Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

De Spinsterberg is een hooggelegen en licht heuvelachtig gebied. Het maakt deel uit van De Groote Heide en valt onder het Brabants Landschap. Het gebied bevat meerdere vennen en is geschikt voor verschillende vormen van fotografie: macro, landschap, vogels en dieren.

Tekst en foto’s door Wil de Veer.

 

De Spinsterberg

Spinsterberg is vrij toegankelijk. Het gebied behoorde vanouds tot de Valkenhorst en bestaat voor een deel uit naaldbos, dat deels op stuifzand is aangeplant. Het gebied maakt deel uit van De Groote Heide en is in het bezit van Brabants Landschap, dat zorgt voor het nodige onderhoud.

 

Sprookjesachtig landschap op de SpinsterbergSprookjesachtig heidelandschap op de Spinsterberg. Fotograaf: Wil de Veer

 

De heide wordt regelmatig begraasd door schapen en met behulp van vrijwilligers worden veel vliegdennen verwijderd. Daardoor zijn vennen als Eijerven en Brilven weer vrij komen te liggen en heeft het gebied veel aan landschappelijke aantrekkelijkheid gewonnen. Enkele kleinere vennen zoals Ronde Vlaas en Lange Vlaas liggen meer besloten. In deze vennetjes vindt men onder andere de heidekikker.

 

Heide op de SpinsterbergEen vennetje in het heidegebied. Fotograaf: Wil de Veer

 

Het gebied is uitermate geschikt voor veel soorten van fotografie: macro, landschapsfotografie en vogel- en zoogdierfotografie. Reeën en wilde zwijnen zijn er volop. Vogels als klapekster (winter), roodborsttapuit en nachtzwaluw (zomer) zijn in de juiste periode van het jaar geen uitzondering.

 

Vennetje op de SpinsterbergVennen geven afwisseling aan het landschap. Fotograaf: Wil de Veer

 

Praktische informatie

Het grenst aan de weg Leende-Valkenswaard. Het is o.a. makkelijk te bereiken via de A2. Neem afslag 34 Valkenswaard, ga op het einde van de afrit rechtsaf, Valkenswaardseweg N396. Parkeren kan in de berm tegenover Pannenkoekenhuis De Clown bij de poort. Mocht er geen plaats zijn rijdt dan door en na ongeveer 300 meter is er aan de linkerkant een grote verharde parkeerplaats bij het Leenderbos.

Een kaartje met wandelroutes over de Spinsterberg is te vinden via het Brabants Landschap.

 

Vogelfotografie vlakbij de Spinsterberg

Een extra tip voor vogelfotografie is ook nog de hoge vogelkijk toren die uitkijkt op twee grote vijvers.

Na het bezoek aan Spinsterberg rijdt u richting Valkenswaard, op de rotonde gaat u rechtsaf, rijdt een klein stukje door en parkeer aan de linkerkant langs de weg op het industrieterrein. Steek de weg over en u ziet langs het weiland de eerste vijver al liggen.

Deze vijvers zijn een echt eldorado voor de vele water- en rietvogels, maar ook vogels die afkomen op de vele vissen zoals de visarend (voor- en najaar). De toren is vrij toegankelijk, wat overigens niet geldt voor de andere vijvers van de voormalige viskwekerij. Laatstgenoemde zijn rustgebied en betreden is streng verboden!

 

Met dank aan Wil de Veer voor de tekst en de foto’s.

 

Weet jij ook een interessante fotolocatie?

Weet jij ook een mooie fotolocatie die je graag met anderen wilt delen?
Kijk dan onderaan deze pagina hoe je kunt helpen om een gastblog te maken.
Zodat jouw locatie ook in het overzicht met fotolocaties komt.