Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Wat een cadeautje dat heerlijke winterse weer van afgelopen week. Daar gaat mijn hart echt sneller van kloppen ❤️

Sleeën met z’n drieën, wandelen met m’n man, schaatsen met m’n zoon en zelf lekker op pad om te fotograferen. Het kon niet op!

Wat ik zo gaaf vind, zijn loofbomen in de winter. Want nadat ze hun bladeren hebben laten vallen, komen de prachtige vormen van hun stammen en takken tevoorschijn.

Deze vertakkingen van dik naar dun doen me altijd denken aan het bloedvatenstelsel in je lichaam. Van oorsprong ben ik namelijk biomedicus. En in de tijd dat ik studeerde en promoveerde aan de Faculteit der Geneeskunde in Leiden, heb ik heel wat verschillende soorten visualisaties van bloedvaten voorbij zien komen. Maar dat terzijde…

Vaak zijn die mooie boomstructuren, zelfs in de winter, niet goed zichtbaar door een rommelige achtergrond. Maar als het gesneeuwd heeft, dan steken de bomen opeens als sierlijke pentekeningen af tegen het wit.

Pentekeningen in de sneeuw op de Vesterålen in Noord-Noorwegen

Bomen als pentekeningen in de sneeuw. Vesterålen, februari 2020. Fotograaf: Toine Westen.

Deze foto maakte ik precies een jaar geleden tijdens mijn fotoreis naar de Lofoten en Vesterålen in Noord-Noorwegen.

Terwijl we het noordelijkste eiland van de Vesterålen doorkruisten, reden we over prachtig besneeuwde heuvels. En daar kwamen we deze eenzame bomenrij tegen. 

Nou ja, eenzaam…

Dat waren deze bomen eigenlijk niet. Zo lijkt het alleen. Maar dat is het leuke van fotografie. Je kunt precies dát laten zien – of juist buiten beeld laten – wat je zelf wilt 😉

 

Hartelijke groet,

Toine

 

P.S.

Tijdens deze fotoreis hebben we ook schitterend noorderlicht gezien. Morgenavond geef ik daar een webinar over, genaamd “Noorderlicht fotograferen – van sprookje tot disco”.

Zin om mee te doen? Dan kun je je gratis aanmelden via deze link: https://www.fotograferenindenatuur.nl/webinar/