Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Dit jaar volg ik de opleiding Leven met de natuur. En deze zomer begon dit avontuur met een 10-daagse cursus op de Veluwe.

Met een groep gelijkgestemden leerden we hoe je primitief kunt overleven in een Nederlands bos, zonder moderne hulpmiddelen.

 

Als ik hierover vertel, denken de meeste mensen direct aan “bushcraft” vaardigheden. En daar is ook zeker tijd aan besteed. Hoe bouw je een onderkomen? Hoe maak je vuur? En hoe bereid je eten zonder pannen?

Maar een minstens net zo belangrijk onderdeel is je mindset en aanwezigheid. Hoe vertraag je je tempo? Hoe beweeg je geruisloos door het bos? En hoe camoufleer je niet alleen je lichaam, maar ook je gedachten? Zodat dieren niet gaan alarmeren op jouw aanwezigheid.

In de stad worden onze zintuigen constant geprikkeld. Eén van de reacties hierop is om te focussen op datgene wat je belangrijk vindt. Wanneer je vervolgens lekker gaat wandelen in het bos, neem je deze instelling met je mee.

 

De belangrijkste les die ik leerde deze zomer is: ontfocussen. Het bewust loslaten van alle dingen waar mijn aandacht zich automatisch op lijkt te vestigen. Zoals mijn blik gericht op het bospad om te zien waar ik loop. Of gedachten die maar blijven rondmalen in m’n hoofd.

Deze automatismen zijn helemaal niet nodig. Onze voeten kunnen bijvoorbeeld prima voelen waar we lopen. Daardoor vertraag je en heb je veel meer tijd om eens rustig om je heen te kijken. En wanneer je je bezig houdt met het bos, verdwijnen die overpeinzingen als sneeuw voor de zon.

 

Wanneer ik ontfocus, neem ik mijn omgeving bewuster waar. Ik merk dat ik daardoor veel meer zie. En dat levert vervolgens interessantere fotografiemogelijkheden op 🙂

Nu de herfst in volle gang is, is het natuurlijk heerlijk om met je camera op pad te gaan. De kleuren en het licht zijn prachtig deze tijd.

 

Ontfocussen met prachtige kleuren in de herfstGisteren kon ik even helemaal ontfocussen in het bos. De herfstkleuren waren prachtig. Deze foto maakte ik uit de hand met een sluitertijd van 0,5 s, een diafragma van f/10, ISO-waarde 100 en een brandpuntsafstand van 70mm.

 

De volgende keer dat je op stap gaat, kun je eens experimenteren met ontfocussen. Ik ben benieuwd of het je nieuwe foto-opties oplevert!

Fijne zondag,

Toine

 

P.S.
Achter de schermen ben ik ondertussen lekker bezig met een aantal leuke projecten. Binnenkort meer daarover!

 

P.P.S.
Speciaal voor natuurliefhebbers die in deze gekke tijden toch meer willen leren over fotografie en nabewerking, heb ik de maximale groepsgrootte voor mijn workshops verlaagd tot drie personen.

Ook kun je kiezen uit veel meer data waarop je een workshop kunt doen én heb je de mogelijkheid om de workshop met een live online verbinding vanuit je eigen huis te volgen.

Heb je interesse? Klik dan op een van de volgende links voor de workshop “Haal het maximale uit je foto’s met Lightroom” of de workshop “Hoe zíé je dat?”.

En voor beginnende fotografen is er natuurlijk ook de volledige online cursus “Grip op je camera”, die je kunt volgen op ieder moment dat het jou uitkomt.