wat wil jij leren?

Wat wil jij leren in 2018?

Zo aan het einde van het jaar kijk ik altijd graag even terug. Wat ging er dit jaar goed? En wat zou er volgend jaar anders kunnen? Maar ik blik ook graag vooruit. Wat zou ik volgend jaar willen leren? Welke kleine stap helpt me in die richting? In dit artikel geef ik je handvatten om jezelf verder te ontwikkelen.

 

Mijn persoonlijke inzichten

Wat ik me dit jaar nog sterker ben gaan realiseren dan daarvoor, is hoe belangrijk ik ontwikkeling vind. Mijn eigen ontwikkeling, zowel persoonlijk als zakelijk en inhoudelijk. Maar ook de ontwikkeling van anderen. Hoe kan ik anderen een nieuw inzicht geven en/of een stap verder op weg helpen in hun ontwikkeling?

 

Om met mijn persoonlijke ontwikkeling te beginnen. Een van de dingen die ik in 2017 graag wilde leren, was om met meer focus te kunnen werken. En een manier om daarmee aan de slag te gaan, is koudetraining.

Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met koud afdouchen. Afgelopen jaar heb ik daar koudetraining in de vorm van ijsbaden aan toegevoegd. Wanneer ik in een ijsbad stap, heb ik mijn volledige focus daarbij nodig. Het enige waar ik op dat moment nog op kan letten is mijn ademhaling, totdat ik aan de koude gewend ben. Daarna kan ik ook weer om me heen kijken (zoals op de foto bovenaan). Mijn ervaring is dat als je je focus onder een koude douche of in zo’n ijsbad traint, dat het dan ook makkelijker wordt om te focussen in je dagelijkse leven.

 

leren focussen in een ijsbad
Volledige concentratie op mijn ademhaling.

 

Voor mijn zakelijke ontwikkeling heb ik dit jaar besloten om me aan te sluiten bij een mastermind groep. In mijn geval is dit een groep met ondernemers die kortgezegd allemaal tot doel hebben om de wereld mooier achter te laten dan ze hem gevonden hebben. En al onze bedrijven hebben iets met gezondheid of natuur te maken.

Ik heb een eenmanszaak, waardoor ik veel beslissingen zelf neem. Ik ervaar het als superwaardevol om een groep mensen om me heen te hebben met wie ik kan sparren over zakelijke onderwerpen. En meer dan ooit heb ik ervaren dat persoonlijke en zakelijke ontwikkeling hand in hand gaan.

 

Voor mijn inhoudelijke ontwikkeling op fotografiegebied heb ik me dit jaar gericht op story telling. En dan met name door middel van een fotoserie. Ook voor deze ontwikkeling heb ik begeleiding gezocht en me aangesloten bij een kleine groep fotografen die hier ook mee bezig is. Zodat ik met hen kan sparren en feedback kan krijgen op mijn beelden.

Het gezamenlijk leren, op welk vlak dan ook, ervaar ik als zeer positief. Het delen van je eigen vorderingen en het horen over andermans ervaringen vind ik heel leerzaam en geeft vaak nieuwe inzichten.

 

Handvatten voor je eigen ontwikkeling

Wat zou jij graag willen leren in 2018?
Neem even de tijd en schrijf dat eens voor je zelf op.

Wanneer je dit namelijk voor jezelf benoemt, is de kans dat je ermee aan de slag gaat veel groter. Misschien heb je net meerdere dingen opgeschreven die je zou willen leren. Kies hiervan dan één ding waarop je je het eerst gaat focussen.

Bedenk nu voor dit ene ding wat de eerste, allerkleinste stap is die je in de richting van dit leerdoel kunt zetten. Voer deze stap uit en bedenk dan opnieuw wat de eerste, allerkleinste stap is die je in die richting kunt zetten. Blijf deze stappen herhalen.

Op die manier richt je je steeds op kleine uitdagingen. In plaats van dat je als een berg tegen een grote uitdaging opziet. Dat maakt het leren van iets nieuws veel leuker en makkelijker.

 

Daarnaast kan ik je ook van harte aanbevelen om op zoek te gaan naar iemand die je kan begeleiden met wat je wilt leren. Iemand die er zelf plezier in heeft om de kennis over te dragen en je handvatten geeft om ook praktisch hiermee aan de slag te gaan. En om dit te leren in een (kleine) groep met gelijkgestemden. Dat heeft mij in het afgelopen jaar in ieder geval heel veel plezier en mooie resultaten opgeleverd.

 

Wat wil je leren in 2018?

Ik ben heel benieuwd wat jij wilt leren in 2018. Of dit nu iets op persoonlijk of zakelijk gebied is, of over fotografie. Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

Wat ik graag wil leren op persoonlijk gebied is om 10 minuten in een “resting squat” te kunnen zitten om mijn algehele houding en stabiliteit te verbeteren. Op zakelijk gebied wil ik gaan werken aan mijn zichtbaarheid. En inhoudelijk op fotografiegebied ga ik verder met me verdiepen in en het maken van fotoseries.

Ik ben heel benieuwd waar jij mee aan de slag gaat 🙂

 

De volgende stap

Mocht je in 2018 meer willen leren over fotografie en daar een volgende stap in willen zetten. En voel je een klik met mij? Kijk dan eens in het workshop overzicht of hier iets tussen staat dat aansluit bij wat jij graag wilt leren. Heb je hier nog vragen over? Stuur me dan gerust even een berichtje via contact.

10 thoughts to “Wat wil jij leren in 2018?”

 1. Nou petje af voor het kou bad maar dat is niets voor mij. Wel moet ik aan mijn handen geholpen worden en wil in de tijd dat ik dan niet kan werken zeker iets gaan doen met een cursus.

 2. Dit jaar wil ik mij voor 100% te gaan voor zwart wit. Beter leren te kijken in zwart wit. Ook wil ik mij verbeteren in het editten van zwart wit foto’s. Ik wil natuurlijk niet gaan denken in zwart wit, want dat zou wel een hele extreme stap zijn. Maar in mijn fotografie ga ik mij helemaal concentreren op zwart wit, en wat de mogelijkheden zijn daarin. En voor mijzelf ga ik gewoon door met waar ik bezig was, beter leren omgaan met mijn lichamelijke beperkingen, en fotografie gebruiken als tool daarin. Wens jullie allemaal fijne feestdagen, en voor 2018 alles wat wenselijk is.

  1. Hoi Toine,
   Wat mooi dat je fotografie inzet als tool om beter om te leren gaan met je lichamelijke beperkingen.
   En je hebt jezelf ook hele mooie doelen gezet voor de fotografie, door in zwart-wit te gaan werken!
   Ik wens je een alle goeds voor 2018 en prachtig licht voor je fotografie,
   Toine

 3. Hallo Toine, met enige verbijstering heb ik naar je ijsbad zitten kijken.
  Zelf ben ik in een levensfase aanbeland, waarin de nadruk ligt op het in stand houden van mijn lichamelijke conditie middels fittness en aanverwanten.
  Op fotografie gebied ligt mijn nadruk op weinig reizen, maar in mijn omgeving de dingen steeds vanuit een nader gezichtspunt leren bekijken. Dus bijvoorbeeld macrofotografie, meer vormen en lijnen ontdekken. belichtingen, enzovoort.
  Hartelijke dank voor je lessen van dit jaar, en wat ik niet gebruik sla ik op voor als ik er ooit aan toe kom.

  Alle goeds voor 2018
  Minne

  1. Ha Minne,
   Ik vind het mooi dat jij je zo bewust richt op fotografie in de buurt, in plaats van ver weg.
   Een interessante uitdaging, die nooit eindigt!
   Ik wens je creatieve beelden toe en alle goeds voor 2018!
   Toine

 4. Kkkkkkkouwe ffffoohhhoootoooo. maar dat terzijde.
  Ik zou graag op mijn PSP bewerkingsprogram willen leren werken met lagen. Want dat vind ik moeilijk.

  1. Hoi Wyb,
   Tof dat je zo’n concreet doel hebt, dan is de kans dat je dit gaat leren het grootst!
   Zelf werk ik met Lightroom en Photoshop, dus ik ben bang dat ik je met PaintShop Pro niet verder kan helpen…
   Heb je al helder voor jezelf wat je eerste stap in die richting gaat zijn?
   Ik wens je een leerzaam jaar en alle goeds voor 2018,
   Toine

 5. mooi om dit te lezen, tegelijk confronterend.
  Ik wil in 2018 gaan voor verbetering van wat nu is en het omarmen van mijn beperking.
  Daarnaast op zoek na de dingen die ik nog kan en leuk vindt, afgelopen weken het fotograferen opgepakt in de natuur en ja daar zou ik ook graag beter in willen worden.
  fijne dagen en een mooi en goed 2018
  Danny

  1. Hoi Danny,
   Dankjewel voor je open en eerlijke reactie.
   Accepteren wat er is en op zoek gaan naar de mogelijkheden.
   Dat klinkt als een heel mooi voornemen 🙂
   Ik wens je alle goeds voor 2018!
   Toine

Geef een reactie of stel je vraag hieronder