Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Twee uur reistijd per dag, een uitdagende baan, een jong gezin en ook graag nog vrienden en familie zien. Een paar jaar geleden was dit voor mij de realiteit van de dag. Vrije tijd was zeer schaars. En in deze drukke tijden bracht natuurfotografie mij rust. Het was een reden om naar buiten te gaan. Lekker in de natuur te zijn. M’n hoofd even helemaal leeg te maken.

 

Dit was ook de tijd waarin ik ontdekte dat het echt niet werkte om samen met m’n man en ons zoontje te gaan wandelen en dan ook te fotograferen.

Ze stonden steeds op mij te wachten. En ik had elke keer een opgejaagd gevoel tijdens het fotograferen.

 

De oplossing: òf we gingen met elkaar wandelen, òf zij gingen wat anders doen als ik ging fotograferen. Het resultaat was dat de wandelingen een stuk gezelliger werden 😉

Het aantal keren dat ik ècht ging fotograferen werd hierdoor wel minder, maar de kwaliteit van die momenten ging duidelijk omhoog.

 

Nu kon ik me helemaal verliezen in het vastleggen van dat ene bloemetje. Of het testen van verschillende grijsfilters en hun effect op die ene specifieke situatie.

Doordat ik nu niet steeds werd afgeleid, raakte ik steeds vaker in een “flow”. Een toestand waarin ik met volledige aandacht bezig was met fotograferen. En er geen andere gedachtes meer door mijn hoofd zwierven.

 

Wat een rust leverde dat op!

Oh ja, en ook veel interessantere beelden 🙂

 

Doordat ik de tijd nam voor mijn fotografie, zag ik meer. En ik zag ook echt andere dingen dan daarvoor.

Ik ontdekte dat het werken vanaf een statief voor mij ook heel veel rust creëerde bij landschapsfotografie. Net als het werken met filters.

 

Tja, en een aantal van die ultieme momenten van flow, beleefde ik tijdens het fotograferen van het noorderlicht. Ik ga dan zo op in de beleving en het vastleggen daarvan, dat er echt geen ruimte is voor andere zaken.

 

rust en flow tijdens fotograferen van noorderlichtVolledig in de flow tijdens het fotograferen van het Noorderlicht op de Lofoten.

 

Ben je benieuwd naar de foto’s die ik van het noorderlicht maakte? Of zou je ze nog veel liever zelf eens willen maken?

Vanavond om 20:30 geef ik een online training over het fotograferen van het noorderlicht.

Hoe je je kansen op het zien van het noorderlicht vergroot. En hoe je mijn inzichten kunt toepassen in je eigen foto’s.

 

Ben je niet bang in het donker, doe dan vanavond mee.

Dit is de link om je gratis aan te melden:
https://www.fotograferenindenatuur.nl/webinar/

 

Fijne dag,

Toine

 

P.S. Heb jij weleens zo’n moment van flow ervaren? En zo ja, wat was je toen aan het fotograferen? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!