten warmer maken. Dit kun je doen met de kleur-specifieke schuifjes in het HSL-paneel.

Tip 7. Via het HSL-paneel kun je specifieke (herfst)kleuren opwarmen.

Heel veel plezier met het maken van herfstfoto’s met mooie, warme kleuren!
 

Wil je graag meer leren over het aanpassen van kleuren in je foto’s met behulp van Lightroom? En hoe je veilig je foto’s opslaat en bewerkt? Klik dan op deze link voor meer informatie over de basisworkshop Lightroom, die ik aanstaande zaterdag voor de laatste keer dit jaar geef.
 

Heb je een vraag, aanvulling of tip voor een mooie locatie voor herfstfotografie? Laat het hieronder even weten.