Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Koude handen tijdens het fotograferen is bepaald niet aangenaam. De afgelopen tijd vroegen meerdere mensen hoe ik mijn handen warm houd. Ik vertel het je in dit vlog.

 

Hoe voorkom je koude handen?

 

 

Ik draag graag handschoenen, zelfs als het niet eens zo heel erg koud is. Maar als het wel koud is, is het extra belangrijk om je handen goed warm te houden. Want fotograferen met koude handen is geen pretje.

 

Handschoenen

Ik heb verschillende paren handschoenen. Wanneer ik in de winter overdag ga fotograferen en zelf enigszins in beweging ben, dan kan ik toe met een “gewoon” paar. Deze handschoenen zijn niet overdreven dik, waardoor je voldoende flexibiliteit hebt om je vingers te bewegen en je camera in te stellen.

Mijn fijnste paar handschoenen zijn zogenaamde windstoppers. In deze handschoenen zit een laagje dat de wind tegenhoudt. En de binnenkant is van fleece. Door de windstopper zijn deze handschoenen direct een stuk warmer dan even dikke handschoenen die alleen van fleece gemaakt zijn.

Wat ik ook belangrijk vind in een paar handschoenen zijn e-tips. De handschoenen zijn dan zo gemaakt dat je met je vingertoppen je telefoon nog kunt bedienen. Dit is superhandig wanneer je foto’s wilt maken met langere sluitertijden. Je camera kan meestal maar tot 30 seconden opnemen en voor langere sluitertijden gebruik ik de timer op mijn telefoon.

 

Wanten

Wanneer ik lang stil sta, bijvoorbeeld als ik noorderlicht fotografeer, dan zijn mijn handschoenen niet warm genoeg. Ik gebruik dan het liefste wanten. Doordat je vingers dicht op elkaar zitten, blijven ze warmer in wanten dan in handschoenen.

Met gewone wanten is het lastig om je camera in te stellen. Daarom gebruik ik speciale die je kunt openritsen langs de wijsvinger en de duim. Zo kan ik m’n duim en wijsvinger uit de want steken en toch m’n camera bedienen. Terwijl de andere vingers en m’n hand lekker warm blijven.

Wanneer ik m’n vingers uit de want steek, wil ik niet dat ze in contact komen met de koude lucht of de ijskoude camera. Daarom draag ik onder m’n want een paar dunne liners. Deze zorgen voor een extra laagje isolatie, waardoor je handen nog lekkerder warm blijven.

 

Wat ik gebruik

Ik gebruik The North Face Pamir Etip Windstopper handschoenen en Mammut Shelter Kompakt wanten. De liners zijn van Odlo. Ik zeg niet dat dit de beste oplossing is, maar voor mij werkt het.

 

De belangrijkste tip

Mijn belangrijkste tip is om meerdere paren handschoenen mee te nemen. Ik heb al verschillende malen meegemaakt dat het overdag sneeuwde. Na een of twee uur zijn je handschoenen dan doorweekt. En als er iets koud is, dan zijn het natte handschoenen! Heel fijn dus om een of meer reserveparen mee te nemen 🙂

Heb je wat aan de tips gehad? Of heb je nuttige aanvullingen? Laat het hieronder even weten bij de reacties. Misschien is jouw tip goud waard voor een van de andere lezers!