Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Begin dit jaar wisten we nog van niks. Maar ondertussen staat een nieuw avontuur op ons te wachten en zijn de voorbereidingen in volle gang.

Deze zomer gaan we verhuizen. We hebben een boerderijtje gekocht, maar er was één ding wat lastig in dit proces.

De boerderij staat in Noorwegen en Noorwegen had de laatste maanden een inreisverbod. Dus we hebben het nieuwe huis nog niet gezien…

Ik ben er al verschillende malen vlakbij geweest, want het ligt op de Lofoten tegenover het Polar Light Center waar ik al jaren kom. Op zich heb ik het huis dus al meerdere keren gezien, maar nooit met het idee dat we het zouden kopen.

De locatie is schitterend, met aan de ene kant zicht op zee en aan de andere kant de bergen. En nu bleek dit huis plotseling te koop te staan.

Het noorden en het noorderlicht trekken ons al jaren. Dus hebben we deze kans gegrepen om een mooi avontuur aan te gaan.

In eerste instantie gaan we voor een jaar. En daarna maken we de balans op of we daar blijven wonen, of dat we terugkeren naar Nederland.

Dat is met name belangrijk voor onze zoon, omdat hij dan aan z’n middelbare school begint. En het schoolsysteem in Noorwegen zit heel anders in elkaar dan hier.

Waar ik zelf heel benieuwd naar ben, is hoe we reageren op het licht. Of juist vooral het gebrek daaraan.

Het dorp ligt namelijk ruim 200 km boven de poolcirkel.

Dat betekent dat ’s zomers de zon niet onder gaat en we te maken hebben met de middernachtzon. Dat vond ik wel toepasselijk voor vandaag, aangezien het de zomerzonnewende is 🙂

’s Winters hebben we twee maanden lang geen direct zonlicht. Deels door de poolnacht – de zon blijft dan onder de horizon – en de twee weken daarvoor en daarna gaat de zon nog schuil achter de berg in het zuiden.

De natuur is er altijd prachtig, dus daar kunnen we het hele jaar door van genieten! En de herfst en het voorjaar zijn het ideale moment voor het noorderlicht. De zonneactiviteit is dan het hoogst en daarmee ook de kans om het te zien en te fotograferen.

noorderlicht vlakbij het huis van ons nieuwe avontuur

Noorderlicht, gefotografeerd vanaf het strand op vijf minuten lopen vanaf ons nieuwe huis. Lofoten, februari 2020. Fotograaf: Toine Westen.

Onze verhuizing zal ook invloed hebben op mijn bedrijf Fotograferen in de natuur. Voorlopig zijn dagworkshops alleen nog mogelijk in overleg. Want ik zal slechts af en toe in Nederland zijn. Of je moet toevallig plannen hebben om naar de Lofoten te komen, natuurlijk 😉

De fotoreizen gaan vooralsnog gewoon door zoals ze waren. Mocht je nog mee willen met de fotoreis naar IJsland in november, laat het me dan even weten, want er is voor deze reis nog één laatste plekje beschikbaar.

 

De komende tijd zal voor mij in het teken staan van inpakken en de laatste voorbereidingen. Ik hou je op de hoogte.

Ondanks het druilerige weer, wens ik je nog een mooie zonnewende vandaag!

Hartelijke groet,

Toine