Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Heb jij dat ook weleens? Het gevoel dat je geen enkele inspiratie hebt. Of twijfels over wat je eens zal gaan fotograferen. Want alles is toch al gefotografeerd, dus wat ga jij er dan nog aan toevoegen? Deze gedachten zijn mij zeker niet vreemd, maar gelukkig heb ik ze nu niet meer zo vaak! In dit artikel vertel ik je waar ik mijn inspiratie vandaan haal.

 

Is alles al gefotografeerd?

Ja, ik denk dat (bijna) alles al eens is gefotografeerd. Maar betekent dat dan dat niemand meer foto’s zou moeten maken? Dagelijks worden miljoenen foto’s geplaatst in social media. Fotografie is “hot”.

Ik heb me er maar gewoon bij neergelegd. Iedereen maakt foto’s. Dus iemand anders zal best weleens gefotografeerd hebben, wat ik fotografeer.

Maar niemand ziet de wereld zoals jij die ziet. Niemand heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. En niemand kijkt vanuit jouw perspectief. Dat betekent dus ook dat niemand de foto’s kan maken die jij kan maken.

Jouw interpretatie is uniek.

Het enige dat telt is of je zelf blij bent met de foto’s die je maakt. Hieronder een voorbeeld van een van mijn foto’s van een bosanemoon. Bosanemonen zijn al ontelbaar vaak gefotografeerd. Maar ik vind dit een mooi beeld, dus of anderen het ook gefotografeerd hebben, maakt voor mij niet uit.

 

inspiratie

 

Inspiratie

Inspiratie kan uit vele verschillende hoeken komen. Ik omring mezelf graag met positiviteit. Ik kijk naar fotowerk dat me raakt. Lees boeken waar ik iets van kan leren. Luister naar muziek die me ontroert. En ga om met mensen die me inspireren.

Laatst hoorde ik bijvoorbeeld een quote van Thomas van der Leck: “Het moeilijkste is om het makkelijk te maken”. Dit ging eigenlijk over ondernemen. Maar deze uitspraak is wat mij betreft ook zeer toepasselijk voor fotografie. Zelf vind ik het namelijk het moeilijkste om uit de veelheid van dingen die ik om me heen zie, een foto te maken die rust uitstraalt. Een mooie uitdaging dus!

Wat fotografie betreft, laat ik me bijvoorbeeld graag inspireren door het werk van Jasper Doest. Een van de dingen die ik in zijn werk zo waardeer, is zijn vermogen om emotie over te brengen. Zijn beelden, maar ook zijn teksten, raken me.

En tja, mijn allergrootste bron van inspiratie is toch de natuur 🙂

 

Een dagelijkse gewoonte

In de loop der tijd heb ik mezelf een dagelijkse gewoonte aangewend, die mijn inspiratie ondersteunt.

’s Avonds voor ik ga slapen schrijf ik op waar ik dankbaar voor ben (geweest) die dag.

Dit kunnen bijvoorbeeld inspirerende en/of ontroerende momenten geweest zijn. Door het op te schrijven richt ik mijn aandacht heel bewust op de positieve dingen van die dag. Hierdoor ga ik met een positief gevoel slapen. En bovendien merk ik dat ik voor steeds meer dingen dankbaar word en dat die dingen ook steeds kleiner kunnen zijn.

Uit de kleine dingen waar ik dankbaar voor ben, haal ik vervolgens weer inspiratie om te fotograferen. Probeer het maar eens een week om elke dag minimaal drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

 

Waar haal jij inspiratie uit?

Ik ben benieuwd wat jou inspireert. Laat je het hieronder even weten in het commentaarveld?
En als je bovenstaande oefening gedaan hebt, dan lees ik ook graag je bevindingen!