Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Deze week zit ik in Japan om sneeuwmakaken te fotograferen met Jasper Doest. Fantastisch om op pad te zijn met iemand die zoveel ervaring heeft met het vastleggen van dieren en het vangen van emoties in beelden en woorden. Jasper is voor mij een grote bron van inspiratie en dan vooral in de wijze waarop hij zijn fotografie en zijn verhalen onder de aandacht brengt.

Ik stelde Jasper een paar vragen.
Benieuwd naar z’n antwoorden?
Lees dan hieronder het interview met Jasper Doest.

 

Waarom ben je begonnen met fotograferen?

Omdat ik het leuk vond – en nog steeds vind – om te doen.
In de natuur laad ik weer helemaal op.
En ik vind het heerlijk om met mooie beelden thuis te komen.

 

Wat heeft fotografie je tot nu toe gebracht?

Niets. Of in ieder geval geen meetbare resultaten op het gebied van conservation photography.
Natuurlijk is het heel mooi dat ik fotowedstrijden heb gewonnen en mooie publicaties op m’n naam heb staan. Die zijn natuurlijk wel meetbaar en creëren een platform om een volgende stap met mijn fotografie te kunnen zetten.

Voor mij gaat conservation photography (het fotograferen voor natuurbehoud) niet om de fotografie en sich. Het gaat erom wat je als fotograaf doet met de beelden die je maakt. Laat je ze op je computer staan, of voer je er campagne mee?

 

Wat zou je willen bereiken?

Ik wil bijdragen in het beter maken van de wereld door middel van beelden.
Dit is natuurlijk heel idealistisch.
En uiteraard kan ik dit niet in m’n eentje, maar met elkaar kunnen we alles bereiken.

 

Is er nog iets dat je met de lezers wilt delen?

Laatst werd ik gevraagd deel te nemen aan een photo challenge op Facebook.
Dat vond ik eigenlijk geen uitdaging, want ik post al bijna dagelijks foto’s.
Ik vroeg me toen af hoe ik mezelf wel kon uitdagen en bedacht de #challengetochange.

Bedenk eens voor jezelf een hele kleine en makkelijke verandering in je leven. Zoals bijvoorbeeld het uittrekken van de stekkers van je elektronische apparatuur als je klaar bent met laden. Ga dit doen en deel dit via social media, zodat je de mensen in je omgeving inspireert.

Wil je meer weten over hoe je mee kunt doen met de Challenge to change?
Kijk dan op challengetochange hoe jij jouw steentje bij kunt dragen aan een betere wereld.

 

Vuilnisbelt

Fotograaf: Jasper Doest