Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Heb jij dat ook weleens? Stapels met foto’s waarvan je denkt, die moet ik nog een keertje uitzoeken. Of daar moet ik nog eens een album van maken. Ik heb dat met timelapses. In dit artikel lees je wat een timelapse is en zie je timelapse voorbeelden van het noorderlicht en een wolkenlucht boven een gletsjer in IJsland.

 

Wat is een timelapse?

Een timelapse is eigenlijk een soort video die is gemaakt op basis van een hele serie foto’s. De foto’s zijn gemaakt met een vast tijdsinterval tussen de foto’s over een langere tijdsperiode. In de video plaats je die allemaal achter elkaar, waardoor je een versnelde weergave van de werkelijkheid krijgt.

Ik vind het het mooiste resultaat geven wanneer je zowel stilstaande elementen hebt, zoals bergen in de achtergrond. En (langzaam) bewegende elementen, zoals wolken, sterren of het noorderlicht. Maar bijvoorbeeld ook bloemen die ’s ochtends opengaan en ’s avonds weer sluiten, zijn een dankbaar onderwerp.

Voor het samenvoegen van de foto’s zijn verschillende programma’s in omloop die je van internet kunt downloaden. Zelf bewerk ik mijn foto’s altijd in Lightroom en het leek me handig om ook de timelapse-beelden in Lightroom te kunnen samenvoegen. Lightroom biedt daarvoor helaas geen standaard optie. Daarom heb ik zelf een template gemaakt, zodat ik toch timelapses kan maken direct vanuit Lightroom.

Als je het leuk vindt om dit timelapse template voor Lightroom te testen, stuur me dan even een berichtje. Dan mail ik je het template met de bijbehorende uitleg.

 

Timelapse voorbeelden

Hieronder zie je timelapse voorbeelden van het noorderlicht en een wolkenlucht boven een gletsjer in IJsland. Dit zijn de eerste resultaten die ik met mijn Lightroom template heb verkregen. En ik denk dat er nog vele zullen volgen 🙂

 


Timelapse van het noorderlicht boven IJsland. Naast de beweging van het noorderlicht, zie je ook de sterren heel langzaam draaien.

 


Timelapse van een wolkenlucht boven een gletsjer in IJsland.

 

Heb jij weleens een timelapse gemaakt? Of lijkt het je leuk om dit eens te doen? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

 

De volgende stap

Zou je zelf weleens zo’n noorderlicht timelapse willen maken? En lijkt het je tof om met een groep gelijkgestemden te gaan fotograferen op IJsland? Dan kun je in november met me mee! Hier lees je meer over de fotoreis IJs en noorderlicht in IJsland.