Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Landgoed Baest is gelegen tussen Spoordonk en Middelbeers in de gemeente Oirschot. Het is in particulier bezit. Dit gebied van 380 ha is zowel vanuit natuurhistorisch als cultuurhistorisch oogpunt van groot belang. Houd er rekening mee dat het overgrote deel bestaat uit onverharde paden! Fotografisch gezien is het een prachtig gebied met veel mogelijkheden.

Tekst en foto’s door Wil de Veer.

 

Landgoed Baest

Het gebied bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met in het centrum akker- en weidegronden. Landgoed Baest is vrij toegankelijk voor wandelaars, met uitzondering van de onmiddellijke omgeving van het landhuis.

De Grote Beerze en Kleine Beerze stromen door het gebied, waar ze samenvloeien tot de Beerze. Vandaar gaat ze met een duiker onder het Wilhelminakanaal kanaal. Ter wille van de waterafvoer is het omleidingskanaal gegraven.

 

De Kleine Beerze op Landgoed BaestDe Kleine Beerze op Landgoed Baest. Fotograaf: Wil de Veer

 

De aanwezigheid van de riviertjes geven het landgoed een grote afwisseling met droge en vochtige gedeelten. In de greppels vindt men veel dubbelloof. Op het landgoed staan veel prachtige monumentale bomen en mooie rododendrons.

 

PorseleinzwammenPorseleinzwammen in het bos. Fotograaf: Wil de Veer

 

Het bos is een droge vorm van berkenbos en zomereikenbos waarin we planten vinden als blauwe bosbes en hengel, terwijl langs de beken ook bosviooltje, gele lis, dalkruid en gewone salomonszegel te vinden zijn.

 

bosuilen juvenielenJuveniele bosuilen. Fotograaf: Wil de Veer

 

De weidebeek- en bosbeekjuffer zijn aan de beken gebonden libellen. Broedvogels zijn o.a. de bosuil, goudvink, wielewaal, zwarte specht, grote bonte specht, kleine bonte specht, boomklever en ijsvogel. In het gebied zijn ook veel reeën.

Op het landgoed bevindt zich ook een natuur begraafplaats.

 

GoudvinkEen mannelijke goudvink. Fotograaf: Wil de Veer

 

Praktische informatie

Komende vanaf de A58/E312 neemt u de afslag Oirschot/Oostelbeers/Middelbeers en gaat richting Oostelbeers (N395 Kempenweg), eerste weg rechts (Herman Pasmansdreef/De Scheper), doorrijden tot de splitsing Beerseweg, rechts af Beerseweg daarna eerste links (‘Laar). Deze weg gaat over in de Fransebaan, aan het eind bij de T-splitsing bent u bij het begin van Landgoed Baest.

De auto kunt u langs de weg parkeren, brug oversteken van het omleidingskanaal en het zandpad op, aan de rechterzijde ziet u een kapel. Na ongeveer tweehonderd meter kunt u rechts, bij de beek, het bos ingaan. Natuurlijk zijn er meer beginpunten maar dit is een begin van een van de, niet gemarkeerde, routes.

Meer informatie over het landgoed is te vinden op: https://www.landgoedbaest.nl/.

Met dank aan Wil de Veer voor de tekst en de foto’s.

 

Weet jij ook een interessante fotolocatie?

Weet jij ook een mooie fotolocatie die je graag met anderen wilt delen?
Kijk dan onderaan deze pagina hoe je kunt helpen om een gastblog te maken.
Zodat jouw locatie ook in het overzicht met fotolocaties komt.