Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Op dit moment ben ik in IJsland. Al mijn zintuigen worden hier geprikkeld. Vaak op manieren die ik in Nederland niet gewend ben. Wat dacht je bijvoorbeeld van chocoladeballetjes met een kern van drop en omhuld met salmiakpoeder? In dit artikel lees je hoe je je zintuigen in kunt zetten voor interessantere foto’s.

 

Als we iets moois zien, zijn we vaak geneigd om meteen foto’s te maken. Soms is dat een heel goed idee, omdat anders ‘het moment’ voorbij is. Maar niet altijd.

Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb in de fotografie is om rust te nemen. Heel even een stapje achteruit doen en de situatie op je in laten werken. Soms ga ik er zelfs even bij zitten.

Ik vraag me dan af wat ik hoor.
Wat ik voel.
Wat ik ruik.
Soms wat ik proef.
En tot slot vraag ik me af wat ik eigenlijk precies zie.

Ik merk dat als ik me bewuster ben van de omgeving, dat ik dan anders ga fotograferen. Want zelfs al kun je wat je waarneemt met je zintuigen niet letterlijk overbrengen in een foto, soms kun je toch dit gevoel meegeven aan het beeld.

 

Een voorbeeld

 

zintuigen worden geprikkeld bij dit solfatarenveldSolfatarenveld met een klein meertje op de berg Krafla in IJsland. 1/500 s, f/11, ISO 800, @ 24 mm.

 

Gisteren bezocht ik twee solfatarenvelden. Een daarvan zie je hierboven. Een solfatare is een opening in de aardkorst waar sterk zwavelhoudende gassen of dampen uitkomen. De geur van deze zwavel is echt niet te missen 😉

In onderstaande foto heb ik de zwavel en de hete damp in beeld gebracht. Met het idee dat de damp de zwavelgeur verspreidt. Iemand die weleens een solfatarenveld heeft bezocht, zal zich de geur direct weer levendig herinneren!

 

zwavel en damp
Zwavel en damp in Hvérir, IJsland. 1/640 s, f/11, ISO 1000, @ 200 mm.

 

In deze solfatarenvelden vind je ook vaak kokende modderpoelen. Het is indrukwekkend om te zien hoe de modder uiteenspat. En dit gebeurt bij elke poel op een andere manier omdat de modder soms dikker of juist wateriger is. Wanneer je door zo’n veld loopt, voel je de warmte af en toe in vlagen langs komen.

 

kokende modderpoelModderpoel in Hvérir, IJsland. 1/640 s, f/8, ISO 800, @ 122 mm.

 

Hoe gebruik jij je zintuigen?

Zet jij je zintuigen – behalve uiteraard je ogen – al in bij het fotograferen? Of lijkt het je leuk om hier eens mee te experimenteren? Ik lees het graag hieronder!

Wil jij graag de volgende stap zetten in je fotografie? Kijk dan eens of een online (basis)cursus of een van de eendaagse workshops bij je past!