Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

De nacht
Een tijd
Die ik ken
Als donker
Bezaaid met sterren
Bij een heldere hemel

Maar hier
Hier op Lofoten
Is alles anders

Hartje winter
Komt de zon niet op
Drie uren duurt de dag
Rond het middaguur
Is de lucht vol
Van kleuren
De rest van de tijd
Donker
Ik warm me aan het vuur

Maar ‘s nachts
Dansend aan de hemel
Is er licht
Noorderlicht

Nu zijn de rollen omgedraaid
De overgang ging snel
Het duister is verstoten
‘s Nachts is er slechts
Eén ster te zien
De zon
Gaat niet meer onder

Rond middernacht
Wandel ik naar het strand
Een boer bewerkt z’n akker
En verder
Geen mens te bekennen

Ik loop door het gras
Over het kiezelstrand
En dan door de kloof
Witte bloempjes steken
Boven de lage begroeiing uit
De multe (veenbraam) staat in bloei
Ik spring van steen naar steen
Klauter de rotsen op
En kijk uit over het water

Ik hoor het ruisen van de zee
De roep van verschillende vogels
Ik heb kennis gemaakt
Met hun geluid
Maar ken ze nog niet
Allemaal bij naam

Het is niet de stilte
Van de nacht
Zoals ik die ken
Maar er hangt
Een sfeer
Van rust

De eilanden aan de horizon
Gehuld in een oranje-gouden deken
Langzaam
Bewegen de wolken
Veranderen de kleuren
Aan het firmament

De middernachtzon
Vult de nacht
Met licht

Middernachtzon op Lofoten in Noorwegen

Middernachtzon op Lofoten, Noorwegen. Fotograaf: Toine Westen.

Gisteren schreef ik deze tekst naar aanleiding van mijn ervaringen van die nacht. Sinds deze week gaat hier de zon niet meer onder en ondervinden we hoe het is om met de middernachtzon te leven. Het wordt hier al weken niet meer donker, maar dat je om 01:00 uur ’s nachts de zon ziet, dat voelt toch gek.

Middernachtzon beschijnt de rotsen op Lofoten

De rotsen baden in het oranje licht van de middernachtzon.
Fotograaf: Toine Westen.

Ik houd erg van de nacht en van het donker. Al was het maar vanwege de prikkel om naar bed te gaan, heb ik inmiddels ondervonden 😉 En ik vraag me dus ook af hoe de dieren er hier mee omgaan. Wanneer jagen ze bijvoorbeeld? En wanneer rusten ze?

Maar ik vind het ook heel bijzonder om de middernachtzon te ervaren. Er heerst een rust die totaal anders is dan tijdens een nacht in de winter. Nu zijn er toch geluiden van de vogels, die je ’s winters echt niet hoort. De hele energie voelt anders, levendiger.

Vele kleuren in de lucht tijdens de middernachtzon op Lofoten

De kleuren in de lucht veranderen constant tijdens de middernachtzon.
Fotograaf: Toine Westen.

Als ik moest kiezen tussen de middernachtzon en het noorderlicht, dan wist ik het wel. De temperaturen zijn op dit moment wel een stuk aantrekkelijker. Maar hoe mooi de kleuren in de lucht nu ook mogen zijn tijdens de nachtelijke uren, voor mij halen ze het toch niet bij de magie van het noorderlicht.

Over deze magie en hoe je die vast kan leggen in je foto’s, vertel ik morgenavond meer. Dan geef ik een presentatie, die rijk geïllustreerd is met beelden van het noorderlicht. Zin in een portie inspiratie? Dan kun je je via deze link gratis aanmelden:

https://www.fotograferenindenatuur.nl/webinar/

Fijne dag!

Toine