Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Lange sluitertijden geven je een creatieve mogelijkheid om een bepaalde sfeer in je foto’s te brengen. In dit blog laat ik je vijf manieren zien hoe je lange sluitertijden kunt toepassen in jouw foto’s aan de hand van verschillende voorbeelden.

 

Lange sluitertijden

Wat je je voorstelt bij ‘lange sluitertijden’ is niet voor iedereen hetzelfde. Zelf vind ik iets een lange sluitertijd wanneer ik het niet meer stabiel uit de hand kan fotograferen. Dus 1/30e van een seconde of langer.

Hieronder geef ik de vijf manieren waarop ik lange sluitertijden gebruik.

 

1: Donkere omgeving

Wanneer je fotografeert in een donkere omgeving gaan algauw je sluitertijden omhoog. Dit kan bijvoorbeeld binnen zijn, of wanneer je ’s avonds of ’s nachts fotografeert.

Als je wilt voorkomen dat er bewegingsonscherpte in je foto’s komt, kun je dan het beste vanaf een statief fotograferen.

 

lange sluitertijden in een ijsgrotIJsgrot in IJsland, gemaakt met een sluitertijd van 10 s, f/11, ISO 400 vanaf statief. Fotograaf: Toine Westen.

 

2: Camera stil, onderwerp bewogen

Lange sluitertijden zijn uitermate geschikt om beweging mee te laten zien. Bijvoorbeeld wanneer je een onderwerp hebt dat beweegt. Je kunt dan je camera op een statief zetten. De achtergrond zal nu scherp worden weergegeven, terwijl het onderwerp bewogen in beeld komt.

Het hangt van de snelheid van je onderwerp af met welke sluitertijd je dit mooi in beeld kunt brengen.

 

lange sluitertijden met rennende makaakRennende sneeuwmakaak in Japan, gemaakt met een sluitertijd van 1/30e s, f/11, ISO 800 vanaf statief. Fotograaf: Toine Westen.

 

3: Camera meetrekken met bewegend onderwerp

Een andere mogelijkheid is om je camera mee te trekken met je onderwerp. In dit geval volg je met je camera het bewegende onderwerp. De bedoeling is dat het onderwerp daardoor scherp in beeld komt, terwijl de achtergrond bewogen is. Ook nu bepaalt de snelheid van het onderwerp welke sluitertijd de beweging goed laat zien.

Om deze techniek in de vingers te krijgen is het vooral heeeel veel oefenen.

 

lange sluitertijden bij volgen van rennende makaakRennende sneeuwmakaak in Japan, gemaakt met een sluitertijd van 1/30e s, f/9, ISO 200. Fotograaf: Toine Westen.

 

4: Camera bewegen bij stilstaand onderwerp

Je kunt de camera natuurlijk ook bewegen terwijl het onderwerp stilstaat. Het onderwerp zal hierdoor niet scherp op de foto komen. Maar op deze manier kun je wel hele sfeervolle beelden creëren.

Het interessante van deze methode is dat de kleuren in de omgeving heel veel sfeer aan het beeld mee kunnen geven.

 

lange sluitertijden om sfeer te creerenLentebos in België, gemaakt met een sluitertijd van 1/5e s, f/16, ISO 100. Fotograaf: Toine Westen.

 

5: Extra lange sluitertijden met grijsfilters

Lange sluitertijden kun je bereiken met een zo laag mogelijke ISO-waarde en een zo klein mogelijk diafragma. Maar zijn de sluitertijden je dan nog niet lang genoeg? Dan kun je ook aan de slag met grijsfilters. Deze filters houden het licht dat in de camera valt tegen, waardoor je langer kunt belichten.

Met behulp van deze extra lange sluitertijden kun je hele interessante effecten in je foto’s creëren.

 

lange sluitertijden om beweging in het water te laten zienWatervallen in Bosnië, gemaakt met een sluitertijd van 0,6 s, f/11, ISO 100 vanaf statief met een 6-stops grijsfilter. Fotograaf: Toine Westen.

 

Ik ben benieuwd of jij al gebruik maakt van lange sluitertijden. En zo ja, op wat voor een onderwerpen je die toepast. Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

 

De volgende stap

Als je graag wilt weten hoe ik foto’s zoals van de ijsgrot hierboven maak, meld je dan aan voor de gratis online training van aanstaande woensdagavond. Ook als je die avond niet kunt, want ik stuur je de opname toe. Zodat je deze ook op een later moment nog terug kunt kijken.

Ben jij eraan toe om nog veel meer te leren over lange sluitertijden en het gebruik van grijsfilters? Meld je dan aan voor de laatste workshop van dit jaar over Lange sluitertijden bij landschapsfotografie.