Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Een sterke zonnestorm is vanochtend bij de aarde aangekomen en veroorzaakt op dit moment noorderlicht aan de andere kant van de wereld (waar het nu donker is). De verwachting is dat deze storm nog een tijdje aanhoudt en hopelijk is er dus ook vannacht bij ons noorderlicht te zien met het blote oog.

Het noorderlicht start aan de horizon en omdat dit zo’n sterke zonnestorm is, kan het daarna ook hoger aan de hemel zichtbaar zijn.

Waar kun je het beste gaan kijken?
– ga naar een donkere plek, dus met zo min mogelijk lichtvervuiling
– zoek een plek waar je goed zicht hebt op de noordelrijke horizon
– om noorderlicht te zien, moet het (tussen eventuele wolken door) helder zijn
– bij twijfel: als er geen sterren zichtbaar zijn, dan is het geen noorderlicht

Hieronder heb ik nog even de camera-instellingen voor je op een rijtje gezet.

Een goede nacht en jacht gewenst!

Toine

P.S. Noorderlichtreis naar IJsland
In november ga ik weer naar IJsland om een kleinschalige fotoreis te begeleiden. Heb je zin om met me mee op avontuur te gaan? Je ontdekt de ruige natuur, maakt een gletsjertocht naar een ijsgrot en natuurlijk gaan we op jacht naar het noorderlicht. Tijdens de reis heb je op elke locatie rustig de tijd om te fotograferen en de natuur in je op te nemen. Kijk voor meer informatie op: https://www.fotograferenindenatuur.nl/fotoreis-ijs-en-noorderlicht-in-ijsland-7-14-november-2025/

Noorderlicht boven Uffelte in de nacht van 10 op 11 oktober 2024. Fotograaf: Toine Westen

Noorderlicht boven Uffelte in de nacht van 10 op 11 oktober 2024. Fotograaf: Toine Westen

Welke camera-instellingen kies je voor het fotograferen van noorderlicht?
Het noorderlicht is veel zwakker dan zonlicht. Om het toch duidelijk in beeld te brengen, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk van dat licht vangt in je foto’s. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Allereerst kies je een zo groot mogelijke diafragma-opening (dus een zo klein mogelijk getal). Het is daarom fijn om een lichtsterk objectief te hebben, zodat de opening zo groot mogelijk is, bijvoorbeeld F/2.8.

Vervolgens stel je een sluitertijd in. En nu moet je gaan kiezen. Hoe langer de sluitertijd, des te meer licht je met je camera opvangt en hoe duidelijker het noorderlicht zichtbaar wordt in je foto’s. Maar, hoe korter de sluitertijd, des te meer details je ziet in het noorderlicht.

Het is dus zoeken naar een balans tussen de sluitertijd en je ISO-waarde. Een lagere ISO-waarde geeft minder ruis in je foto’s, maar dan moet je sluitertijd dus langer zijn. Wanneer je de prachtige lijnen in het poolicht wilt laten zien, moet je sluitertijd korter worden en daarmee je ISO-waarde dus hoger.

Het noorderlicht is altijd anders. Er is dus niet één bepaalde instelling waarmee je altijd mooie foto’s maakt. Je zult daarom testfoto’s moeten maken om de mooiste instellingen te vinden voor dat moment.

Om je toch een idee te geven waar je ongeveer op kunt rekenen. Bij een diafragma van f/2.8 kom ik meestal uit op een sluitertijd tussen de 2 en 15 seconden en een ISO-waarde tussen de 800 en 3200. Tot slot stel ik scherp op de sterren, zodat deze mooi als puntjes worden afgebeeld.