watervallen in IJsland

IJsland: noorderlicht, ijsgrotten, watervallen en prachtige details

Als je me al wat langer volgt, dan weet je dat ik gek ben op het hoge noorden. En als je me net begint te volgen, dan kan ik je een geheimpje verklappen. Ik ben verliefd op IJsland 😉 De ruige natuur, gletsjers, ijsgrotten, watervallen en bovenal het magnifieke noorderlicht. Deze dingen tezamen maken dat IJsland onder mijn huid is gekropen. Op veler verzoek deel ik deze week een aantal foto’s die ik maakte tijdens mijn laatste reis naar IJsland, afgelopen november.

 

Noorderlicht

Mijn noorderlicht lievelingsfoto van afgelopen reis is deze. Prachtige groene vlammen met een heldere sterrenlucht erboven.

 

noorderlicht in IJslandSluitertijd: 5,0 s – diafragma: f/2,8 – ISO: 1600 – brandpuntsafstand: 24 mm – statief: ja.

 

Watervallen

IJsland heeft watervallen in alle soorten en maten. Deze foto maakte ik bij het invallen van de schemering, waardoor alles een blauwe gloed krijgt.

 

watervallen in IJslandSluitertijd: 2,0 s – diafragma: f/9,0 – ISO: 100 – brandpuntsafstand: 150 mm – statief: nee, de camera rustte op een steen.

 

IJsgrotten

Naast noorderlicht is er nog een tweede natuurfenomeen wat ik echt buitengewoon bijzonder vind. Namelijk ijsgrotten onder gletsjers. De vormen van de ijsformaties en de verschillende tinten blauw vind ik adembenemend.

 

ijsgrot in IJslandSluitertijd: 2,0 s – diafragma: f/4,0 – ISO: 400 – brandpuntsafstand: 24 mm – statief: ja.

 

Prachtige details

Naast weidse landschappen van de ruige natuur zijn er in IJsland ook zoveel prachtige details te fotograferen. Zoals deze lijnen en vormen in het ijs.

 

detail van vormen en lijnen in IJslandSluitertijd: 1/160 s – diafragma: f/8,0 – ISO: 1600 – brandpuntsafstand: 150 mm – statief: nee.

 

Of de spray van een waterval die ijsstructuren heeft gevormd aan alle grassprieten en plantenstengels in de buurt.

 

detail van ijsstructuren in IJslandSluitertijd: 1/640 s – diafragma: f/2,8 – ISO: 800 – brandpuntsafstand: 200 mm – statief: nee.

 

En hier zie je een deelnemer van de fotoreis die aan de slag is met het maken van detailfoto’s van besneeuwde bloemen.

 

deelnemer aan de fotoreis naar IJslandSluitertijd: 1/100 s – diafragma: f/2,8 – ISO: 1600 – brandpuntsafstand: 200 mm – statief: nee.

 

De volgende stap

Voor mij is het inmiddels duidelijk. De vraag is niet òf ik terug ga naar IJsland, maar wanneer. En dat staat inmiddels vast. De volgende keer dat ik ga is in november van dit jaar. En als je dat wilt, kun je met me mee! Klik op deze link voor nog veel meer foto’s van IJsland en informatie over de fotoreis IJs en noorderlicht in IJsland.

 

Ik ben benieuwd wat deze foto’s met je doen! Ik lees het graag in het reactieveld hieronder.

En als je mensen kent voor wie dit artikel interessant is, zou ik het super vinden als je dit blog deelt via je social media.

4 thoughts to “IJsland: noorderlicht, ijsgrotten, watervallen en prachtige details”

 1. Wat een schitterende foto’s..prachtige natuur.
  Ik ben verliefd op de Noorse fjorden, ook zo mooi!
  Lange sluitertijden foto s zijn zo mooi, ga ik ook oefenen.
  Heb je geen last van de hoge iso ? Zie je dat niet op de foto’s?

  1. Hoi Netty,
   Ja, de Noorse fjorden zijn inderdaad ook prachtig 🙂
   Hoge ISO-waarden moet je gewoon eens testen met je eigen camera.
   Met mijn camera kan ik zonder problemen naar ISO 800.
   Bij 1600 zie ik soms wat ruis en bij 3200 wordt de ruis echt zichtbaar.
   Maar dat is dus voor ieder merk en model anders.
   Vooral even testen dus of je het ruisniveau bij hoge ISO-waarden op je camera zelf storend vindt.
   Hartelijke groeten,
   Toine

 2. De foto van het noorderlicht is gewoon prachtig, die van de ijsgrot en het bevroren water mooi en de aangevroren spray eveneens. Ik hou niet van watervallen en vloeiend water met lange sluitertijd, dat geeft zijdeachtige linten en beklemtoont de kracht en de beweging van het water niet, ook al is dat de tendens tussen de huidige fotografen. Dat Ijsland aantrekt is niet moeilijk met zo een prachtige natuur. Het is erg fijn dat u anderen laat meegenieten en van de prachtige foto’s en van uw kennis en kunde. Daarvoor hartelijk dank.

  1. Hoi Rosalie,
   Bedankt voor je reactie en complimenten 🙂
   Fijn dat je geinspireerd raakt door de foto’s en de tips.
   Ik hoop dat je er veel aan hebt!
   Hartelijke groeten,
   Toine

Geef een reactie of stel je vraag hieronder