Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

De verwachtingen waren beter dan dat het weer uitpakte. De ene bui na de andere kwam naar beneden vorige week vrijdag.

Uitgerekend die dag had ik met Emmie en Kitty een privé-workshop afgesproken op het strand. Maar deze twee dappere dames lieten zich er niet door tegenhouden.

De één lag na een tijdje gewoon languit op haar buik in het natte zand om toch vanuit dat mooie lage standpunt te kunnen fotograferen. De ander liep nog een extra ommetje om de Rijnmonding, omdat ze daar een interessant onderwerp zag.

Normaal gesproken zou ik op zo’n dag gedacht hebben: “Wat een hondenweer, ik blijf lekker binnen”. Maar zoals vrijwel altijd, bleek ook nu dat dit “hondenweer” prachtige foto’s met indrukwekkende luchten opleverde.

Weer of geen weer, het is altijd fotografie-weer 🙂

 

Privé-workshop aan het strandLekker aan het werk tijdens een privé-workshop aan het strand.

 

Ik gaf die dag uitleg over het gebruik van filters voor landschapsfotografie. En Kitty schreef me na afloop: “Ik had geen idee dat je zoveel filters achter elkaar kon zetten, dat was echt een eye-opener.”

Om het verschil duidelijk te maken tussen foto’s met en zonder filters, maakte ik die dag een aantal voorbeeldfoto’s. Hieronder laat ik je het grootste verschil zien.

Het eerste beeld is gemaakt zonder filters. Bij het tweede beeld heb ik een polarisatiefilter, een 2-stops grijsfilter en een 10-stops grijsverloopfilter gecombineerd.

Beide foto’s zijn vanaf statief gefotografeerd, met de volgende instellingen: diafragma f/11, ISO-waarde 400, brandpuntsafstand 28 mm, met een sluitertijd van 1/160 s (1e foto) en 30 s (2e foto).

 

Zeezicht zonder filtersDit was het beeld van de stenen in zee, zonder filters. Fotograaf: Toine Westen.

 

Zeezicht met een combinatie van filtersDoor gebruik te maken van een combinatie van verschillende filters (polarisatie, 2-stops grijsverloop en 10-stops grijs), krijg je een totaal ander beeld. Fotograaf: Toine Westen.

 

Het was meteen ook een goede kledingtest. Want beide dames gaan in februari met mij mee op fotoreis naar de Lofoten en Vesterålen in Noord-Noorwegen.

Ook dan zullen we best weleens een bui te pakken hebben. Maar het voordeel van deze eilandengroepen is dat buien meestal snel overtrekken en dat het weer daarna weer opknapt.

Ik kijk er alweer erg naar uit om die kant op te gaan, want de natuur is daar zo indrukwekkend!

De eilanden worden gekenmerkt door steile bergen, afwisselende stranden en pittoreske vissersdorpjes. Tezamen levert dit schitterende winterse landschappen op, die zich ook zeer goed lenen voor het fotograferen zowel met als zonder filters.

En dan is er natuurlijk het noorderlicht… Onze overnachtingslocaties heb ik er speciaal op uitgekozen om de kans op het zien en fotograferen van het noorderlicht te maximaliseren.

Wil je meer leren over het noorderlicht en hoe je dit kunt fotograferen? Meld je dan via deze link gratis aan voor het webinar Noorderlicht: van sprookje tot disco.

Maar wil je liever net als Emmie en Kitty mee naar de Lofoten om zelf ook het noorderlicht te fotograferen? Klik dan hier om alles te lezen over deze fotoreis. Lijkt dat je geweldig? Wacht dan niet te lang met je aanmelden, want er is nog maar één plekje beschikbaar voor deze reis.

Fijn weekend!

Toine