inspiratie

Inspiratie voor fotografie (of het gebrek daaraan)

Heb jij dat ook weleens? Het gevoel dat je geen enkele inspiratie hebt. Of twijfels over wat je eens zal gaan fotograferen. Want alles is toch al gefotografeerd, dus wat ga jij er dan nog aan toevoegen? Deze gedachten zijn mij zeker niet vreemd, maar gelukkig heb ik ze nu niet meer zo vaak! In dit artikel vertel ik je waar ik mijn inspiratie vandaan haal.

 

Is alles al gefotografeerd?

Ja, ik denk dat (bijna) alles al eens is gefotografeerd. Maar betekent dat dan dat niemand meer foto’s zou moeten maken? Dagelijks worden miljoenen foto’s geplaatst in social media. Fotografie is “hot”.

Ik heb me er maar gewoon bij neergelegd. Iedereen maakt foto’s. Dus iemand anders zal best weleens gefotografeerd hebben, wat ik fotografeer.

Maar niemand ziet de wereld zoals jij die ziet. Niemand heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. En niemand kijkt vanuit jouw perspectief. Dat betekent dus ook dat niemand de foto’s kan maken die jij kan maken.

Jouw interpretatie is uniek.

Het enige dat telt is of je zelf blij bent met de foto’s die je maakt. Hieronder een voorbeeld van een van mijn foto’s van een bosanemoon. Bosanemonen zijn al ontelbaar vaak gefotografeerd. Maar ik vind dit een mooi beeld, dus of anderen het ook gefotografeerd hebben, maakt voor mij niet uit.

 

inspiratie

 

Inspiratie

Inspiratie kan uit vele verschillende hoeken komen. Ik omring mezelf graag met positiviteit. Ik kijk naar fotowerk dat me raakt. Lees boeken waar ik iets van kan leren. Luister naar muziek die me ontroert. En ga om met mensen die me inspireren.

Laatst hoorde ik bijvoorbeeld een quote van Thomas van der Leck: “Het moeilijkste is om het makkelijk te maken”. Dit ging eigenlijk over ondernemen. Maar deze uitspraak is wat mij betreft ook zeer toepasselijk voor fotografie. Zelf vind ik het namelijk het moeilijkste om uit de veelheid van dingen die ik om me heen zie, een foto te maken die rust uitstraalt. Een mooie uitdaging dus!

Wat fotografie betreft, laat ik me bijvoorbeeld graag inspireren door het werk van Jasper Doest. Een van de dingen die ik in zijn werk zo waardeer, is zijn vermogen om emotie over te brengen. Zijn beelden, maar ook zijn teksten, raken me.

En tja, mijn allergrootste bron van inspiratie is toch de natuur 🙂

 

Een dagelijkse gewoonte

In de loop der tijd heb ik mezelf een dagelijkse gewoonte aangewend, die mijn inspiratie ondersteunt.

’s Avonds voor ik ga slapen schrijf ik op waar ik dankbaar voor ben (geweest) die dag.

Dit kunnen bijvoorbeeld inspirerende en/of ontroerende momenten geweest zijn. Door het op te schrijven richt ik mijn aandacht heel bewust op de positieve dingen van die dag. Hierdoor ga ik met een positief gevoel slapen. En bovendien merk ik dat ik voor steeds meer dingen dankbaar word en dat die dingen ook steeds kleiner kunnen zijn.

Uit de kleine dingen waar ik dankbaar voor ben, haal ik vervolgens weer inspiratie om te fotograferen. Probeer het maar eens een week om elke dag minimaal drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

 

Waar haal jij inspiratie uit?

Ik ben benieuwd wat jou inspireert. Laat je het hieronder even weten in het commentaarveld?
En als je bovenstaande oefening gedaan hebt, dan lees ik ook graag je bevindingen!

 

12 thoughts to “Inspiratie voor fotografie (of het gebrek daaraan)”

 1. Beste Toine,

  Een motiverend artikel, proficiat!
  De natuur is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Natuurlijk kijk ik op sites van andere fotografen, en ook dat inspireert! Maar ook andere thema’s hebben mijn aandacht, kijk maar eens op http://www.marcelbatist.nl
  Alles is al gefotografeerd, ja dat klopt, maar alleen nog niet door mij!
  Het maken van de ultieme opname is voor mij nooit een doel op zich geweest. Juist het bewust ervaren van de plaats waar je bent en de waarneming die je daar doet, dat gevoel vast weten te leggen, dat geeft mij de meeste voldoening! Ik voel me daarom een bevoorrecht mens en ervaar het als een geschenk dat dit mij overkomt”
  Hartelijke groet.
  Marcel.

  1. Ha Marcel,
   Bedankt voor je enthousiaste reactie.
   Mooi dat je fotografeert om je waarnemingen bewuster te ervaren.
   En ook dat je voldoening haalt uit het vastleggen van het gevoel dat je op dat moment hebt.
   Ik wens je nog heel veel mooie momenten toe om vast te leggen!
   Hartelijke groeten,
   Toine

 2. Toine, heel knap van je om jouw bewustzijn van jouw fotografie op deze manier te omschrijven. Ik ben van mening dat je daarmee heel wat fotograferende mensen (waaronder ik) een riem onder het hart hebt gestoken.

  1. Hoi Paul,
   Dankjewel voor je complimenten 🙂
   Ik hoop dat dit artikel je heeft geinspireerd om weer eens op een andere manier naar je fotografie te kijken!
   Hartelijke groeten,
   Toine

 3. Ik ben zeer geraakt door je tekst. De zoektocht naar eenvoud om in beeld te brengen. Ook mijn inspiratie ligt in de natuur: een mooie wolkenlucht, een mooie boom; die schoonheid die negatieve zaken overwint. Als je die schoonheid kunt zien is er veel om dankbaar voor te zijn.

 4. Hoi Toine,
  wat een leuk idee om dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent (geweest) die dag en dat weer op fotografie toe te passen.
  Ik ga het zeker proberen.
  Groet, Geert

 5. Dan breng je op jouw manier toch wel een hele hoop positiviteit in de wereld.
  Groot compliment!
  Als alles energie is, wat ik denk dat zo is, dan heb je voortdurend keuzes om positieve dan wel negatieve signalen uit te zenden.
  Vriendelijke groet,
  Minne

  1. Dankjewel voor je mooie compliment, Minne!
   En als we met elkaar positieve signalen uitzenden, dan maken we samen de wereld een leukere plek 🙂
   Een mooie dag toegewenst!
   Toine

 6. Hallo Toine, helemaal met je eens. Vandaag op een plek geweest waar ik al wel tig keer ben geweest. Toch weer leuke foto’s gemaakt van diverse bloemen e.d. Terwijl ik er heen ging dacht ik: wat moet ik hier nu doen. Maar je leest het: elke keer is er toch iets nieuws.
  Succes, ik lees je artikelen graag.
  Groetjes
  Henk

  1. Hoi Henk,
   Leuk om te lezen dat je mijn artikelen met plezier leest 🙂
   Mooi hoe je beschrijft dat je op een locatie waar je al vaak bent geweest, toch weer nieuwe foto’s maakt waar je blij mee bent.
   Ik geloof echt dat wanneer je vaker terug gaat naar dezelfde plek, dat je dan steeds weer iets nieuws ziet.
   Hartelijke groeten,
   Toine

Geef een reactie of stel je vraag hieronder