lange sluitertijden

Ken jij deze vijf manieren om lange sluitertijden toe te passen in je foto’s?

Lange sluitertijden geven je een creatieve mogelijkheid om een bepaalde sfeer in je foto’s te brengen. In dit blog laat ik je vijf manieren zien hoe je lange sluitertijden kunt toepassen in jouw foto’s aan de hand van verschillende voorbeelden.

 

Lange sluitertijden

Wat je je voorstelt bij ‘lange sluitertijden’ is niet voor iedereen hetzelfde. Zelf vind ik iets een lange sluitertijd wanneer ik het niet meer stabiel uit de hand kan fotograferen. Dus 1/30e van een seconde of langer.

Hieronder geef ik de vijf manieren waarop ik lange sluitertijden gebruik.

 

1: Donkere omgeving

Wanneer je fotografeert in een donkere omgeving gaan algauw je sluitertijden omhoog. Dit kan bijvoorbeeld binnen zijn, of wanneer je ’s avonds of ’s nachts fotografeert.

Als je wilt voorkomen dat er bewegingsonscherpte in je foto’s komt, kun je dan het beste vanaf een statief fotograferen.

 

lange sluitertijden in een ijsgrotIJsgrot in IJsland, gemaakt met een sluitertijd van 10 s, f/11, ISO 400 vanaf statief. Fotograaf: Toine Westen.

 

2: Camera stil, onderwerp bewogen

Lange sluitertijden zijn uitermate geschikt om beweging mee te laten zien. Bijvoorbeeld wanneer je een onderwerp hebt dat beweegt. Je kunt dan je camera op een statief zetten. De achtergrond zal nu scherp worden weergegeven, terwijl het onderwerp bewogen in beeld komt.

Het hangt van de snelheid van je onderwerp af met welke sluitertijd je dit mooi in beeld kunt brengen.

 

lange sluitertijden met rennende makaakRennende sneeuwmakaak in Japan, gemaakt met een sluitertijd van 1/30e s, f/11, ISO 800 vanaf statief. Fotograaf: Toine Westen.

 

3: Camera meetrekken met bewegend onderwerp

Een andere mogelijkheid is om je camera mee te trekken met je onderwerp. In dit geval volg je met je camera het bewegende onderwerp. De bedoeling is dat het onderwerp daardoor scherp in beeld komt, terwijl de achtergrond bewogen is. Ook nu bepaalt de snelheid van het onderwerp welke sluitertijd de beweging goed laat zien.

Om deze techniek in de vingers te krijgen is het vooral heeeel veel oefenen.

 

lange sluitertijden bij volgen van rennende makaakRennende sneeuwmakaak in Japan, gemaakt met een sluitertijd van 1/30e s, f/9, ISO 200. Fotograaf: Toine Westen.

 

4: Camera bewegen bij stilstaand onderwerp

Je kunt de camera natuurlijk ook bewegen terwijl het onderwerp stilstaat. Het onderwerp zal hierdoor niet scherp op de foto komen. Maar op deze manier kun je wel hele sfeervolle beelden creëren.

Het interessante van deze methode is dat de kleuren in de omgeving heel veel sfeer aan het beeld mee kunnen geven.

 

lange sluitertijden om sfeer te creerenLentebos in België, gemaakt met een sluitertijd van 1/5e s, f/16, ISO 100. Fotograaf: Toine Westen.

 

5: Extra lange sluitertijden met grijsfilters

Lange sluitertijden kun je bereiken met een zo laag mogelijke ISO-waarde en een zo klein mogelijk diafragma. Maar zijn de sluitertijden je dan nog niet lang genoeg? Dan kun je ook aan de slag met grijsfilters. Deze filters houden het licht dat in de camera valt tegen, waardoor je langer kunt belichten.

Met behulp van deze extra lange sluitertijden kun je hele interessante effecten in je foto’s creëren.

 

lange sluitertijden om beweging in het water te laten zienWatervallen in Bosnië, gemaakt met een sluitertijd van 0,6 s, f/11, ISO 100 vanaf statief met een 6-stops grijsfilter. Fotograaf: Toine Westen.

 

Ik ben benieuwd of jij al gebruik maakt van lange sluitertijden. En zo ja, op wat voor een onderwerpen je die toepast. Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

 

De volgende stap

Als je graag wilt weten hoe ik foto’s zoals van de ijsgrot hierboven maak, meld je dan aan voor de gratis online training van aanstaande woensdagavond. Ook als je die avond niet kunt, want ik stuur je de opname toe. Zodat je deze ook op een later moment nog terug kunt kijken.

Ben jij eraan toe om nog veel meer te leren over lange sluitertijden en het gebruik van grijsfilters? Meld je dan aan voor de laatste workshop van dit jaar over Lange sluitertijden bij landschapsfotografie.

 

8 thoughts to “Ken jij deze vijf manieren om lange sluitertijden toe te passen in je foto’s?”

 1. Hoi Toine,

  jammer dat ik je online training hierover gemist heb, ik was op vakantie. Zou je me deze alsnog toe kunnen sturen?

  groetjes Mirjam Leyte

 2. Een week geleden had ik het voorrecht privé les te krijgen van Toine over het gebruik van lange sluitertijden. Mijn voornaamste leerdoel was het omgaan met een recent aangeschaft setje grijsfilters, want daar liep ik wat mee te stuntelen. Haar workshop ‘Lange sluitertijden voor landschapsfotografie’ heeft mij geholpen met het toepassen van de juiste technieken bij het gebruik van grijsfilters en mijn leerproces in een hogere versnelling gebracht.

  Toine is een enthousiaste fotograaf die je helpt met goede tips, nuttige feedback en vragen die je aan het denken zetten. Daarnaast verzorgt ze een heerlijke picknick lunch! De workshop was voor mij een zeer intense en leerzame dag waar ik met veel plezier aan terugdenk. Ik heb er ook nog een paar mooie foto’s aan overgehouden.

  Als je het leuk vind om creatief met lange sluitertijden aan de gang te gaan en je jouw eigen leerproces een boost wil geven kan ik je deze workshop van Toine van harte aanbevelen.

 3. Dag Toine.. je website nog niet zo lang geleden ontdekt.. je doet leuke dingen. Zelf gebruik ik leefilters, zowel de grijsverloopfilters als de nd filters. Little en big stopper gebruik ik vooral bij landschappen met water en overigens ook de combi van gnd en nd filters. Ben er wel achter gekomen dat het werken met opschroeffilters onhandig is. Daar kom je net als bij een goedkoop statief meestal te laat achter en dan kost het dus tweemaal geld.maar ik begrijp de keuze wel als je net met nd filters begint je niet gelijk een dure filterset kan of wil kopen. Groet
  Bart

  1. Ha Bart,
   Bedankt voor je berichtje en je complimenten 🙂
   Leuk om te lezen welke weg je gevolgd hebt met statief en filters.
   Ik ben zelf ook begonnen met een opschroeffilter, een variabel grijsfilter.
   Om eerst eens te verkennen of ik dit leuk vond om mee te werken.
   Inmiddels werk ik al jaren met Lee-filters, waar ik erg blij mee ben.
   Dit lijkt me wel een leuk onderwerp om eens een blog over te schrijven!
   Hartelijke groeten,
   Toine

 4. Hallo Toine, in de loop van de tijd heb ik het merendeel van bovenstaande oefeningen, soms met meer, soms met minder succes beoefend. Alleen de laatste nog niet. Verleden week heb ik een variabel ND filter gekocht, maar nog niet uitgeprobeerd. Dat komt dus nog.
  Het meetrekken pas ik vooral toe op vogels (ganzen en scholeksters). Bij bewegende voorwerpen nogal eens met draaiende zaken, vliegwielen bijvoorbeeld. Is altijd een beetje oefenen om de beweging mooi weer te geven, zodat het geen statisch vlak wordt. Ook met bijvoorbeeld wielrenners.

  Vriendelijke groet, Minne Dijkstra

  1. Hi Minne,
   Mooi dat je al een aantal vormen hebt toegepast.
   Je hebt zeker gelijk dat het altijd even zoeken en oefenen is om de juiste sluitertijd te vinden en de beweging mooi in beeld te krijgen.
   En superleuk dat je net een ND filter hebt aangeschaft 🙂
   Heel veel plezier met experimenteren!
   Hartelijke groeten,
   Toine

Geef een reactie of stel je vraag hieronder