Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Opruimen. Het is een klus die ik niet leuk vind. Maar het eindresultaat is heerlijk. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. Opruimen creëert ruimte. En ruimte geeft plaats aan creativiteit. Ook in je fotografie! Hoe je opruimen kunt inzetten voor het maken van sterkere foto’s? In dit artikel geef ik je drie tips.

 

Rommel

Rommel creëert chaos. Chaos om me heen, maar ook chaos van binnen. Met rommel om me heen raak ik makkelijker afgeleid en heb ik veel meer moeite om me te concentreren. Zodra de omgeving is opgeruimd ben ik direct weer in staat om gefocust te werken en heldere keuzes te maken.

Dit geldt voor mijn werk thuis achter de computer. Maar ook wanneer ik aan het fotograferen ben in het veld.

 

Afleidingen

Als ik ga fotograferen, zorg ik dat er zo min mogelijk afleidingen zijn. Om te beginnen met m’n telefoon. Alle pushberichten van social media, e-mail en dergelijke staan standaard uit.

Het opruimen van dit soort meldingen heeft grote invloed. Iedere keer een ping of een trilling haalt je uit je concentratie. En het kost telkens kostbare tijd voordat je weer in je flow bent.

Als ik de natuur in ga, zet ik in ieder geval ook het geluid van m’n telefoon uit. En soms zet ik ‘em zelfs in vliegtuigstand. Op die manier kan ik heerlijk ongestoord genieten en fotograferen.

 

Opruimen in je foto’s

Vaak zijn de foto’s die je maakt niet zo pakkend of aansprekend als je graag zou willen. Je zag iets in het echt, maar krijgt dat niet goed overgebracht in je foto.

Eén van de problemen die hierbij kunnen spelen, is dat er chaos heerst in het beeld. Die chaos valt meestal niet zo op, omdat je gewoon de situatie gefotografeerd hebt zoals het was. Maar door je hier bewust van te worden, kun je je beelden gaan opruimen. En door dit opruimen worden je foto’s vaak veel sterker.

Hieronder geef ik 3 tips voor sprekender foto’s door je beeld op te ruimen.

 

Tip 1. Less is more: de kunst van het weglaten

In een foto zijn vaak heel veel verschillende beeldelementen te zien. Bedenk voor jezelf wat je wilt fotograferen en welke beeldelementen hierbij belangrijk zijn. Probeer de onbelangrijke beeldelementen op te ruimen.

Sommige elementen kun je letterlijk opruimen. Zoals bijvoorbeeld een losliggende tak die de verkeerde kant op wijst binnen jouw compositie. Maar meestal staan de beeldelementen vast en kun je de overbodige elementen ook buiten beeld brengen door een ander standpunt te kiezen.

 

Tip 2. Kies een detail

Soms kom je tot de ontdekking dat het belangrijkste dat je wilt laten zien eigenlijk slechts een gedeelte is van het grotere geheel. Probeer dan ook eens om alleen dit detail in beeld te brengen. Hiermee ruim je automatisch een heleboel storende omgeving op.

Kies eens voor een tele-objectief om een detail in een landschap uit te lichten. Of gebruik een macrolens voor de mooiste details van dichtbij.

 

Tip 3. Isoleren in scherptediepte

Wanneer alles in je beeld scherp is afgebeeld, is het voor de kijker moeilijk om te bepalen wat jij het belangrijkste onderwerp vindt in de foto. Door alleen het onderwerp scherp af te beelden, wordt dit direct duidelijk. De voorgrond en achtergrond geven zo veel minder afleiding.

Door gebruik te maken van een beperkte scherptediepte, kun je het onderwerp losmaken van zijn omgeving.

 

Opruimen
Opruimen door alleen het onderwerp te laten zien en alle andere elementen weg te laten. En door een beperkte scherptediepte te kiezen, wordt ook de achtergrond gereduceerd tot vage kleurvlekken.

 

Betekent dit nou dat je voortaan alleen nog maar details met een beperkte scherptediepte moet fotograferen? Nee, zeker niet! Deze tips zijn slechts middelen die je kunt inzetten wanneer jij denkt dat je foto er sterker van wordt.

 

Of het nu thuis is, in je mailbox of in je fotografie, wat voor een invloed heeft opruimen op jou? Ik lees het graag in de reacties hieronder!

 

De volgende stap

Het opruimen in je beelden is slechts één manier om je foto’s sprekender te maken. Wil je nog meer handvatten hebben om beter over te brengen in je foto’s wat je in het echt zag en ervoer? Kijk dan eens of de workshop “Hoe zie je dat?” iets voor je is.
Klik hier voor meer informatie over deze workshop.