Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Ik ga regelmatig met vrienden op stap om te fotograferen. Na zo’n tripje komen we allemaal met totaal andere foto’s thuis. (Herken je dat?) Terwijl we toch op hetzelfde moment op dezelfde plek waren. Lise, een vriendin van me, was onder de indruk van het verschil tussen haar foto’s en die van mij en vroeg me: “Hoe zíé jij dat toch? Kun je mij leren kijken zoals jij kijkt?”

Dat zette me aan het denken…

 

En het leverde me de volgende inzichten op.

 

Inzicht 1: We zien andere dingen

Stel, jij en ik staan naast elkaar in een stadspark en we kijken om ons heen. Misschien zie jij wel die treurwilg die z’n takken laat hangen boven het water, of dat laatste bloemetje aan een struik. Terwijl mij de interessante constructie van het bankje opvalt.

Wanneer wij naast elkaar staan en om ons heen kijken, dan zien we allebei andere dingen die ons aanspreken. En daarom fotograferen we ook andere dingen. Gelukkig maar, anders zou iedereen met dezelfde foto’s thuiskomen.

 

Inzicht 2: We willen andere dingen vertellen met onze foto’s

Omdat we een andere achtergrond hebben, kijken we anders tegen dingen aan.

Neem nou als voorbeeld dat bankje. Ik heb (in een ver verleden) mijn propedeuse Industrieel Ontwerpen behaald aan de TU/e. Dat betekent dat ik een jaar lang heb gekeken en onderzocht hoe dingen (technisch) in elkaar zitten. Het is dus niet zo gek dat zo’n constructie mijn interesse eerder wekt dan die van jou.

Doordat we andere dingen hebben meegemaakt, hebben we ook andere dingen te vertellen. Niet alleen in woorden, maar ook met onze foto’s.

 

Inzicht 3: We fotograferen anders

Wanneer je een foto maakt, maak je gebruik van de gereedschappen die je tot je beschikking hebt. En ieders “gereedschapskist” is anders gevuld.

Enerzijds heb je tastbare gereedschappen zoals je camera, je lenzen en de accessoires die je erbij hebt. Maar anderzijds ook de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de snelheid waarmee je je camera handmatig kunt instellen, de compositietechnieken waarmee je bekend bent en je bereidheid om te experimenteren.

Dus al zouden jij en ik hetzelfde onderwerp fotograferen, onze foto’s worden toch anders, omdat we met andere gereedschappen werken.

 

Wat leverden deze inzichten op?

Inzicht 1
Even terug naar de vragen van Lise: “Hoe zíé jij dat toch? Kun je mij leren kijken zoals jij kijkt?” Nee, ik kan Lise en jou niet leren kijken zoals ik kijk. Want je kijkt vanuit je eigen interesses en achtergrond.

Jouw eigen manier van kijken is uniek en kenmerkend voor jou!

Daar kan ik niks aan veranderen 😉

 

Inzicht 2
Naar aanleiding van Lise haar vragen ontwikkelde ik een methode om te ontdekken wat je wilt vertellen. Ik ging met haar aan de slag en ze maakte onderstaande foto’s.

Als eerste maakte ze de linker foto.
Met behulp van mijn methode ontdekte ze dat ze “de natuur in de stad” wilde laten zien.
En daarna maakte ze de rechter foto.

 

leren kijken

 

In beide foto’s heeft Lise dezelfde roos gefotografeerd. Welke foto laat voor jou het beste de natuur in de stad zien? Ik lees het graag in de reacties hieronder!

 

Inzicht 3
De tastbare gereedschappen heb je waarschijnlijk al in je gereedschapskist zitten, maar juist de vaardigheden kun je (verder) ontwikkelen. Hierdoor krijg je meer mogelijkheden tot je beschikking om een foto precies zo te maken als jij in gedachten had.

 

Kun je mij leren kijken zoals jij kijkt?

Zoals ik hierboven al zei, kan ik je niet leren zien wat ik zie. Maar ik kan je wél leren hoe je dat wat je ziet omzet in een sprekende foto.

Ik heb een nieuwe workshop ontwikkeld. Hierin leer je enerzijds hoe je datgene dat jou aanspreekt sterker naar voren kunt laten komen in de foto. Anderzijds gaan we aan de slag met waardevolle gereedschappen, zodat je dat wat je wilt laten zien ook interessant in beeld kunt brengen.

Lijkt dat je wat? Doe dan mee met de workshop “Hoe zíé je dat?”
Klik hier voor meer informatie over de workshop.